AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yanginda neden kopuk kullanilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yangında neden köpük kullanılır?​

1- Sudan farklı olarak köpüğün yoğunluğu yanan sıvının yoğunluğundan daha düşüktür. Bundan dolayı yüzme özelliğine sahiptir ve deliksiz sıkı bir köpük tabakası oluşturur. 2- Bu köpük tabakası havanın (oksijenin) yanan sıvıya ulaşmasını önler ve yangını boğar.

Yangın Söndürücülerden köpüğün avantajları nelerdir?​

Yangın Köpüğü Özellikleri
- Yangın köpüğü oksijen ile alevlerin temasını kesmelidir.
- Yanan maddelerden ortaya salınan zehirli gazları hapsetmelidir.
- Yakıt yangınlarında çok hızlı şekilde yanan yüzeyi örtmelidir.
- Isıdan kaynaklanan buharlaşmayı önleyerek ortam ısısının yükselmesini önlemelidir.

Köpük yangın söndürür mü?​

Köpük yangın söndürür mü?
Köpük Nasıl Yangını Söndürür? Köpük yangın üzerinde battaniye etkisi ve soğutma yaparak etki eder. Köpük akaryakıt yangınlarını söndürmek,yanıcı ve patlayıcı gazların yayılmasına, yangın yüzeyini soğutarak yeniden yanmasına engel olmak için kullanılır.

Ağır köpük nedir?​

Ağır köpük çok çalışkandır, gaz geçirmez ve özellikle geri ateşleme engelleyicidir. Köpük maddesi ve karışım oranına bağlı olarak dikey yüzeylerde iyi yapışma kabiliyetine sahiptir. Söndürme etkisi, özellikle ayırma ve soğutma etkisine dayanır.

Yangın söndürmede köpük hangi yangın türünde etkilidir?​

Köpüğün Etkili Olduğu Yangın Türleri Köpük, düşük yoğunlukta olduğundan dolayı benzin, jet yakıtı, fuel oil, ham petrol, gazolin, alkol ester, keton ve ether yangınlarında etkilidir.

Orman yangınlarında köpük kullanılır mı?​

Orman yangınlarında köpük kullanılır mı?
Orman Genel Müdürlüğü’ de yangın söndürme kimyasallarını, son zamanlarda yoğun olarak kullanmaya başlamıştır. Özellikle, kısa süreli yangın geciktirici olarak nitelendirilen yangın söndürme köpüklerini kullanmaktadır. 1968 yılında, orman yangınlarıyla mücadelede birçok kez köpük kullanılmış.

Hangi yangınlarda köpük kullanılmaz?​

Köpüğün örtme özelliği sayesinde yanan maddelerin üzeri battaniye gibi örtülür, ateşin hava alması engellenir ve sönmesi sağlanmaktadır. Ancak köpük içerisinde su bulundurduğundan dolayı, elektrik nedeni ile çıkan bir yangında kesinlikle kullanılmamalıdır.

Köpük hangi yangın türlerinde kullanılır?​

Köpük, düşük yoğunlukta olduğundan dolayı benzin, jet yakıtı, fuel oil, ham petrol, gazolin, alkol ester, keton ve ether yangınlarında etkilidir.

Sentetik köpük nerede kullanılır?​

Sentetik köpük nerede kullanılır?
Sentetik köpük; kâğıt, tekstil, ağaç, havalandırma kısımlarında, doğalgaz, Lpg ve katı yangınları söndürmek için kullanılan köpüklerdir. Sentetik köpük hidrokarbon surfaktanların kombinasyonlarından üretilmektedir ve yüksek hacimli stabil kabarcıklar oluşturur.

Köpük çeşitleri nelerdir?​

Köpük İçeriğine Göre Köpük Konsantreleri:
- Alkole Dayanıklı Köpük Konsantresi (AR)
- Film Yapıcı Köpük Konsantresi(AFFF)
- Protein Bazlı Köpük Konsantresi.
- Flouroprotein Bazlı köpük Konsantresi.
- Film Yapıcı Flouroprotein Bazlı köpük Konsantresi (FFFP)
- Protein Bazlı Köpük Konsantresi.
- Diğer Sentetik Bazlı Köpük Konsantreleri.

