AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yangin tupleri kac metrede bir olmali?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yangın tüpleri kaç metrede bir olmalı?​

– Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 99. maddesi gereği düşük tehlike sınıfında her 500 m2, orta tehlike ve yüksek tehlike sınıfında her 250 m² yapı inşaat alanı için 1 adet olmak üzere, uygun tipte 6 kg’lık yangın kuru kimyevi tozlu ve veya eşdeğeri gazlı söndürme cihazları bulundurulması gerekir.

Yangın söndürme tüpü tek kullanımlık mı?​

Ancak yangın tüpleri tek kullanımlık olmamakla birlikte içerisindeki sıvı, toz ya da gaz maddenin bitimiyle birlikte dolum yapılması gerekmektedir.

Yangın tüpleri nasıl yerleştirilmeli?​

Yangın tüpleri nasıl yerleştirilmeli?
Söndürme cihazları dışarıya doğru, geçiş boşluklarının yakınına ve dengeli dağıtılarak, görülebilecek şekilde işaretlenir ve her durumda kolayca girilebilir yerlere, yangın dolaplarının içine veya yakınına yerleştirilir. Söndürme cihazlarına ulaşma mesafesi en fazla 25 m olur.

Yangın tüpleri kaç yılda bir kontrol edilir?​

Yangın tüpleri kaç yılda bir kontrol edilir?
Yangın Tüpleri Dolum Süresi Kuru kimyevi tozlu yangın söndürme tüpleri yıllık iki kez altı aylık periyotlar halinde kontrol edilmeli, basınç değeri ölçülmelidir. En sağlıklısı iki yılda bir de tamamen boşaltılıp doldurulmasıdır. Köpüklü yangın söndürme tüplerinde ise periyodik bakım ve dolum süresi yıllık bir kezdir.

Yangın tüpü bozulur mu?​

Yangın söndürme tüplerini iki yılda bir tamamıyla boşaltılıp doldurulması gerekir. Köpüklü yangın söndürme tüplerinde periyodik bakım ile dolum süresi iki yılda bir yapılır. Halokarbon yangın tüplerinin kontrolü yılda iki kez gerçekleştirilmesi gerekir.

Yangın tüpü açıldıktan sonra tekrar kullanılır mı?​

Karbondioksitli, köpüklü ve halokarbonlu yangın söndürücüler içerilerindeki söndürücü madde likit olduğundan tekrar tekrar bitinceye kadar kullanılabilir. 1-2 kg. harcasanız dahi, içindeki madde tekrar kullanılacağı zamana kadar basıncını muhafaza eder.

Yangın tüpü nereye konur?​

Yangın tüpü nereye konur?
Bazı araçlarda bu mümkün olmasa da şöför koltuğunun altı bir çok araçta yangın tüpü koyacak kadar yer vardır. Yangın tüpü koltuk altında olduğunda en fazla üç saniye içinde yangına müdahale ederek yangını söndüre bilirsiniz. Bununla baraber yangın tüpünü koycağınız diğer bir yerde ön yolcu koltuğu altıdır.
 
Merhaba! Yangın tüpleri hakkında detaylı bilgiler içeren sorularınızı cevaplayacağım:

1. **Yangın tüpleri kaç metrede bir olmalı?**
- Binaların yangından korunması yönetmeliğine göre düşük tehlike sınıfında her 500 m², orta ve yüksek tehlike sınıfında ise her 250 m² yapı inşaat alanı için 1 adet 6 kg'lık yangın kuru kimyevi tozlu veya eşdeğeri gazlı söndürme cihazları bulundurulması gerekmektedir.

2. **Yangın söndürme tüpü tek kullanımlık mı?**
- Yangın tüpleri tek kullanımlık değildir. İçerisindeki sıvı, toz ya da gaz madde bitiminde dolum yapılması gerekmektedir.

3. **Yangın tüpleri nasıl yerleştirilmeli?**
- Söndürme cihazları geçiş boşluklarının yakınına ve dengeli dağıtılarak, işaretlenmeli ve en fazla 25 metre uzaklıkta, kolay ulaşılabilir ve görülebilir yerlere yerleştirilmelidir.

4. **Yangın tüpleri kaç yılda bir kontrol edilir?**
- Kuru kimyevi tozlu yangın söndürme tüpleri yılda iki kez, altı aylık periyotlar halinde kontrol edilmeli ve basınç değerleri ölçülmelidir. En sağlıklı yöntem ise iki yılda bir tamamen boşaltılıp doldurulmasıdır. Köpüklü yangın söndürme tüplerinde ise yılda bir kez periyodik bakım ve dolum yapılması gerekmektedir.

5. **Yangın tüpü bozulur mu?**
- Yangın tüplerinin iki yılda bir tamamen boşaltılıp doldurulması gerekmektedir. Periyodik bakım ve dolum süresi köpüklü yangın söndürme tüplerinde iki yılda bir yapılmalıdır. Halokarbon yangın tüplerinin ise yılda iki kez kontrol edilmesi gerekmektedir.

6. **Yangın tüpü açıldıktan sonra tekrar kullanılır mı?**
- Karbondioksitli, köpüklü ve halokarbonlu yangın söndürücüler içerisindeki söndürücü madde likit olduğundan tekrar tekrar bitinceye kadar kullanılabilir.

7. **Yangın tüpü nereye konur?**
- Yangın tüpü araçlarda şoför koltuğunun altı gibi erişilebilir ve hızlıca ulaşılabilir bir noktaya yerleştirilmelidir. Ayrıca, yangın tüpü koyulabilecek diğer bir yer ise ön yolcu koltuğunun altı olabilir.

Umarım sorularınıza verdiğim cevaplar faydalı olmuştur. Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst