- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Yansıma sözcükler tum dillerde ortak mi?
Her dilin söz varlığında az veya çok miktarda yansıma sözcük bulunmaktadır. Ancak yapılan araştırmalar bu tür sözcüklerin her dilde aynı sesbirimlere sahip olmadığını, yapı ve anlamsal yönden aralarında birtakım farklılıkların bulunduğunu göstermektedir.Öksürmek yansıma bir sözcük müdür?
Türkçe yansıma sözcükler bakımından çok zengin ve bu kelimeler çok güzel. Oluşum aşaması çok çok basit ve bir o kadar net. Örneğin: *Hapşırık *Çatırtı *Patlama *Tıkırtı *Hıçkırık *Öksürük *Fısıltı *Horultu *Mırıltı *Parıltı *Uğultu *Pırıltı *Şırıltı vd.Islık yansıma bir sözcük müdür?
Islık kelimesinin kökü yansıma sözcük olan “ıs” dır (ıslık çalarken ıs diye ses çıkar ya ondan bahsediyorum).
Yansıma sözcükler Türkçe mi?
Türkçede yansıma kelimeler (sözcükler) sorularda sıkça karşımıza çıkan konulardan biridir. Kısaca tanımlayacak olursak, “doğada bulunan canlı veya cansız varlıkların çıkardığı seslerden esinlenerek ve o sesleri taklit ederek ortaya çıkan kelimeler” diyebiliriz.Bağırmak yansıma sözcük mü?
Aňḳ da yüksek sesi, bağırtıyı ifade eden bir yansıma sözcüktür. Anğ yan- sıma sözcüğünden Kırgızcada ‘ulumak, bağırmak’ anlamındaki anğ-ılda- fiili türetilmiştir.Cızırtı bir yansıma sözcük müdür?
Yansıma sözcükler ikileme görevinde de kullanılabilir: tıkır tıkır, çıt çıt.
Yansıma veya yansıma ses, doğadaki seslerin bir nesne, olay veya durum ile bağdaştırılmasına denir. Sesleri tasvir etmeye yarayarak bir söz sanatı olarak düzyazı, karikatür ve şiirlerde kullanılabilir. Küçük çocukların ifadelerinde ve karikatürlerde sıkça rastlanılır.
Tabiattaki canlı ve cansız varlıkların çıkardığı seslerden türetilmiş sözcüklere yansıma sözcük denir. Bu kelimeler oluşturulurken harfler değil çıkan sesler baz alınır Taklit yoluyla oluşturulan yansıma sözcüklerinden bazıları ise ikilemedir. Örnekler: 1- Şırıl şırıl 2- Şıp Şıp 3- Çat Pat.
Şırıl şırıl yansıma mı?
Cansız varlıkların çıkardığı seslerde yansıma sözcük olarak kabul edilmektedir. – Şırıltı, gıcırtı, hıcırtı ve bunlara benzer sözcükleri yansıma sözcük olarak kabul edebiliriz.