Yanlis beyanda bulunmak ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
132.553
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Yanlış beyanda bulunmak ne demek?​

Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma suçu, bir kimsenin resmi belge düzenlenmesi sırasında resmi belgeyi düzenleme görev ve yetkisine sahip olan kamu görevlisine (memur, avukat, bilirkişi vs.) yalan beyanda bulunması ile oluşur (TCK m.206).
Tebligat Suçları hangi kanunda düzenlenmiştir?
Tebligat Kanunu’nun 52-56 maddelerinde, Tebligat Kanunu’nun uygulamasından doğan suçlara ilişkin cezai hükümler yer almaktadır. Tebligat Kanunu’nu uygulayanlar ve tebligatın yapılacağı kişilerin Kanunda belirtilen suçları işlemeleri halinde, kendileri hakkında cezai müeyyidenin uygulanacağı düzenlenmiştir.

İftira suçu, TCK 267’de düzenlenmiş olup gerçek kişiler aleyhine işlenebilen bir suçtur. Kişinin bir suç işlerken gerçek bir kişinin kimlik bilgilerini beyan etmesi iftira suçu; gerçek olmayan, hayali bir kişinin kimlik bilgilerini beyan etmesi resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçunu oluşturur.
206 madde ne demektir?
Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçunun öngörüldüğü Türk Ceza Kanunu’nun 206. maddesine göre; “Bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulu- nan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

Mahkemede yalan beyan suç mu?​

Yalan Tanıklık Suçunun Cezası (TCK 272) Mahkeme huzurunda ya da yemin ettirerek tanık dinlemeye kanunen yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir.
Mahkemede beyanda bulunmak ne demek?
Esas hakkında savunma, savcılığın esas hakkında mütalaasına karşı savunma tarafının beyan ve görüşlerini yargılamayı yapan mahkemeye bildirmesidir. Diğer bir deyişle, esas hakkında savunma, ceza mahkemesinde yapılan yargılamada mahkemenin son kararının nasıl olması gerektiği konusunda yapılan son savunmadır.
Mahkemede yalan beyanda bulunmak konusunda prosedür nedir?
Beyanına başvurulan tanık, mahkeme huzurunda yemin ettikten sonra gerçeğe aykırı beyanda bulunur ise Türk Ceza Kanunu’nun 270. maddesinde hükme alınan yalan tanıklık suçu işlediğinden bahisle soruşturma başlatılabilecektir. İş davasında yalan tanıklıkta bulunan kişi hakkında TCK madde 270/2 uygulanacaktır.

Beyanda bulunmak ne demek?​

Beyan, hukukta “bildirme” anlamına gelen bir terim olarak geçer. Örneğin emlak beyanı, emlak bildirme anlamına gelir. Mal beyanı ise beyanda bulunan kişinin, beyannamede geçen mallar üzerinde hak ve sorumluluk sahibi olduğunu ifade eder. Ayrıca hukukta beyan etmek terimi de mevcuttur.
Mahkemede sahit ceza alır mı?
TCK madde 272/1 kapmasında; hukuka aykırı bir fiil nedeniyle olan soruşturma kapsamında tanık dinlemeye yetkili kişi ya da kurul önünde gerçeğe aykırı beyanda bulunursa dört aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Mahkemede yalancı tanık nasıl anlaşılır?
Tanık kasıtlı olarak doğru beyanda bulunmaz, olayı olduğu gibi anlatmak yerine çarpıtarak anlatır ise yalan tanıklık suçu oluşmuş olacaktır. Tanık vermiş olduğu beyanında dosyaya konu olan olay haricinde gerçeğe aykırı beyanda bulunur ise yalan tanıklık suçu olmayacaktır.

Beyan etmek ne demek din?​

Mücmel, müşkil ve hafî gibi kapalılık taşıyan bir sözü açıklamaktır. Meselâ Kur’an’da geçen “salât” (namaz) ve “sıyâm” (oruç) gibi mücmel lafızlar ile neyin kastedildiğine dair Hz. Peygamber’in fiilî veya sözlü açıklamaları, mücmel için yapılmış beyân-ı tefsîre örnek teşkil eder.
Yalan beyanın suçu nedir?
Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçu TCK madde 206’da dü- zenlemiştir. Maddeye göre; “Bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.”
Tanıklar ceza alır mı?
Yasal bir sebep olmaksızın tanıklıktan veya yeminden çekinen tanık hakkında, bundan doğan giderlere hükmedilmekle beraber, yemininin veya tanıklığının gerçekleştirilmesi için dava hakkında hüküm verilinceye kadar ve her hâlde üç ayı geçmemek üzere disiplin hapsi verilebilir.
 
Geri
Üst