AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yanlis yazilan kelimeler nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yanlış yazılan kelimeler nelerdir?​

Türkçede Genellikle Yanlış Yazılan Kelimeler
- yanlış: küsür. doğru: küsur.
- yanlış: orjinal. doğru: orijinal.
- yanlış: harfiyat. doğru: hafriyat.
- yanlış: evye. doğru: eviye.
- yanlış: insiyatif. doğru: inisiyatif.
- yanlış: ünvan. doğru: unvan.
- yanlış: şöför. doğru: şoför.
- yanlış: şovalye. doğru: şövalye.

Yalan ve yanlış kelimeleri eş anlamlı mıdır?​

Yalan eş anlamı olan kelimeler arasındadır. Yalan kelimesinin eş anlamlı karşılıkları ise; asılsız, uydurma, palavra, asparagas ve hilaf kelimeleridir. Eski Türkçe’de yala kelimesinden gelen yalan kelimesi; doğru olmayan, gerçeğe uymayan söz, uydurma ve kıtır anlamlarına gelmektedir.

Doğru bildiğimiz yanlışlar nelerdir?​

Doğru bildiğimiz yanlışlar nelerdir?
Doğru Zannettiğimiz 22 Yanlış Bilgi
- Çin Seddi aydan görünebilir.
- Balık yanında yoğurt yenmez.
- 3. Gökkuşağında yedi renk vardır.
- 4. Pisa Kulesi yamuk yapılmıştır.
- Kelebeklerin ömrü bir gündür.
- Vejeteryanler asla hayvansal ürün tüketmezler.
- 8. Amerika ismi Amerigo Vespucci’den almıştır.

Yazımı Karıştırılan Sözcükler Nedir?​

Yazımı Karıştırılan Sözcükler Nedir?
Bu kelimelerden bazıları şunlardır; Amblem, ait, bazen, birçok, bir şey, iddia, çünkü, herhalde, çare, böyle, icra etmek, konservatuvar, piyanist, seyahat, tehdit, yanlış, yalnız gibi kelimelerdir. Bu kelimeler çoğu zaman yanlış yazılmaktadır. Bazen ayrı yazılması gerekirken bitişik yazılır.

Yalan yanlış zıt anlamlı mı?​

Bununla beraber yalan kelimesinin zıt anlamları; ciddi, essah, esas, hakikat, gerçek, hakiki olarak tanımlanabilir.

Yalan yanlış nasıl bir ikileme?​

Örnekler: Eş dost, doğru dürüst, ağrı sızı, gelenek görenek, yer yurt, üst baş, kırılmak darılmak, bıkmak usanmak, uğraşmak didinmek, sağ salim, sorgu sual, akıl fikir, ak pak, az buçuk, mal mülk, yalan yanlış vb.

Doğru ki nasıl yazılır?​

Doğru ki nasıl yazılır?
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.

Nasıl yazıldığı karıştırılan kelimeler?​

Nasıl yazıldığı karıştırılan kelimeler?
Yazımı Sıklıkla Karıştırılan 29 Sözcük ve Doğru Yazımları
- yalnış (yanlış) – yanlış (doğru)
- arkaplan (yanlış) – arka plan (doğru)
- haftasonu (yanlış) – hafta sonu (doğru)
- mahsül (yanlış) – mahsul (doğru)
- herkez (yanlış) – herkes (doğru)
- gökbilim (yanlış) – gök bilim (doğru)
- kamu oyu (yanlış) – kamuoyu (doğru)
Yalan yanlış nasıl yazılır?​
Türk Dil Kurumu’na (TDK) ”yanlış” olarak yazılmalıdır.
Kelimeler neden yanlış yazılır?​
Sözcüklerin yanlış yazımının esas nedenleri; bilgisizlik, dikkatsizlik ve aceleciliktir. İnsanlar, anlamını bilmediği, az kullandığı sözcüklerin yazımında yanlışlık yapabilir. Yazım kılavuzu ve sözcük kullanma alışkanlığı olmayan kişiler de bu tür yanlışlara sık sık rastlanır.

Hangi kelimeler ayrı hangi kelimeler birleşik yazılır?​

Hangi kelimeler ayrı hangi kelimeler birleşik yazılır?
A. Bitişik Yazımlar
- iki kelime de anlamını yitirip başka bir ismin yerine kullanılırsa sözcük bitişik yazılır.
- Pekiştirilmiş sözcükler bitişik yazılır.
- ikinci sözcükte şu kelimeler varsa sözcükler bitişik yazılır:
- ilk sözcükte “BAş, DAL, ANA” sözcükleri varsa.
- Kelimede eylemsi varsa genellikle bitişik yazılır.

