Yanici ve oksitleyici maddeler birbirinden en az kac metre uzaklikta depolanmalidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Yanıcı ve oksitleyici maddeler birbirinden en az kaç metre uzaklıkta depolanmalıdır?​

2 m, ara yollar 1 m olmalıdır. Depolar yangına dayanıklı malzemeden yapılmalı. 11- Depolarda sızmalara karşı uygun drenaj sistemi ve depo dışında bir toplama havuzu bulunmalıdır. 12- Kimyasal maddeler özelliğine göre ayrı bölümlerde depolanmalı.

Yanıcı maddeler nasıl depolanır?​

Alev alabilen maddeler, güneş ışığından, tüm ısı ve alev kaynaklarından uzak tutulmalıdır. Depolama odalarının duvarları, tavanları ve zeminleri yangına en az iki saat dayanıklı malzemelerden yapılmış olmalıdır. Depolama odaları otomatik kapanan yangın kapılarıyla donatılmış olmalıdır.
Yanıcı maddeler nelerdir?
Yaygın Olarak Taşınan Yanıcı Sıvılar Aseton/aseton yağları, yapıştırıcılar, boyalar, vernikler, alkoller, parfümeri ürünleri, benzin, dizel yakıt, havacılık yakıtı, sıvı biyoyakıtlar, kömür katranı,petrol ham yağı, gaz yağı, reçineler, katranlar, eter vb.
1 kimyasal maddelerin sınıflandırılması ve depolanması sırasında alınacak tedbirler nelerdir?
Kimyasallar, herhangi olumsuz bir durumda tehlikeli reaksiyon vermeyecek şekilde sınıflandırılmalıdır. Doğru depolamada sınıflandırma; kolay alev alabilen ve çok kolay alev alabilen, korozif (aşındırıcı), toksik, çok toksik, oksitleyici, kriyojenik, patlayıcı maddeler ve sıkıştırılmış gazlar şeklinde yapılmalıdır [1].

Yanıcı ve oksitleyici gazlar birbirlerinden kaç metre uzaklıkta olmalıdır?​

Alev alabilen gazları oksitleyici gazlardan, uygun ve onaylı bir yanmaz bölme ile ya da arada en az 6 metrelik bir mesafe olacak şekilde ayrı tutunuz.

Kimyasal depolama nasıl olmalı?​

Kimyasal maddeler orijinal ambalajında saklanmalıdır. Orijinal ambalajından çıkarılması durumunda, yeni koyuldukları ambalajlar, anlaşılacak şekilde ve Türkçe etiketlenmelidir. Depolama alanının ısısı, msds formunda ya da ambalaj etiketinde yazan ısı aralığında olmalıdır.
Yanıcı patlayıcı birlikte depolanır mı?
Hiçbir depo; petrol, yağ, yanıcı ya da parlayıcı atık madde, açıkta ateş veya alev içeren binaların yanında olmamalıdır. Patlayıcı maddeleri kullanan görevlilere güvenli depolama metotları, kimyasalların tehlikeleri gibi konularda eğitim verilmelidir.
Kimyasalların depolanması neye göre yapılır?
Hidrojen peroksit, perklorik asit, sodyum-potasyum metalinin nitratları, peroksitleri, permanganatları, kloratlar, perkloratları, kalsiyum karbonat, kromik asit ve amonyum nitrat oksitleyici (yakıcı) maddelerdir.
Bilinen, “yanıcı parlayıcı ve patlayıcı” sıvıların başında petrol ürünleri gelir (benzin, benzol, mazot, tiner gibi). Yanıcı sıvılar buharlaşarak hava ile karışıp patlayıcı ortam oluştururlar. Sıvıların buharlaşması ortam sıcaklığına bağlıdır.
Kimyasal maddelerin depolanmasında dikkat edilecek önlemler nelerdir?
Kimyasal maddeler tehlike sınıflarına uygun olarak depolanmalıdır. Alfabetik depolamadan kaçınılmalıdır. Zehirli ve çok zehirli kimyasallar ile patlayıcılar bağımsız bölüm veya kabinlerde depolanmalıdır. Tehlikeli kimyasalların depolanmasında kimyasal depolama matrisi kullanılmalıdır.
Kimyasal maddeleri depolama da alınacak güvenlik tedbirleri nelerdir?
Kimyasal maddenin tehlikesine uygun bir yangın söndürücü, kuru kum ve toprak gibi emici inert malzemeler hazır durumda olmalıdır. Alevlenir maddelerin depolanması için en güvenli yol taşınabilir, onaylı güvenlik kapları kullanmaktır. 1 litreden fazla olan alevlenir sıvılar metal kaplarda depolanmalıdır.

Oksitleyici kimyasallar nelerdir?​

Kimyasal maddelerin depolanmasında dikkat edilecek hususlar nelerdir?​

 
Geri
Üst