Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yalta ve Potsdam Konferansi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.626
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yalta ve Potsdam Konferansı nedir?​

Dünya Savaşı sırasında 4 Şubat 1945 – 11 Şubat 1945 tarihleri arasında SSCB’nin önde gelen tatil yeri Yalta’nın 3 kilometre güneyinde bulunan Livadia Sarayı’nda düzenlenen ve Churchill (Birleşik Krallık Başbakanı), Roosevelt (Amerika Birleşik Devletleri Devlet Başkanı) ve Stalin (Sovyetler Birliği Komünist Partisi …

Potsdam Konferansı neden toplandı?​

Potsdam Konferansı neden toplandı?
Konferansın başlıca konuları, Nazi Almanyası’nın işgal ettiği topraklarının geri alınması, Avusturya’nın Almanya’dan ayrılması, Almanya’nın “demokratikleştirilmesi”, Almanya, Avusturya’nın yanı sıra Berlin, Viyana’nın bölünmesi, savaş suçlularının yargılanması, Oder-Neiße Hattı’nın Almanya ile Polonya’nın geçici sınırı …

Potsdam Konferansı hangi devlete karşı?​

Potsdam Konferansı hangi devlete karşı?
Potsdam konferansı, Almanya’ya karşı savaşmış Uç büyük devlet temsilcilerinin (S. S.C.B.’yi Stalin ve Molotov, A.B.D.’yi Truman ile Byrnes; İngiltere’yi Churchill ile Eden, sonra da Attlee ile Bevin temsil etti) katılmasıyle Potsdam’da Cecilienhof’ta toplanan (17 temmuz-2 ağustos 1945) konferans.

Yalta Konferansı kimler arasında yapıldı?​

Şubat 1945’te toplanan Yalta Konferans’ında ABD’yi Roosevelt, İngiltere’yi Churchill ve SSCB’yi Stalin temsil ediyorlardı.

Ikinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru Türkiye’nin de katıldığı San Francisco Konferansı’nda kurulması kararlaştırılan uluslararası örgüt nedir?​

Ikinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru Türkiye’nin de katıldığı San Francisco Konferansı’nda kurulması kararlaştırılan uluslararası örgüt nedir?
San Francisco Konferansı 26 Nisan 1945’de toplanmıştır. Türkiye’nin de katıldığı konferans Birleşmiş Milletler Örgütü’nün kuruluşundaki son adımdır ve bunalımlı bir sürecin sonuna işaret etmesi bakımından önemlidir.

Almanya hangi konferansta 4 işgal bölgesine ayrıldı?​

Almanya hangi konferansta 4 işgal bölgesine ayrıldı?
4-11 Şubat 1945 tarihlerinde toplanan Yalta Konferansı’na ABD başkanı Roosevelt, İngiiz Başbakanı Churchill, SSCB lideri Stalin katıldı. Bu konferansta Almanya mağlup edildikten sonra bu ülkenin geleceğinin ne olacağı görüşüldü. Konferansta alınan kararlar şunlardı: *Almanya üç işgal bölgesine ayrılacak.
Yalta Konferansı hangi ülke?​
Yalta Konferansı Hakkında Detaylı Bilgi Kırım’da bulunan Yalta’da 4-11 Şubat 1945 tarihinde toplandı. Bu konferansa ABD Başkanı Ruzvelt, İngiliz Başbakanı Çörçil ve Rus lideri Stalin katıldılar. Bu buluşmada, Almanya mağlup edildikten sonra, bu ülkenin geleceği konusu görüşüldü.

Yalta Konferansı kim istedi?​

Yalta Konferansı kim istedi?
Orduları zafere yaklaşırken, dünyanın üç büyük lideri, ABD Başkanı Franklin Roosevelt, İngiltere Başbakanı Winston Churchill ve Sovyet lideri Joseph Stalin, Karadeniz sahilinde Kırım yarımadasındaki Sovyet tatil kenti Yalta’da görüşmek üzere anlaştı.
 
Yalta ve Potsdam Konferansları, II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru gerçekleşen önemli uluslararası toplantılardır. Yalta Konferansı, 4-11 Şubat 1945 tarihleri arasında Sovyetler Birliği'nin Kırım yarımadasındaki Yalta kasabasında gerçekleşmiştir. Bu konferansa ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt, İngiltere Başbakanı Winston Churchill ve Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin katılmıştır. Yalta Konferansı'nda savaş sonrası dünya düzeni, Almanya'nın işgali ve bölünmesi gibi konular ele alınmıştır.

Potsdam Konferansı ise 17 Temmuz-2 Ağustos 1945 tarihleri arasında Almanya'nın Potsdam şehrinde gerçekleşmiştir. Bu konferansa ise ABD Başkanı Harry S. Truman, Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin ve İngiltere Başbakanı Clement Attlee katılmıştır. Konferansın ana gündem maddeleri arasında Nazi Almanyası'nın işgal ettiği toprakların geri alınması, Almanya'nın demilitarizasyonu ve Almanya'nın geleceği gibi konular bulunmaktadır.

Yalta Konferansı, Almanya'nın savaşı kaybetmesi sonucunda 4 işgal bölgesine ayrılmasını kararlaştırdı. Bu 4 işgal bölgesi Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği, Birleşik Krallık ve Fransa arasında paylaşılmıştır. Almanya'nın işgal altındaki bölümleri, farklı ülkeler tarafından denetlenmiş ve yönetilmiştir.

San Francisco Konferansı ise II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru, 25 Nisan - 26 Haziran 1945 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin San Francisco şehrinde gerçekleşmiştir. Bu konferansta Birleşmiş Milletler Örgütü'nün (BM) kuruluşu kararlaştırılmıştır. Türkiye de bu konferansa katılmış ve BM'nin kuruluş sürecinde yer almıştır.

Yukarıda detaylarıyla açıklanan konferanslar, II. Dünya Savaşı'nın sonuçları ve savaş sonrası dünya düzeni açısından büyük öneme sahip uluslararası toplantılardır.
 
Geri
Üst