AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yanmanin olabilmesi icin ortamdaki oksijen miktari maksimum kac olmalidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yanmanın olabilmesi için ortamdaki oksijen miktarı maksimum kaç olmalıdır?​

Yanmanın devam edebilmesi için ortamda, gaz yangınlarında , katı ve sıvı yangınlarında ise % 16 oranında oksijen olması gerekir.
Ocaktan çıkan ateş neden mavi?
Mavi alev genellikle tam yanmayı, turuncu alev eksik yanmayı ve karbonmonoksit oluşumunu, sarı alev ise ısıtıcının hiç yakılmaması gerektiği anlamına gelir. Ortamda yeterli oksijen olması halinde yanma sonucu karbondioksit gazı ile su buharı açığa çıkar.

Oksijen verme yoluyla diğer maddelerin yanmasına neden olan maddeler?​

Ortamdaki Oksijen miktarının % 16 civarında olması yanma olayı için gerekli ortalama değerdir. Yanıcı Madde : Gazlar : Doğal gaz, Propan, Bütan, Hidrojen, Asetilen, Karbonmonoksit,vb. Sıvılar : Benzin, Gaz yağı, Alkol, Boya, Cila, Zeytinyağı, Mazot,vb.
Yanma olayının devam etmesi için ortamdaki oksijen oranının en az kaç olması gerekir?
Bir cismin yanabilmesi için, ortamda en az % 14 – % 16 oranında OKSİJEN bulunması gereklidir. (Normal şartlar altında, havada bulunan OKSİJEN oranı % 21’dir. ) Yangınları çeşitli gruplar altında toplamak yanıcı madde cinslerine göre yapılmıştır.
Yanma, maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Yanma olayının oluşabilmesi için yanıcı madde, ısı ve oksijenin bir arada olması gerekir. Bu üç unsur bir arada olmadığında, yanma olayı meydana gelmez. Yanıcı madde ile oksijen birleşirse; yanma olmaz.
Yangın sınıflarından hangisine kesinlikle su ile müdahale edilmemelidir?
B Sınıfı Yangın: Sıvı haldeki yanıcı maddelerin yanmasıyla oluşan yangınlardır. Örneğin benzin, alkol tiner gibi maddelerin yanması sonucu oluşan yangınlar B sınıfı olarak tanımlanır. Bu yangınları söndürmek için su kullanılmamalıdır.

Oksijen yanıcı bir madde midir?​

Oksijen Gazı Yanar mı? Oldukça yanıcı bir gazdır. Oksijenin olmadığı bir ortamda ateş yanıcı özelliğini kaybeder. Bu yüzden birçok yangın söndürme yönteminde, ortamdaki oksijen gazı elementi azaltılır.
Yanma olayı bileşenleri nelerdir?
Yanma olayının gerçekleşmesi için yanıcı madde, yakıcı madde (Oksijen gazı) ve tutuşma sıcaklığı gereklidir.

C sınıfı yangın nedir?​

C Sınıfı Yangınlar: Likit petrol gazı, hava gazı, hidrojen gibi yanabilen çeşitli gazların yanması ile oluşan yangınlardır. Kuru kimyevi toz, halen, 1301 ve halen 1211 kullanarak söndürülebilir. Elektrikli makine ve hassas cihazların yangınlarını da bu sınıfa dahil edebiliriz.
Yangın hangi maddeyle söndürülmez?
Kapalı yerlerde ki yangınlarda karbondioksit işlendiği zaman bu özelliğinden dolayı tehlike oluşturur. Ayrıca; Sodyum, Potasyum, Magnezyum, Titanyum gibi reaktif (alkali) metal yangınlarını karbondioksit söndürmez. Çünkü bu metaller karbondioksiti ayrıştırırlar.
Yanma olayının oluşabilmesi için; yanıcı madde, ısı ve oksijenin bir arada bulunması gerekir. uzaklaştırırsanız, yangını söndürmüş olursunuz. Bu yangının önlenmesinin en basit kuralıdır.
Hangi yangın türünde köpük ve su kesinlikle kullanılmaz?
B sınıfı yangınlar ise sıvı yanıcı malzemelerden meydana gelen yangınlar olup bu yangınlarda mutlaka su kullanılmamalıdır. Suyun aksine köpüklü söndürme sistemleriyle birlikte kuru kimyevi toz sistemlerinin kullanılması bu yangın tipinin çok daha kolay biçimde söndürülmesini de sağlamaktadır.

A sınıfı yangınlar için en etkili söndürme maddesi nedir?​

A Sınıfı Yangın: Örneğin odun, pamuk, kağıt gibi maddelerin yanması sonucu oluşan yangınlar A sınıfı olarak tanımlanır. Bu yangınları söndürmek için su, sıvı söndürücü, kuru kimyevi tozlu söndürücüler kullanılabilir.
Yangında örtme işlemi nedir?
Örtme: Katı maddeler (kum, toprak, halı, kilim vb) ve kimyasal bileşikler (köpük, klor, azot vb) kullanılarak yanan maddenin oksijen ile temasının kesilmesi ile yapılan söndürmedir. Akaryakıt yangınlarına örtü oluşturan kimyasal kullanılmaktadır.
Bir cismin yanabilmesi için, ortamda en az % 14 – % 16 oranında OKSİJEN bulunması gereklidir. (Normal şartlar altında, havada bulunan OKSİJEN oranı % 21’dir. ) Yangınları çeşitli gruplar altında toplamak yanıcı madde cinslerine göre yapılmıştır.

A sınıfı yangın nasıl söndürülür?​

A Sınıfı Yangınlar: Katı madde yangınlarıdır. Soğutma ve yanıcı maddenin uzaklaştırılması ile söndürülebilir. B Sınıfı Yangınlar: Yanabilen sıvılar bu sınıfa girer.Soğutma (sis halinde su) ve boğma (Karbondioksit, köpük ve kurur kimyevi toz) ile söndürülebilir.
Yanma üçgeni hangi üçlüden oluşmaktadır?
Yanma olayının meydana gelebilmesi için üç şartın bir arada olması gerekmektedir. Bu şartlar YANICI MADDE, ISI ve OKSİJEN dır. Şartlardan herhangi birisinin bulunmaması veya yeterli miktarda olmaması halinde yanma olayı meydana gelmez.
C Sınıfı Yangınlar: Likit petrol gazı, hava gazı, hidrojen gibi yanabilen çeşitli gazların yanması ile oluşan yangınlardır. Kuru kimyevi toz, halen, 1301 ve halen 1211 kullanarak söndürülebilir.
B ve C sınıfı yangını söndürmede hangi yöntem daha uygundur?
Örneğin etil alkolün parlama noktası:12,7oC, tutuşma sıcaklığı ise:362,7oC’tır. B sınıfı yanıcı sıvı yangınlarında kor olmayıp sadece alev bulunduğundan söndürmek için sadece boğma yöntemi yeterli olmaktadır.

Yangından sonra soğutma işlemi nedir?​

Soğutarak Söndürme Nedir? A- Su ile soğutma: Soğutarak söndürme prensipleri içinde en çok kullanılanıdır. Suyun elverişli fi ziksel ve kimyasal özelliği yanıcı maddeyi boğma (yanan cismin su içine atılması sonucu oksijeni azaltma) ve yanıcı maddeden ısı alarak yangının söndürülmesinde en büyük etken olmaktadır.
 

Similar threads

Geri
Üst