Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yanik Bulleri neden Patlatilmaz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yanık Bülleri neden Patlatılmaz?​

Büller(içi su dolu kabarcıklar) ASLA PATLATILMAZ ! Alev nedeniyle yanan kişi ayakta durursa oluşan gazlar ve dumanlar kolaylıkla solunum yollarına gider, saçlar tutuşur. Tutuşan bir kişinin hemen yere yatırılması ve kendi çevresinde yuvarlanması sağlanmadır. Bu yangının sönmesini sağlayacaktır.
Eskaratomi neden yapılır?
1-Eskarotomi: Boyun, göğüs, karın, kollar ve bacakların çepeçevre derin yanıklarında solunumu kolaylaştırmak, damar ve sinirlerin sıkışmasını önlemek için ölü dokuların boylamasına kesilmesidir. Bu işlem anestezi altında yapılır.

Yanık 9 lar kuralı nedir?​

Yanık genişliğinin belirlenmesinde Wallace’sın dokuzlar kuralı kullanılır. Buna göre baş-boyun % 9, Kol % 9, gövde ön yüz % 9, arka yüz % 9, bacak % 18 olarak değerlendirilir.
Yanık açık mı kalmalı kapalı mı?
Yüzeysel ikinci derece küçük yüzey alanı olan yanıklar, pansuman tutturulması zor olan yüz, boyun veya eldeki küçük yanıklar kullanılan krem ya da solüsyonlar sürüldükten sonra açık bırakılabilir. Bunun dışında prensip olarak tüm yanık yaraları kapalı olarak tedavi edilmelidir.
Şiddeti ağrı ve su toplayan baloncuklar görülür. Bu baloncuklar hekim tarafından patlatılır ama üzerindeki deri pansuman olarak korunur. Bu tipte genellikle kapalı pansuman yapılır ve 2-3 günde bir değiştirilir. İyileşmeyi hızlandırmak için hidrojeller, kolloidler gibi pansuman malzemeleri kullanılabilir.
Yanık kabarcığı patlarsa ne olur?
Yanık sonrası oluşan su kabarcıklarını patlatmayın Bu sıvı üstteki ölü deri tabakasını korumaktadır ve deriye son derece faydalıdır.

Sürtünme yanıklarına ne iyi gelir?​

Yanığa ne iyi gelir?
Yanığa tetanoz aşısı neden yapılır?
Birinci Derece Yanıklar – İnflamasyon ve ağrı görülen durumlarda, ağrının hafifletilmesi amacıyla ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. – Yanık, tetanoza yol açabileceğinden, en az 10 yılda bir tetanoz aşısı yaptırmak pek çok durumda olduğu gibi yanığa karşı da koruyucudur.

Yanık hastası nasıl değerlendirilir?​

İlk muayenede yanan giysiler çıkarılır. Saat, küpe, yüzük gibi takılar daha sonra ödem ile turnike etkisi yapabileceğinden çıkarılır. Yanık yarası derinliği, genişliği ve yeri açısından değerlendirilir. Yanığın derinliği bize derinin ve deri altı dokuların hangi katmanına kadar hasar oluştuğu hakkında bilgi verir.
1 derece yanık acısı ne kadar sürer?
Birinci Derece Yanıklar: Epidermisin süperfisiyel tabakasını içerir ve 1 hafta içinde skar bırakmadan iyileşirler. Bu derecede Yanıklarda ki ağrı hafif veya orta derecede tarif edilen karakterdedir. Genellikle ilk 24 saat içinde ağrı kalmaz.
Açık yanık yarası hava ile temas ettiği sürece ağrıya neden olacağından, yaranın hemen hava ile teması kesilmelidir. Bunun için yara nemli steril gazlı bez ile kapatılmalıdır.”
Yanık su toplarsa ne yapmalı?
Yanığa ne iyi gelir?
- Buzlu olmayan soğuk su. Küçük bir yanık yaşadığınızda yapmanız gereken ilk şey, yaklaşık 20 dakika boyunca yanık alanın üzerine serin su uygulamaktır.
- Serin kompresler.
- Antibiyotikli merhemler.
- Aloe vera.
- Bal.
- Güneşe maruz kalımı azaltmak.
- Kabarcıklara dokunmamak.
- Hafif bir ağrı kesici almak.

Yanıklarda kabarcıklar patlatılır mı?​

Yanık sonrası oluşan su kabarcıklarını patlatmayın Yanan bölgede oluşan içi su dolu kabarcıklar o bölgede derinin sorunsuz bir şekilde iyileşmesinde büyük öneme sahiptir. Bu kabarcıkların kesinlikle patlatılmaması gerekir. Çünkü o kabarcıkların altında proteinden zengin bir sıvı birikmektedir.
 
Geri
Üst