- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Yansıma sözcük nedir ve örnekleri?
Tabiattaki canlı ve cansız varlıkların çıkardığı seslerden türetilmiş sözcüklere yansıma sözcük denir. Bu kelimeler oluşturulurken harfler değil çıkan sesler baz alınır Taklit yoluyla oluşturulan yansıma sözcüklerinden bazıları ise ikilemedir. Örnekler: 1- Şırıl şırıl 2- Şıp Şıp 3- Çat Pat.Pat yansıma mı?
Yansıma sözcükleri tek başına anlam taşımaz. Kalıplaşmış yansıma sözcükler olduğu gibi (ai, bum, çat, güm, hav, miyav, pat, vs.)Yansıma sözcük nasıl olur?
Yansıma sözcük nasıl olur?Doğada bulunan canlı veya cansız varlıkların çıkardıkları seslerin sözcüklere dökülmüş haline yansıma sözcükler denmektedir. Yansıma sözcükler cümle içerisinde ad, sıfat, zarf ve fiil gibi türlerde de kullanılabilen sözcüklerdir.
Yansıma olmayan sözcükler nelerdir?
UYARI: Yansıma sözcükmüş gibi görünen fakat ses çıkarmadığı, kulağa herhangi bir ses gelmediği için yansıma sözcük olarak kabul edilmeyen sözcüklere yansıma sözcük denmez. Güneş pırıl pırıl parlıyordu. Işıl ışıl bir güne merhaba dedik. Cümlelerinde koyu yazılan kelimeler sese dayalı olmadığından yansıma değildir.Yansıma sesler nelerdir?
Yansıma sesleri insanların, hayvanların, makinelerin çıkardığı seslere yansıma sesler, bu seslerden türetilen sözcüklere de yansıma sözcükler denir. Bir başka ifadeyle, yansıma sesleri doğadaki varlıkların verdiği sesleri yansıtan, onunla özdeşleştiren seslerdir.Çakmak yansıma mı?
Çakmak yansıma mı?Doğadaki seslerin dile yansımasıyla oluşan sözcüklerdir. Yansıma sözcükler isim kökenlidir. Örneğin “çakmak” sözcüğü yansıma sözcük değildir; çünkü “çak-” sözcüğü isim değil fiildir.