AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yan koltukta emniyet kemeri takmak zorunlu mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.333
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yan koltukta emniyet kemeri takmak zorunlu mu?​

Bu yasaya göre, otomobiller, kamyonetler, arazi araçları, kamyonlar, otobüs ve minibüslerin tüm koltuklarında emniyet kemeri takmak zorunludur. Ayrıca arka koltuklarda oturan kişiler için de emniyet kemeri takılması, güvenlik bakımından gereklidir.

Hangisi emniyet kemeri kullanması zorunludur?​

TÜRKİYE: 01.01.1992 tarihinden itibaren “şehir içi yollarda da ticari otomobil ve minibüsle yolcu taşımacılığı yapan araç sürücüleri hariç, otomobil ve otomobil gibi tescil işlemi gören arazi taşıtları ve minibüs gibi taşıtların sürücüleri ile ön koltuğunda oturan yolcularına” emniyet kemeri takma zorunluluğu getirildi …

Otobüslerde emniyet kemeri zorunlu mu?​

Otobüslerde emniyet kemeri zorunlu mu?
Bilindiği üzere; Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 150 nci maddesi yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan ve madde kapsamına giren minibüs ve otobüs türü araçlarda emniyet kemeri bulundurulması ve kullanılması zorunludur.

Minibüslerde emniyet kemeri takmak zorunlu mu?​

Emniyet kemeri, 1/8/1998 tarihinden sonra ve 13/2/2009 tarihine kadar üretilmiş M2 ve M3 sınıfı minibüs ve otobüslerin bütün koltuklarında zorunlu olmayıp, minibüslerde sürücüsü ile yanında oturan yolcuların; şehirlerarası otobüslerde arka koltuklar hariç olmak üzere, sürücüsü dahil en ön ve önünde boşluk olan arka …

2020 emniyet kemeri cezası ne kadar?​

Bununla beraber, trafik polislerinin yaptıkları kontrollerde, verilen emniyet kemeri takmama cezası tutarı, bu sene (2020 yılında) 134 TL’dir. Ceza tutarının ödeme süresi, 15 günü aşmadığı takdirde, emniyet kemeri takmama cezası tutarında %25’lik bir indirim uygulanmaktadır.

Emniyet kemeri takmak hayat kurtarır mı nasıl?​

Emniyet kemeri takmak hayat kurtarır mı nasıl?
Emniyet kemeri, çarpmanın şiddetini azaltır. Çarpma etkisinin vücudun tek noktasında hissedilerek ağır kayıplara neden olmasını önler. Çarpma anında araç içinde savrulmayı ve kazaları önler. Araç kullananlar ve yolcular için trafik kazalarına karşı alınacak en etkili önlem emniyet kemerini takmaktır.
 
Emniyet kemeri kullanımıyla ilgili detaylı bilgiler verilmiş. Yasal düzenlemelere göre, otomobiller, kamyonetler, arazi araçları, kamyonlar, otobüs ve minibüslerin tüm koltuklarında emniyet kemeri takmak zorunlu tutulmaktadır. Ayrıca arka koltuklarda oturan kişiler için de emniyet kemeri takılması gereklidir.

Türkiye'de 01.01.1992 tarihinden itibaren şehir içi yollarda ticari otomobil ve minibüsler haricinde, arazi taşıtları ve minibüslerin sürücüleri ile ön koltuktaki yolcularına emniyet kemeri takma zorunluluğu getirilmiştir.

Otobüslerde de emniyet kemeri kullanımı zorunludur. Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin 150. maddesine göre, yolcu taşımacılığı yapan minibüs ve otobüs türü araçlarda emniyet kemeri bulundurulması ve kullanılması zorunludur.

Minibüslerde ise, 1/8/1998 tarihinden sonra üretilen M2 ve M3 sınıfı araçlarda emniyet kemeri zorunlu olmayıp, sürücü ile yanında oturan yolcuların emniyet kemeri takması gerekmektedir.

Ayrıca, 2020 yılında trafik polisleri tarafından yapılan kontrollerde emniyet kemeri takmama cezası tutarı 134 TL olarak belirlenmiştir. Bu ceza, ödeme süresi 15 günü aşmadığı takdirde %25 indirim uygulanarak ödeme tutarı düşürülebilmektedir.

Emniyet kemerinin hayat kurtarıcı etkileri oldukça büyüktür. Çarpmanın etkisini azaltarak vücudun tek noktasında ağır hasar oluşmasını engeller, savrulmayı ve kazaları önler. Bu nedenle, emniyet kemeri takmak, trafik kazalarına karşı alınacak en etkili önlemlerden biridir.
 
Geri
Üst