Yanan bir orman kac yilda buyur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
175.615
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Yanan bir orman kaç yılda büyür?​

Bu süre yangınlardan en çok zarar gören Kızılçam türünde 6-8 yıl, diğer türlerde 10-15 yıl sürmektedir. Yangından zarar görmüş alanların tamamı ile eski haline dönmesi ise en az 50 yıllık bir süreci kapsamaktadır.
Yanan orman kendini ne kadar sürede yeniler?
Ege ve Akdeniz bölgelerinde tahrip olan orman alanlarına “küllerinden doğan” kızılçamın dikilmesini önerildi. TOBB Kimya Sanayi Meclisi Başkanı Timur Erk, “Belli bir süreç dahilinde ormanlar kendi kendini yeniler. 6 ila 18 ay arasında bir süreci vardır.

Yangından sonra ağaçlandırma ne zaman yapılır?​

HEMEN AĞAÇLANDIRMA OLMAZ Elinizde hazır fidan varsa en erken, yangından ortalama 1.5 yıl sonra ekime başlanabilir. Eğer uygun fidan yoksa, o fidanın da fidanlıkta büyütülmesi gerekir. Bir fidanın büyütülüp sahaya ulaşması için de ayrıca ortama 8-10 aya ihtiyaç vardır.
Orman kendi kendini yeniler mi?
“Yangınlar nerede olursa olsun mevcut olanı tüketiyor ama ormanlar, üzerlerindeki ağaçlar yandıktan sonra kendi kendini yenileyebilir.
Bir Orman Kaç Yılda Oluşur Ormanın içinde yaşayan farklı bitki ve hayvanların bir araya gelmesi ve uyumlu bir şekilde yaşadıkları ekosistemi kurmaları çok uzun yıllar sürer. Ağaçların türüne ve yaşayan canlılara bağlı olarak bu süre 20 ila 200 yıl arasında değişir.
Yanan orman yeşerir mi?
Yanan alanlarda inceleme yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yasin İlemin, yağış azlığına rağmen doğanın kendini yenilemeye devam ettiğini söyledi. İlemin, “Yanan alanlarda toprak içinde bulunan birçok otsu bitkiye ait tohumlar çimlenmiş, çiçeklenmiş.

Yanan ağaç tekrar yeşerir mi?​

Elbette ormanlarımız yanmasın ama yanan kızılçam ormanlarındaki kozalak ve tohumlar aşırı ısıdan dolayı uyanarak ilkbahar ile çimlenmeye başlar. Eğer tohum ile ormanlaştırma yetersiz veya mümkün değilse, ağaçlandırma ile yeniden ormanlaştırma yapılır.
Yanan ormanlar ne durumda?
Ataç, şunları aktardı: “Bu sahalarda yanan ölü ağaçlar kesilerek saha boşaltılmakta, kozalaklı dallar ve kesilen ağaçlardan kalan ince dallar sahaya serilerek bırakılmaktadır. Sahada bulunan tohumlar çimlenerek yeni ormanın oluşmasını sağlamaktadır.

Yanan çam ağaç yeşerir mi?​

Yanan toprakta ağaç yetişir mi?
Çünkü yanan ağaçların kökleri dozerlerle sökülecek, toprak işlenecek. Kaldı ki kül ağaçlar için son derece önemli besin maddeleri içerir. Yani toprak da verimsizleşecek. Sonuç olarak ağaçlandırma en son düşünülmesi gereken bir işlem.
Türkiye, temmuz ve ağustos aylarında büyük bir felakete dönüşen orman yangınlarıyla mücadele etti. Sadece Marmaris’te 110 bin dönüm alan kül oldu. Buna rağmen doğa kendini hızla yeniliyor. Yangından sonra sürgün veren bir hayıt ağacının boyu 1.5 metreyi aşmış bile.
Yanan orman nasıl eski haline gelir?
Yeterli tohum stoğu olan alanlar ağaçlandırma çalışmaları dışında tutulur ve doğal olarak sahanın mevcut çimlenen tohumlardan orman oluşturması beklenir. Eğer yangın sonrasında yanan alanda yeterli tohum stoğu yoksa, bu alanlar ağaçlandırma çalışmaları başlatılır.
 
Geri
Üst