- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 212.917
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Yangınlar kaç gruba ayrılır?
A Sınıfı Yangınlar : Yanmanın, normal olarak parlak korların oluşumuyla yürüdüğü, genellikle organik esaslı katı madde yangınları. B Sınıfı Yangınlar : Sıvılar veya sıvılaşabilir katılar ile ilgili yangınlar. C Sınıfı Yangınlar : Gaz yangınları. D Sınıfı Yangınlar : Metal yangınları.Elektrik sistemlerinde yangın güvenliği ile ilgili temel kurallar nelerdir?
Elektrik kaynaklı yangın tehlikesine karşı kabloların alev iletmeyen cinsten seçilmesi, ek yerlerinin yeterince sıkı ve yeterince sağlam izolasyonlu olması, kablo kesitlerinin uygun seçilmesi, devre kesicilerin anma akımlarının ve kısa devre kesme kapasitelerinin uygun seçilmiş olması, topraklamaların, çevrim …Yangında 3 2 1 esası nedir?
1- HİÇ YANMAZ 2- ZOR YANICI 3- ZOR ALEVLENİCİ 4- ALEVLENİCİ / KOLAY YANICI 5- KOLAY ALEVLENİCİ 6- ÇOK KOLAY ALEVLENİCİ 7- KENDİLİĞİNDEN YANICI 8- PATLAYICI ATMOSFER Her madde yanıcı değildir, maddelerin önemli bir kısmı hiç yanmayan maddelerdir.
Yangın çıkmasına neden olan bileşenler?
Yanma, maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Yanma olayının oluşabilmesi için yanıcı madde, ısı ve oksijenin bir arada olması gerekir. Bu üç unsur bir arada olmadığında, yanma olayı meydana gelmez.
Aşağıdakilerden hangisi hızlı yanma esnasında görünmez?
Isı, ışık, alev, korlaşma görülmeyen yanma hızı tipidir. Yanma esnasında ısının veya oksijenin az miktarda bulunmasından kaynaklanan bu yanma hızında herhangi bir korlaşma, yanıcı buhar ya da gaz meydana gelmez.Yangın kaç ana gruba ayrılır?
Yangınlar, literatürde Yanacak Madde cinslerine göre, dört ana grup altında sınıflandırılmasına rağmen genel olarak ABC sınıfı olarak adlandırılır.A sınıfı yangınlar nedir?
A Sınıfı Yangınlar: Katı madde yangınlarıdır. Soğutma ve yanıcı maddenin uzaklaştırılması ile söndürülebilir. B Sınıfı Yangınlar: Yanabilen sıvılar bu sınıfa girer.Soğutma (sis halinde su) ve boğma (Karbondioksit, köpük ve kurur kimyevi toz) ile söndürülebilir.
Elektrik yangını hangi sınıf yangınlar içerisinde değerlendirilir?
Elektrik donanımlarının yanmasıyla oluşan yangınları ayrı bir sınıf içinde değerlendirmeyip C sınıfı yangınların içerisinde inceleyebiliriz. Elektrik akımı kesilerek müdahale edilmeli ve kuru kimyevi toz kullanılmalıdır.
Elektrik sistemlerinde yangın güvenliği standart kavramı nedir?
Bu standartlar binalardaki elektrik tesisatlarının güvenli ve düzgün çalışmasını sağlayacak tasarımı, donanımı (cihazları), kabloların seçimini, montajı, montaj sonrası doğrulama (denetleme ve deney), periyodik denetim ve deneyler ile ilgili temel kuralları içerir.Yangında soğutma işlemi nasıl yapılır?
Soğutarak Söndürme: Yanıcı Maddeyi Dağıtma: Yanan maddenin dağıtılmasıyla yangın nedeni olan yüksek ısı bölünür, bölünen ısı düşer ve yangı yavaş yavaş söner. Kuvvetli Üfleme: Yanan madde üzerinde kuvvetli olarak üflenen hava alevin sönmesine ve yanan maddenin ısısının düşmesine neden olmaktadır.Bir yanma olayının oluşabilmesi için aşağıdakilerden hangisi bir arada olması gerekir?
Yanıcı maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Yanma olayının oluşabilmesi için; yanıcı madde, ısı ve oksijenin bir arada bulunması gerekir.
Yangın neden meydana gelir?
Yangının oluşması için yangın üçgeni adı verilen üç etkenin varlığı gereklidir: Oksijen, yanıcı madde ve ısı. Yanma reaksiyonun oluşması için ısı, yanıcı madde ile buluşur. Alevin yayılmasına ise havada bulunan oksijen yardımcı olur.