AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yangin merdiveni nasil olmali?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.460
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yangın merdiveni nasıl olmalı?​

Yangın merdiveni genişliği; konutlarda 80 cm, topluma açık yapılarda 120 cm, sınırlı sayıda görevliye izmet veren merdivenlerde 65 cm den az olmamalıdır. Yüksek katlı ofis binalarında 90 cm h genişliğinde olmalıdır. Kaçış yolları genişliği ise 180 cm den az olamaz.

Kaçış merdiveni nedir?​

Kaçış merdiveni nedir?
MADDE 38- (1) Yapının ortak merdivenlerinin yangın ve diğer acil hâllerde kullanılabilecek özellikte olanları, kaçış merdiveni olarak kabul edilir.

Yangın merdiveni ne renk olmalı?​

Tercih edilen yangın kapısı renkleri daha çok kırmızı, yeşil ve mavi olmaktadır. Dikkatimizi çekebilecekleri şekilde boyanmış olan bu kapıları tercih etmek daha doğru bir karar gibi gözüküyor.

Yangın merdiveni kaç tane olmalı?​

Yangın merdiveni kaç tane olmalı?
Yangın Merdiveni Zorunluluğunun Şartları Bina yüksekliği 30.5 ile 51. metre arasında olan yerlerde 2 yangın merdiveninin olması zorunludur. Bina yüksekliği 51.5 metre ve daha yukarısı olan yerlerde de yine en az 2 yangın merdiveninin olması zorunludur.

Yangın merdiveni bodrum kata iner mi?​

Yangın merdivenlerinin harici yapıldığı binalarda bodrum kattan harici merdiven çıkılamayacağı için yangın holüyle dahili bir merdiven aracılığı ile binanın dışına çıkarılması en mantıklı tercih olacaktır.

Kaçış yolu kapılarının özellikleri nelerdir?​

Kaçış yolu kapılarının özellikleri nelerdir?
6.Kaçış yolu kapıları Kaçış yolu kapılarının en az temiz genişliği 80 cm’den ve yüksekliği 200 cm’den az olamaz. Kaçış yolu kapılarında eşik olmaması gerekir. Dönel kapılar ile turnikeler, çıkış kapısı olarak kullanılamaz. Kaçış yolu kapıları kanatlarının, kullanıcıların hareketini engellememesi gerekir.

Yangın merdiveni aydınlatması nasıl olmalı?​

Yangın merdivenleri de kaçış yolunun bir bölümüdür. bir noktada acil aydınlık düzeyi en az 1 lux olmalıdır (Şekil 2). Kaçış yolu genişliğinin yarısından az olmaması gereken orta bant ise en az 0,5 Lux ile aydınlatılmalıdır.

Giriş holü ne demek?​

Giriş holü ne demek?
Antre olarak da bilinen giriş holü, ev dekorasyonu sırasında öne çıkan alanlardan biri olmasa da aslında evin ilk göze çarpan ve dekorasyon hakkında ilk izlenimi veren alanlarıdır. Evin dekorasyon stili ve renk dengesi hakkında ilk fikri veren yer olduğu için tasarımına önem verilmesi gereken bir alandır.

Hol anlamı ne demek?​

Giriş hol ne demek? Evlerin giriş bölümü ifade eden için antre, hol olarak da bilinir. Bu bölüm üzerinden diğer odalara giriş sağlanır. Karşılama alanı olarak kullanılan antreler, genellikle sade şekilde tasarlanır.

Atriumlu bölüm ne demek?​

Atriumlu bölüm ne demek?
Atriumlu Yapı: İki ya da daha çok sayıda katın içine açıldığı, tepesi kapalı geniş ve yüksek yapıdır. Merdiven yuvası, asansör kuyusu, yürüyen merdiven boşluğu, ya da su, elektrik, havalandırma, iklimlendirme, haberleşme gibi tesisatın içinde yer aldığı tesisat bacaları ve şaftlar atrium sayılmaz.
 
Yangın merdivenleri konusunda detaylı bilgiler verilmiş. Yangın merdivenlerinin genişliği, kaçış yollarının özellikleri, yangın merdiveni sayısı gibi konular incelenmiş. Önemli bir konu olan kaçış yolu kapılarının özellikleri ve aydınlatma gereksinimleri hakkında da bilgi verilmiş. Ayrıca, giriş holü ve hol kavramlarıyla ilgili bilgiler paylaşılmış. Atriumlu bölüm kavramı da açıklanmış. Yangın merdivenlerinin düzenli bir şekilde yapılandırılması, yangın durumunda güvenli kaçış imkanı sağlamak adına büyük önem taşır. Bu konuda belirlenmiş standartlara uyulması, güvenli bir çıkış imkanı sağlayabilir.
 
Geri
Üst