AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yangin guvenlik holu zorunlu mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.057
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yangın güvenlik holü zorunlu mu?​

(7) Acil durum asansörü ile yapı yüksekliği 51.50 m’den fazla olan binalarda kaçış merdiveni önüne yangın güvenlik holü yapılması zorunludur. Acil durum asansörünün yangın merdiveni önündeki güvenlik holüne açılması gerekir.”

Yangın güvenlik önlemleri nedir?​

Yangın güvenlik önlemleri nedir?
Aktif yangın güvenlik önlemleri, diger bir tanımlama ile, yangın çıkmadan önce binada hareketsiz duran, yangınla es zamanlı olarak harekete geçen, yangını kısıtlayıcı, hatta söndürücü etkisi olan mekanik donanımlardır . Aktif yangın güvenlik sistemleri, uyarı ve söndürme sistemleri olmak üzere, ikiye ayrılar.

Yangını gören çalışanın aşağıdaki ifadelerden hangisini hangilerini yapması gerekmektedir?​

Yangını ilk gören çalışan veya vatandaş yangını uyarı butonları ve sair yollarla ihbar ve alarm vermesi gerekir. Sonra en yakın uygun söndürme cihazı ile söndürme çalışması yapması gerekir. Sıvı ve gaz yangınları hariç genelde yangının başlangıcındaki ilk bir dakikada sivil imkanlarla yangına müdahale edilebilmektedir.

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik Neden Önemlidir?​

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik Neden Önemlidir?
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar ve gerçek kişilerce kullanılan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin, tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı safhalarında çıkabilecek yangınların en aza indirilmesini ve herhangi bir şekilde çıkabilecek yangının can ve mal …

Hangi durumlarda yangın merdiveni zorunludur?​

a)(Değişik:13/7/2000 tarih ve 24108 sayılı R.Gazete) Yangın merdivenleri Kat alanı 150 m2’den fazla ve birden fazla katı olan umumi binalarda,kat adedi 4’ten fazla olan tüm yapılarda yangın merdiveni yapılması zorunludur. Yapı sahibince istenirse daha az katlı yapılarda da yangın merdiveni yapılır.

Güvenlik holü nedir?​

Güvenlik holü nedir?
Yangın güvenlik holleri; kaçış merpenlerine dumanın geçişinin engellenmesi, söndürme ve kurtarma elemanlarınca kullanılması ve gerektiğinde engellilerin ve yaralıların bekletilmesi için yapılır. Hollerin, kullanıcıların kaçış yolu içindeki hareketini engellemeyecek şekilde tasarlanması şarttır.

Yangından korunma sistemleri nelerdir?​

Yaygın olarak kullanılan Aktif Yangın Koruma Sistemleri;
- Otomatik Sprinkler Sistemleri.
- Otomatik Köpüklü Söndürme Sistemleri.
- Otomatik Gazlı Söndürme Sistemleri.
- Otomatik Mutfak Davlumbaz Söndürme Sistemleri.
- Otomatik Su Sisi Söndürme Sistemleri.
- Otomatik Kuru/Yaş Kimyasal Söndürme Sistemleri.

Yangın koruma nedir?​

Yangın koruma nedir?
Yapıyı yangının etkilerine karşı koruyarak, hizmet verebilirliğini sağlar ve yeniden inşa maliyetlerini minimize eder. Yangının yayılma fırsatını azaltarak, varlıklarınızı korur. Alev ve dumanın hareketini kısıtlar. Yangının, yapıyı yıkması tehlikesini minimize eder.

Yangın söndürme cihazı periyodik muayenelerinde neye dikkat edilir?​

Muayene sırasında binanın yangın söndürme sisteminin projesine ve aynı zamanda yangın söndürme tesisatına bakılır. Bu süreçte gerekli standartların sağlanmış olup olmadığına dikkat edilir. Belirtilen kriterler doğrultusunda tesisat, hidrantlar, lanslar, motopomplar teste tutularak kontroller yapılır.

Binalarda yangın yayılımı nasıl olur?​

Binalarda yangın yayılımı nasıl olur?
Yanıcı maddeler birbirine ne kadar yakın olursa yangın o kadar hızlı yayılır. Genellikle yapılar arasında bırakılan mesafeler yeterli ise yangın yayılma tehlikesi çok azdır. Eğer bu mesafeler yeterli olmasına rağmen yapılar yanıcı maddelerle doldurulursa ateş köprüsü oluşur.

Binaların yangından Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamında madde 129 da binada ne kadar sürede bir söndürme ve tahliye tatbikatı yapılır?​

Binada senede en az 1 kez söndürme ve tahliye tatbikatı yapılır. MADDE 130- (1) İtfaiye eğitim birimi bulunmayan belediye itfaiye teşkilatlarının yönetici personelinin; genel yangın bilgileri, sivil savunma ve ilk yardım konularını içeren temel eğitimleri İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü’nce yapılır.

Yangın merdiveni zorunluluğu kaç kat?​

Yangın merdiveni zorunluluğu kaç kat?
Ancak, binalarda doğru sistemin uygulanması da kilit nokta olduğundan, gerekli şartlar sağlandığına ve doğru yangın merdiveni siteminin uygulanmasına karar verildiğine dair itfaiye raporu gerekmektedir. Kat sayısı 4’ten az olan binalarda zorunlu olmayan yangın merdivenleri, kalabalık ve yüksek binalarda zorunludur.

