AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yalin tedarik zinciri nedir kisaca?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.340
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yalın tedarik zinciri nedir kısaca?​

Yalın tedarik zinciri, tedarik sürecindeki tüm bileşenlerin uyum içinde ilerlediği, israfın ve işlevi olmayan basamakların mümkün olduğunca minimale indirildiği, sürecin daha işlevsel ve basit hale getirildiği bir süreçtir.

Yalın lojistik teknikleri nelerdir?​

Lojistik operasyonlarımızı yalınlaştırmak için adım adım izleyeceğimiz yol şu şekilde olmalı:
- Üretimin düzenlenmesi.
- İç lojistiğin düzenlenmesi.
- Dış lojistiğin düzenlenmesi.
- Üretimin seviyelendirilmesi.
- İç-dış lojistik ince ayarların yapılması
- Satış, dağıtım, üretim ve satınalma operasyon yönetiminin iyileştirilmesi.

Çevik tedarik zinciri yönetimi nedir?​

Çevik tedarik zinciri yönetimi nedir?
Çevik tedarik zinciri nihai müşterinin isteklerinin okunabilmesi ve ihtiyaçlarına cevap verilebilmesi şeklinde tanımlanabilir (Genç, 2012). Çevik bir tedarik zincirinde esnekliğin yanında talep durumu doğrultusunda belirlenen faaliyetleri yürütebilme yeteneği de önemlidir (Lyons ve Ma’aram, 2014: 1914).

Yalın lojistik ne demek?​

Yalın lojistik, müşterinin arzu ettiği ürün ve hizmetleri, zaman ve maliyet açısından daha az kaynak ile üretebilme imkanı sağlayan, müşteriye değer yaratan ve israfı ortadan kaldıran bir yaklaşımdır (Kocabaş, 2014:36).

Tedarik zinciri nedir makale?​

Kısaca Tedarik Zinciri Yönetimi, hammadde temininden üretime ve dağı- tımla son müşteriye kadar bir malın ulaşabilmesi için bir değer zincirinde yer alan tedarikçi, üretici, dağıtıcı, perakendeci ve müşteriler arasında malzeme/ürün, para ve bilginin yönetimidir.

Tedarik zinciri stratejisi nedir?​

Tedarik zinciri stratejisi nedir?
TEDARİK ZİNCİRİ STRATEJİLERİ Bir organizasyonun tedarik zinciri stratejisi; hammaddenin temin edilmesinden, ürünün müşteriye ulaşmasına kadar tüm süreçlerin ve gerekirse tersine tedarik zinciri faaliyetlerinin de yönetilmesine ilişkin stratejik kararları, politikaları, planları, kültürel ilişkileri kapsamaktadır.
Yalın depolama nedir?​
Yalın depo yönetimi, kısaca, depo bünyesindeki herhangi bir katma değer yaratmayan fakat kaynak tüketen süreçlerin ve faaliyetlerin ortadan kaldırılması için yapılan planlama ve icraatlardır.
Yalın strateji ne demek?​
Yalın strateji ise, işletmelerde katma değeri olmayan her türlü faaliyetin azaltılması veya kaldırılması yoluyla performans artışının sağlanmasını amaçlamaktadır. Bu çalışma işletmelerde yalın üretim stratejilerinin faaliyet performanslarına etkilerini ortaya koymayı amaçlanmaktadır.

Tedarik Zinciri Yönetimi hangi alanlarda kullanılır?​

Tedarik Zinciri Yönetimi hangi alanlarda kullanılır?
Tedarik zinciri geleneksel lojistiğe ait olan tüm eylemlerle birlikte pazarlama, yeni ürün geliştirme, finans ve müşteri hizmetleri gibi konuları da kapsar.

Tedarik zinciri yönetimi stratejileri nelerdir?​

Tedarik zinciri stratejisi, ister işletme içinde gerçekleştirilsin, isterse dış kaynaktan temin edilsin, işlemler, dağıtım ve hizmet fonksiyonlarının özellikle neyi iyi yapmaları gerektiğini belirler. “tedarikçi stratejisi”ni, “işlemler stratejisi”ni ve “lojistik stratejisi”ni içerir.

Tedarik zinciri kavramı nedir?​

Tedarik zinciri ya da lojistik ağı, ürün(ler) ya da hizmet(ler)in tedarikçiden müşteriye doğru hareket(ler)ini kapsayan ve bu süreç içerisindeki örgütler, insanlar, teknoloji, faaliyetler, ve kaynaklar sistemlerinin bütününe verilen isimdir.