Sözcüklerin doğru yazılışını öğrendiğimiz araç nedir?​

Sözcüklerin doğru yazılışını öğrendiğimiz araç nedir?
Özellikle bu konularda en çok araştırma yapanlar kuşkusuz öğrenciler oluyor. Bunlardan birkaçına örnek vermek gerekirse; yalnız, birçok, her gün, kirpi gibi kelimeler. Yazımı karıştırılan sözcükler karşımıza çıktığında ilk iş Türk Dil Kurumu yani TDK sayfasından doğru yazılışını öğrenebilirsiniz.

Teşvik mi teşvik mi?​

Türk Dil Kurumu açısından bu kelimenin doğru kullanış biçimi “teşvik” şeklindedir. Bazı yerlerde, bazı konuşmalarda teşvik olarak da kullanılsa da bu biçim doğru değildir.

Yanlış nasıl yazılır TDK?​

yüzyıldan beri kullanılmakta olan yanlış kelimesi, yazımı sıklıkla karıştırılan kelimeler arasında yer alıyor. Bunun en büyük nedeni, kelimenin ”yalnış” şeklinde telaffuz edilmesidir. Kelimenin doğru yazımı ise ”yanlış” şeklindedir.
 
Türkçede Genellikle Yanlış Yazılan Kelimeler arasında "küsür" yerine "küsur," "orjinal" yerine "orijinal," "harfiyat" yerine "hafriyat," "evye" yerine "eviye," "insiyatif" yerine "inisiyatif," "ünvan" yerine "unvan," "şöför" yerine "şoför," ve "şovalye" yerine "şövalye" bulunmaktadır.

Yalan ve yanlış kelimeleri eş anlamlı değildir. Yalan kelimesinin eş anlamlıları; asılsız, uydurma, palavra, asparagas ve hilafgibi kelimelerdir. Yalan kelimesi, eski Türkçe’de yala kelimesinden gelerek; doğru olmayan, gerçeğe uymayan, uydurma ve kıtır anlamlarına gelmektedir.

Doğru bildiğimiz yanlışlardan bazıları; "Çin Seddi'nin aydan görünebileceği," "Balık yanında yoğurt yenmemesi gerektiği," "3. Gökkuşağında yedi renk olmasına rağmen sadece yedi renk olması," "4. Pisa Kulesi'nin yamuk yapılmış olması," "Kelebeklerin bir günde yaşamını tamamlaması," "Vejetaryenlerin hiçbir şekilde hayvansal ürün tüketmediği," ve "Amerika isminin Amerigo Vespucci'den alındığı" gibi doğru olduğunu zannettiğimiz yanılgılar olarak sıralanabilir.

Yazımı Karıştırılan Sözcükler arasında, "Amblem," "ait," "bazen," "birçok," "bir şey," "iddia," "çünkü," "herhalde," "çare," "böyle," "icra etmek," "konservatuvar," "piyanist," "seyahat," "tehdit," "yanlış," ve "yalnız" gibi kelimeler yer almaktadır. Bu kelimeler çoğu zaman yanlış yazılmakta olup, bazen ayrı yazılması gereken kelimelerin bitişik yazıldığı görülmektedir.

"Yalan" ve "yanlış" kelimeleri zıt anlamlı değildir. Yalan kelimesinin zıt anlamları; ciddi, essah, esas, hakikat, gerçek, hakiki değerleninlerle ifade edilebilir.

Sözcüklerin yanlış yazılmasının esas nedenleri; bilgisizlik, dikkatsizlik ve acelecilik olarak sıralanabilir. İnsanlar, az kullanılan ya da anlamını tam olarak bilmeyip yanlış yazım yapabilmektedirler.

Kelimelerin ayrı ya da birleşik yazılması konusunda bazı kurallar bulunmaktadır. Bitişik Yazımlar arasında; anlamını yitirip başka bir ismin yerine kullanıldığında, pekiştirilen sözcüklerde ve bazı belirli kelimelerde bitişik yazım kuralları uygulanmaktadır.

Sözcüklerin doğru yazılışını öğrenmek için en etkili yol, Türk Dil Kurumu'nun (TDK) resmi sitesinden faydalanmaktır. Bu sayede, yazımı karıştırılan kelimelerin doğru yazılışını öğrenmek mümkündür.

Teşvik kelimesinin doğru kullanımı "teşvik" şeklinde olmalıdır. Bazı yerlerde ya da konuşmalarda "teşvik" şeklinde kullanılsa da Türk Dil Kurumu'na göre doğru olan biçim "teşvik"tir.

"Yanlış" kelimesi Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre doğru şekilde yazılmalıdır. Kelimenin doğru yazımı "yanlış" şeklindedir. Bu kelimelerin sık yanlış yazılmasının nedeni, kelimenin "yalnış" şeklinde telaffuz edilmesinden kaynaklanmaktadır.
 
Geri
Üst