Yangın güvenlik holü ne zaman zorunlu?​

(7) Acil durum asansörü ile yapı yüksekliği 51.50 m’den fazla olan binalarda kaçış merdiveni önüne yangın güvenlik holü yapılması zorunludur. Acil durum asansörünün yangın merdiveni önündeki güvenlik holüne açılması gerekir.

Binaların yangından Korunması Hakkında Yönetmelik yürürlükteki son halini hangi tarihte almıştır?​

Binaların yangından Korunması Hakkında Yönetmelik yürürlükteki son halini hangi tarihte almıştır?
DİKKAT (!) : Bu Yönetmelik, 27/11/2007 tarihli ve 2007/12937 sayılı B.K.K. ile yürürlüğe konulan (RG 19.12.2007/26735) ”Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik”in 169’uncu maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.

Yangın dumanından nasıl korunulur?​

Organizasyon bakımından yangından korunma:
- Yangınlara karşı iyi bir bina yönetimi olmalıdır,
- Yangınlara karşı gerekli yasaklar konulmalıdır,
- Sabit elektrik tesisatı sık sık kontrolden geçirilmelidir,
- Sık sık yangın tatbikatları yapılmalıdır,
- Yangın çıkışları açık tutulmalı, acil ışıklandırma sistemleri kurulmalıdır,

Yangın merdiveni kaç metrede zorunlu?​

Yangın merdiveni kaç metrede zorunlu?
Binanın yüksekliği 30.50 metreden yüksek, 51.50 metreden alçaksa yasalar gereğinde binaya iki yangın merdiveni yapılması zorunlu kılınmıştır. Yüksekliği 51.50 metreden daha fazla olan binalarda ise, en az iki yangın merdiveni bulunması gerekmektedir.

Yangın tüpü dolumu ne kadar zamanda yapılır?​

Yangın Tüpleri Dolum Süresi En sağlıklısı iki yılda bir de tamamen boşaltılıp doldurulmasıdır. Köpüklü yangın söndürme tüplerinde ise periyodik bakım ve dolum süresi yıllık bir kezdir.

Orman yangınlarını engellemek için neler yapılabilir?​

Orman yangınlarını engellemek için neler yapılabilir?
1- Orman Genel Müdürlüğü, yangın çıkma ihtimali yüksek yerleri tespit edip etkin önlemler almalı. 2- Ormanda ateş yakılmamalı ve sigara izmaritleri yanık olarak atılmamalıdır. 3- Ormanlara yangın gözetleme kuleleri yapılmalıdır.

Yangına karşı alınacak önlemler nelerdir?​

Yangın çıkışları açık tutulmalı, acil ışıklandırma sistemleri kurulmalıdır, Gereksiz yangın yükü kaldırılmalıdır, Korunma sistemi ve tahliye planı kontrol edilmeli ve güncellenmelidir. Her türlü işyerinde yangın söndürme tüpü bulundurulmalı, düzenli bakımları yaptırılmalı ve nasıl kullanılacağı öğrenilmelidir.
 
Yangın güvenlik holünün zorunlu olup olmadığına dair bilgiyi paylaşmak isterim. Acil durum asansörü ile yapı yüksekliği 51.50 metreden fazla olan binalarda, kaçış merdiveni önüne yangın güvenlik holü yapılması zorunludur. Bu hol, dumanın geçişinin engellenmesi, yangını kısıtlama veya söndürme ekiplerinin kullanımı ve engellilerin veya yaralıların bekletilmesi için tasarlanmıştır. Ayrıca acil durum asansörünün yangın merdiveni önündeki güvenlik holüne açılması da gerekmektedir.

Aktif yangın güvenlik önlemleri ise yangın çıkmadan önce devreye giren mekanik donanımlardır. Uyarı ve söndürme sistemleri olarak ikiye ayrılırlar. Otomatik Sprinkler Sistemleri, Otomatik Köpüklü Söndürme Sistemleri, Otomatik Gazlı Söndürme Sistemleri gibi yangın koruma sistemleri yaygın olarak kullanılmaktadır.

Yangın gören bir çalışanın yapması gerekenler arasında yangını uyarı butonları veya benzeri yollarla ihbar etmesi, en yakın uygun söndürme cihazını kullanarak yangına müdahale etmesi ve sivil imkanlarla yangına ilk müdahalenin yapılması bulunmaktadır.

Yangına karşı alınacak önlemler arasında ise yangın çıkışlarının açık tutulması, acil ışıklandırma sistemlerinin kurulması, gereksiz yangın yükünün kaldırılması, korunma sistemlerinin kontrol edilmesi ve her türlü iş yerinde yangın söndürme tüpünün bulundurulması yer almaktadır.

Yangın koruma önlemlerinin titizlikle uygulanması, yangınların önlenebilmesi ve olası bir yangında can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi açısından son derece önemlidir. Bu nedenle, mevcut yönetmeliklerde belirtilen yangın güvenlik önlemlerine harfiyen uyulması gerekmektedir.
 
Geri
Üst