AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yalniz ne Zarfidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.834
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yalnız ne Zarfıdır?​

TDK’nin sitesindeki sözlüğü açarak “yalnız” sözcüğünün hangi anlamdayken sıfat, zarf, bağlaç görevinde olduğunu örnekleriyle beraber görülebilir. Eskiden biz “yalnız” sözcüğünü “sadece” anlamı veriyorsa edat olarak veriyorduk ama artık TDK bunu zarf olarak veriyor.

Yalnız sözcüğü nasıl zarf görevinde kullanılmıştır?​

Yalnız kelimesi cümle içerisinde kullanımı
- [sıfat] Yanında başkaları bulunmayan.
- [zarf] (ya’lnız) Yanında başkaları olmayarak “Ömrümde şehir içinde bile yalnız dolaşmaya alışmamış bir adam için bir genç kızın tek başına Avrupa seyahatine çıkışı akıl durdurucu bir şeydi.” (
- [zarf] (ya’lnız) Yalnızca. ”
- [bağlaç] Ama.

Yalnız sıfat mı zarf mı?​

Yalnız sıfat mı zarf mı?
İsim, sıfat, zarf ve bağlaç olarak kullanılabilen bu kelime “sadece, bir tek” anlamına gelmek şartıyla edat olarak da kullanılabilir. Bu yönüyle diğer kelime türlerinden ayırt edilebilir.

Yalnız kelimesi ne zaman zarf olur?​

“Ancak” ve “yalnız” kelimeleri “sadece” anlamında kullanılıp isme sınır getirirse edat olur. Ayın kelimeler “sadece” anlamında kullanılıp fiile sınırlama getirdiğinde zarf görevini üstlenir.

Yalnız edat mı zarf mı?​

“Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.

Yalnız edat mı sıfat mı?​

Yalnız edat mı sıfat mı?
=> “Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.

Bağlaç olan yalnız nasıl yazılır?​

Söz konusu kelimenin TDK’ya göre doğru yazılışı ise, yalnız şeklinde olmaktadır.

Yalniz edat mi bağlaç mi?​

(Birincisinde “ve” gelebildiği için bağlaç; ikincisinde “ve” kullanılamadığı için edattır.) “Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.

Yanlız ne demek TDK?​

Yanlız ne demek TDK?
TDK’ya göre yalnız kelimesinin doğru yazılışı “yalnız” şeklindedir. Kişiler bu kelimeyi “yanlız” şekilde yanlış yazabiliyor.
 
Yalnız kelimesinin farklı dil bilgisi yapıları içindeki kullanımlarına dair detaylı bilgileri paylaşmak istiyorum:

- **Yalnız Kelimesinin Kullanımı:** Yalnız kelimesi isim, sıfat, zarf ve bağlaç olarak kullanılabilen bir kelimedir. Anlamı "sadece, bir tek" olduğunda edat olarak da kullanılabilir.

- **Yalnız Sıfat Kullanımı:** Yalnız kelimesi "yanında başkaları bulunmayan" şeklinde sıfat olarak kullanılabilir. Örnek olarak, "Yalnız gezinen adam" cümlesinde kullanımı gösterilebilir.

- **Yalnız Zarf Kullanımı:** Yalnız kelimesi "yalnızca" anlamında zarf olarak da kullanılabilir. Örneğin, "Sadece bir kez" anlamında zarf olarak kullanıldığında "yalnız" kelimesi zarf görevini üstlenmiş olur.

- **Yalnız Bağlaç Kullanımı:** Yalnız kelimesi "ama" anlamında bağlaç olarak da kullanılabilir. Bu durumda cümle içinde bir bağlaç işlevi görür.

Dolayısıyla, yalnız kelimesinin kullanımı bağlamına ve anlamına göre değişiklik göstermektedir. Yalnız kelimesinin sadece bir kelime türüne ait olmadığını, farklı dil bilgisi yapılarında da kullanılabileceğini görebiliriz.

Kaynak: Türk Dil Kurumu (TDK) sitesi, yalnız kelimesinin sözlüğü.
 
Geri
Üst