Tedarik zinciri faaliyetleri nelerdir?​

Tedarik zinciri faaliyetleri nelerdir?
Ballou (2004: 7) ise, tedarik zinciri faaliyetlerini temel ve destek faaliyetler şeklinde iki gruba ayırmıştır. Buna göre, temel faaliyetler; müşteri hizmetleri, taşıma, stok yönetimi, sipariş süreçlemedir. Destek faaliyetler ise; depolama, satın alma, materyal aktarımı, paketleme, üretim planlama ve bilgi yönetimidir.

Yalın yeşil depolama nedir?​

Sürdürülebilir yeşil depo, en yüksek sosyal standartların sürdürülmesi ve finansal verimlilik açısından çevre üzerindeki etkiyi en aza indirerek, depo süreçlerinin verimliliği için tasarlanmış teknolojik ve organizasyonel çözümler kümesi olarak tanımlanabilir (Tan vd., 2009: 2).
 
Yalın tedarik zinciri, tedarik sürecindeki tüm bileşenlerin uyum içinde ilerlediği, israfın ve gereksiz adımların minimize edildiği, sürecin daha verimli ve basit hale getirildiği bir yaklaşımdır. Bu şekilde işletmelerin maliyetleri düşürmesi, hızlarını arttırması ve müşteri memnuniyetini sağlaması hedeflenir.

Yalın lojistik teknikleri ise işletmelerin lojistik operasyonlarını daha etkili hale getirmek için kullanılan yöntemleri ifade eder. Bu teknikler arasında üretimin düzenlenmesi, iç lojistiğin optimize edilmesi, dış lojistiğin yönetilmesi, üretimin seviyelendirilmesi, iç ve dış lojistik detaylarının ayarlanması, satış, dağıtım, üretim ve satın alma operasyonlarının geliştirilmesi gibi adımlar bulunmaktadır.

Çevik tedarik zinciri yönetimi ise müşterinin isteklerine hızlı ve esnek bir şekilde cevap verebilme yeteneğine odaklanan bir yaklaşımdır. Talep durumuna göre faaliyetleri yönlendirebilme kabiliyeti, çevik tedarik zincirinin önemli özelliklerindendir.

Tedarik zinciri yönetimi, bir ürünün veya hizmetin tedarikçiden müşteriye kadar olan sürecinde malzeme, para ve bilginin yönetimini kapsayan bir değer zinciri yönetimidir. Bu süreç, tedarikçilerden başlayarak üreticileri, dağıtıcıları, perakendecileri ve son müşterileri içerir. Tedarik zinciri yönetimi, geleneksel lojistiğin yanı sıra pazarlama, yeni ürün geliştirme, finans ve müşteri hizmetleri gibi alanları da kapsamaktadır.

Tedarik zinciri stratejileri, işletmelerin tedarik zincirindeki süreçleri, faaliyetleri ve ilişkileri belirlemek için oluşturdukları stratejik kararlar, politikalar, planlar ve kültürel ilişkileri içerir. Bu stratejiler, tedarikçi stratejisi, işlemler stratejisi ve lojistik stratejisi gibi farklı alanları kapsar.

Tedarik zinciri faaliyetleri, genellikle müşteri hizmetleri, taşıma, stok yönetimi, sipariş süreci gibi temel faaliyetlerle depolama, satın alma, materyal transferi, paketleme, üretim planlama ve bilgi yönetimi gibi destek faaliyetlerinden oluşur.

Yalın depolama, depo yönetiminde hiçbir katma değer sağlamayan ve kaynak tüketen süreçleri ortadan kaldırmayı amaçlayan planlama ve uygulamaları ifade eder. Bu şekilde depo süreçleri daha verimli hale getirilir.

Yalın strateji ise işletmelerde katma değer yaratmayan faaliyetlerin azaltılması veya kaldırılmasıyla performansın arttırılmasını hedefleyen bir yaklaşımdır.

Yalın yeşil depolama ise çevre üzerindeki etkiyi en aza indirerek depo süreçlerinin verimliliğini artırmayı amaçlayan sürdürülebilir depo yönetimi tekniklerini ifade eder. Bu şekilde çevresel ve sosyal standartlar korunarak finansal verimlilik sağlanmaya çalışılır.
 
Geri
Üst