AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yanlis yapmak ne demek TDK?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yanlış yapmak ne demek TDK?​

TDK’nın güncel yazım kılavuzunda sık sık aranan bu kelimelerden biri de ‘yanlış’tır. YANLIŞ NE DEMEK: 1- Bir kurala, bir ilkeye, bir gerçeğe uymama durumu, yanılgı, hata. 2- Bir kurala, bir ilkeye, bir gerçeğe uymayan, aykırı olan, hatalı.

Yanlış anlama anlamı nedir?​

Her sözcüğün belli bir anlam sınırı vardır. Sözcüğün bu anlam sınırı aşılıp da başka ifadeler yerine de kullanılması anlatımı bozar. Bilhassa yazılışları birbirine benzeyen sözcükler birbirlerinin yerine kullanıldıklarında bu tarz anlatım bozukluğu oluşur.

Camış kime denir?​

Camış kime denir?
Camış kelimesi Asya mandası demektir. Camış genel olarak Tayland, Tunus, Hindistan ve Çin gibi ülkelerde oldukça popüler olmaktadır.

Yanş ne demek?​

Any, kastedilen, açıklanan ve beyan edilen demektir. Yani kelimesi ise ”açıkçası” ve ”demek ki” anlamına gelir. Bu kelime cümle içerisinde bağlaç olarak görev alır. Yani kelimesi, açıklama cümlelerinde özetle, sözün kısası manasında da kullanılır.

Hata ile yanlış arasındaki fark nedir?​

Hata, göz ardı edilebilen, bazı belirsizliklerden kaynaklanabilen, kontrol edilemeyen ve düzeltilebilir bir durumdur. Yanlış ise, sonuca gitmeyi engelleyen, kontrol edilemez sonuçlar doğurabilen, baştan düşünülmesi gereken, kısaca hiç yapılmaması gereken bir durumdur…

Hata TDK anlamı nedir?​

Hata TDK anlamı nedir?
Türk Dil Kurumu hata ne demek? İstemeyerek ve bilmeyerek yapılan yanlış, kusur, yanılma, yanılgı: “Ağzını topla, dedim ama hatamı anladım.” -B.

Yanlış anlama nasil yazilir?​

Türk Dil Kurumu’na göre bu Kelimenin doğru yazılışı ‘yanlış’ şekilde geçiyor. Burada özellikle kelimenin ortasında yer alan ‘n’ ve ‘l’ harflerinin yazımına dikkat etmek gerekir. TDK’ya göre bu kelimelerin doğru yazımı ‘yanlış’ biçimiyle yer almaktadır.

O denli ne demek?​

‘Kadar’ anlamında üstünlük derecesini belirtir. Ağır başlı, sözleri ve davranışlarıölçülü olan (kimse).

Camış gibisin ne demek?​

Camış gibisin ne demek?
Ülkemizde en çok kullanılan deyimlerden biri olan ”camış gibi yatmak” tembellik ve miskinlik yapmak demektir.

Camış neyin yavrusu?​

Mandalar, Türkçede camız, camış, kömüş ve dombay adları ile de bilinirler. Manda yavrusuna malak denir.

Yahni ne anlama gelir?​

Yahni kelimesi Türkçe’de “Kavrulmuş soğan ve salça ile pişirilen, sade veya sebzeli et yemeği.” anlamına gelir.

Mühimmatın cümlesi nedir?​

Mühimmatın cümlesi nedir?
MÜHİMMAT KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI – Otomobillerdeki topçu mühimmatını kurtarıp mahalline ulaştırmak elzemdi.

Yanı sıra bitişik mi ayrı mı?​

YANI SIRA NASIL YAZILIR? Türk dilini korumak ve yaşatmak adına 1932 yılında kurulan Türk Dil Kurumu’nun sözlüklerine ve derlemelerine internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor. TDK sözlüklerine göre “yanı sıra” kelimesi ayrı yazılıyor.

Yanlış Doğru mu?​

Yanlış kelimesinin TDK’ya göre doğru yazılışı, “yanlış” şeklindedir. TDK bu konuda tüm kelimelerin doğru şekilde yazılışlarını belirliyor. Kişiler yanlış kelimesinin nasıl yazılacağı hakkında bazı araştırmalar yapabiliyor. Oldukça yaygın olarak kullanılan bu kelimenin doğru yazılışı mutlaka bilinmesi gerekir.
 
TDK'nın güncel yazım kılavuzunda sık sık aranan kelimelerden biri de 'yanlış' kelimesidir. 'Yanlış' kelimesi, bir kurala, bir ilkeye, bir gerçeğe uymama durumunu ifade eder. Yanılgı ve hata anlamlarına gelmektedir. Bir kurala, bir ilkeye, bir gerçeğe uymayan, aykırı olan, hatalı durumları anlatır.

'Yanlış anlama' ise bir ifadenin belli bir anlam sınırının aşılarak yanlış yorumlanması durumunu ifade eder. Özellikle yazılışları birbirine benzeyen sözcüklerin yerine yanlış kullanılması anlatımı bozar ve anlatım bozukluğuna neden olur.

'Camış' kelimesi Asya mandası anlamına gelmektedir. Bu kelime genellikle Tayland, Tunus, Hindistan ve Çin gibi ülkelerde popülerdir.

'Yanş' kelimesi ise 'any, kastedilen, açıklanan ve beyan edilen' anlamına gelir. 'Yani' kelimesi ise 'açıkçası' ve 'demek ki' anlamına gelir. Bu kelime cümle içerisinde bağlaç olarak görev alır ve açıklama cümlelerinde özetleme amacıyla kullanılır.

'Hata' ve 'yanlış' arasındaki fark ise hata durumunun göz ardı edilebilen, kontrol edilebilen ve düzeltilebilir bir durum olduğunu, yanlışın ise sonuca gitmeyi engelleyen, kontrol edilemez ve baştan düşünülmesi gereken bir durum olduğunu ifade eder.

TDK'ye göre 'hata' kelimesi istemeyerek ve bilmeyerek yapılan yanlış, kusur, yanılma veya yanılgı anlamlarına gelir.

'Yanlış anlama' kelimesi ise doğru yazımıyla 'yanlış' şeklinde kullanılır. Bu kelimenin doğru yazımında özellikle 'n' ve 'l' harflerinin doğru kullanımına dikkat edilmelidir.

'O denli' kelimesi ise 'kadar' anlamında üstünlük derecesini belirtir ve ağır başlı, ölçülü bir kişiyi tanımlar.

'Mandaların yavrusuna' ‘malak’ denir ve 'yahni' kelimesi ise Türkçe'de "kavrulmuş soğan ve salça ile pişirilen, sade veya sebzeli et yemeği" anlamına gelir.

'Mühimmatın cümlesi' ifadesi cümle içerisinde kullanıldığında, örnekte verildiği gibi, mühimmatın taşınması ya da ulaştırılması gerekliliğini ifade eder.

'Yanı sıra' kelimesi TDK'ya göre ayrı yazılır ve Türk Dil Kurumu'nun sözlüklerine ve derlemelerine internet üzerinden ulaşılabilmektedir.

Son olarak, 'yanlış' kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı 'yanlış'tır ve TDK bu konuda tüm kelimelerin doğru yazılışlarını belirler. Bu nedenle kelimenin doğru yazılışı bilinmeli ve kullanılmalıdır.
 
Geri
Üst