Orman yangınında deniz suyu kullanılır mı?​

Yangın sönüyor ancak deniz suyu yüksek oranlı tuz içeriyor. Bir daha söndürme yapılan bölgede ağaç yetiştirilemiyor. Bu açıdan özel kimyevi madde taşıyan hava araçları sayesinde bölge yeniden ağaçlandırılabiliyor. Su alımı için riskli bölgelerde tatlı su göletlerinin oluşturulması gerekiyor.

Yangın söndürme köpüğü nerelerde kullanılır?​

Yangın söndürme köpüğü nerelerde kullanılır?
Köpüklü söndürme sistemlerinin en çok kullanıldığı alanları şu şekilde sıralayabiliriz.
- Petrol rafinerileri.
- Kimya fabrikaları
- Kablo ve tesisat galerileri.
- Uçak hangarları
- Tersane ve iskeleler.
- Kazan daireleri.
- Yat limanları
- Boya fabrikaları

Elektrik kontağından çıkan yangınlarda hangi tip yangın söndürücü?​

Elektrik yangınlarında yangın söndürme sistemleri olarak kuru kimyevi toz sistemleri ve karbondioksit söndürme sistemlerinin kullanılması son derece etkili olacaktır.

Köpüklü tip yangın söndürücüler nerede kullanılır?​

Kullanım alanı oldukça geniş olan köpüklü söndürme sistemleri genel olarak; uçak ve helikopter hangarlarında, depolarda, yakıtların yükleme ya da boşaltma yapıldığı istasyonlarda, boya imalathanelerinde, kimyasal madde üretilen ya da depolanan tesislerde, yanıcı ve parlayıcı sıvıların depolandığı alanlarda, yanıcı ve …
 
Yangında neden köpük kullanılır sorusunun cevabı oldukça detaylı bir şekilde açıklanmış. Köpük, yoğunluğunun yanıcı sıvının yoğunluğundan daha düşük olması nedeniyle yüzme özelliğine sahiptir ve deliksiz sıkı bir tabaka oluşturarak yangının boğulmasını sağlar. Aynı zamanda köpük tabakası, havanın yani oksijenin yanıcı maddeye ulaşmasını engeller. Dolayısıyla yangını söndürmede oldukça etkili bir rol oynar.

Yangın söndürme köpüğünün avantajları arasında; oksijen ile alevlerin temasını kesme, zehirli gazları hapsetme, hızlı yanabilen yüzeyleri örtme, ısıdan kaynaklanan buharlaşmayı önleme gibi önemli özellikler bulunmaktadır.

Ağır köpük, gaz geçirmez ve geri ateşlemeyi engelleyici özelliklere sahip olup dikey yüzeylere iyi yapışabilir. Söndürme etkisi, ayırma ve soğutma etkilerine dayanır.

Köpüğün etkili olduğu yangın türleri arasında; benzin, jet yakıtı, fuel oil, ham petrol, gazolin, alkol ester, keton ve ether yangınları yer almaktadır. Ancak elektrik yangınları gibi yangın türlerinde köpük kullanılmamalıdır çünkü içerisinde su bulundurabilir ve elektrikle teması tehlikeli olabilir.

Sentetik köpükler genellikle kâğıt, tekstil, ağaç, havalandırma kısımları, doğalgaz, LPG ve katı yangınlarını söndürmek için kullanılır. Çeşitli köpük türleri bulunmakta olup bunlar alkole dayanıklı köpük, film yapıcı köpük, protein bazlı köpük, flouroprotein bazlı köpük gibi farklı özelliklere sahiptir.

Orman yangınlarında özel kimyasallarla içeren hava araçlarının kullanılması daha etkili olabilir çünkü deniz suyunun yüksek oranda tuz içermesi bölgenin tekrar ağaçlandırılmasını zorlaştırabilir.

Köpüklü yangın söndürme sistemleri genellikle petrol rafinerileri, kimya fabrikaları, uçak hangarları, tersane ve iskeleler gibi alanlarda yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Son olarak, elektrik kontağından çıkan yangınlarda kuru kimyasal toz sistemleri ve karbondioksit söndürme sistemleri tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra köpüklü tip yangın söndürücüler genellikle uçak ve helikopter hangarları, depolar, boya imalathaneleri, kimyasal madde üretim tesisleri gibi alanlarda kullanılmaktadır.
 
Geri
Üst