- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Yanma odasının görevi nedir?
Silindirin üzerinde ve silindir kapağında bulunan, hava-yakıt karışımının yandığı yerdir. Yanma odası, motor silindirinin içinde pistonların hareket ettiği silindir şeklindeki boşluktur. Yanma odasında yanma olduktan sonra yakıttaki kimyasal enerji önce ısı enerjisine dönüştürülür.Sıkıştırma oranı ne işe yarar?
Sıkıştırma oranının artması sonucu verim artar. Verimin artması sonucu ise yakıt tüketiminde azalma meydana gelir. Sıkıştırma oranı ne kadar yüksekse silindirler içerisine sıkıştırılan hava o kadar fazladır. Daha sıkıştırılmış bir ortamda ise patlama daha şiddetli gerçekleşir.Motor çalıştıkça ısınır ve aracın soğutma sistemi devreye girer. Soğutma sisteminde oluşan herhangi bir sorun motorun soğumasını engeller. Soğuyamayan motor ilk olarak silindir kapak contasını yakar bununla birlikte pistonlarda erime gerçekleşebilir. Piston eriyince gömleklere zarar verir.
Yanma odası hacmi nedir kısaca?
Motor silindirinde, piston üst ölü noktadayken, pistonun üst yüzeyi ile silindir kapağı arasında kalan boşluğa yanma odası hacmi denir. Motorun sıkıştırma oranı ve motor hacmi biliniyorsa, yanma odası hacmi hesaplanabilir. Yanma odası hacmi= (Strok hacmi) / (Sıkıştırma Oranı-1) formülüyle bulunabilir.
Yanma odası nerede bulunur?
Yanma odası, motor silindirinin içinde pistonların hareket ettiği silindir şeklindeki boşluktur. Üst kısmı silindir kapağı ile kapatılır. Silindir kapağı içinde bulunan bujilerin ateşleme yapan kısımları yanma odası içindedir.
Dıştan yanmalı motor hangileri?
Dıştan yanmalı motor, yakıtın yanması ile sistemde çalışacak olan farklı bir akışkanı ısıtarak o akışkan aracılığı ile enerji dönüşümünü yapan bir motordur (örneğin buhar makinesi ve Stirling motoru).Yanmalı motorlar nelerdir?
İçten yanmalı motor; yakıtı yanma odasında yakan ve oluşan ısı enerjisini krank-biyel mekanizmasıyla hareket enerjisine çeviren motorlara verilen isimdir. Bu tipteki motorların ilk örneği, Belçikalı mühendis Etienne Lenoir tarafından 1859’da “Gazlı ve Genleşmiş Havalı Motor” adı altında üretilen motordur.Sıkıştırma oranı buji ateşlemeli motorlarda motor performans ve verimini etkileyen en önemli parametrelerden biridir. Artan sıkıştırma oranıyla sıkıştırma sonu basınç ve sıcaklıkları yükselmekte, dolayısıyla yanma hızı artmaktadır. Yanma hızının artmasıyla birlikte motor performansı yükselmektedir.