- Konu Yazar
- #1
Yalın hal nedir örnek?
Yalın Hâl: İsmin, herhangi bir hâl eki almamış hâlidir, yani eksizdir. Cümleler: Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimeler, “yalın hâlde” bulunmaktadır: – Bigisayarım yarın tamir edilecek. – Arkadaşım bana çok sevdiğim bir kitap hediye aldı.Yalın hal nasıl olur?
Bir ismin hâl ekleri dışında bir ek alması, onun yalın olma özelliğini değiştiremez. Yani yalın hâl, hiç ek almayan kelime demek değil; hiç hâl eki almayan kelime demektir. Çoğul eki, iyelik eki ya da tamlama eki gibi çekim eklerini veya yapım eklerinden birini almış sözcükler de yalın durumdadır.Yalın sözcük ne demek?
Yalın sözcük ne demek?Yalın hâl. Kelimelerin hâl eki almamış hâlidir. Başka dillerde nominatif olarak bilinir. Çoğul eki, iyelik eki ya da tamlama eki almış sözcükler de yalın durumdadır.
Okul yalın hali nedir?
Okul yalın hali nedir?O okulu, sizin okulunuz olarak düşünebiliriz. (Yalın haldedir. Çünkü durum eklerinden hiçbirini almamış, iyelik eki almıştır.)
Belirtme hali nasıl bulunur?
İsmin, ‘ı, i, u, ü’ belirtme eklerinden herhangi birini almış hali şeklinde ifade etmek mümkün. Cümlede genel olarak bir nesneyi Belirttiğin den dolayı, ‘neyi’ sorusunu sorarak belirtme eki almış öğeleri bulmak oldukça kolaydır. Bu doğrultuda belirtme eki alındığı zaman sözcük belirtili nesne haline gelir.Yalın hâl hangi ekleri alabilir?
Hal eklerinin anlamları şu şekilde açıklanmaktadır. 1) Yalın Hali: İsimlerin hal eki almamış durumudur. Fakat bir isim hal eki dışında bir ek alması bu kelimeyi yalın hali özelliğini değiştirmez. Çoğul, iyelik, tamlama gibi hal ekleri olmayan ekler alan kelimeler de yalın durumunda sayılmaktadır.Yalın durum eki nedir?
Yalın durum eki nedir?İsimlerin hiçbir hâl eki almamış hâlleridir. Çoğul, iyelik ve bildirme eki almış olabilir. Bu durumda da yalın hâlde sayılırlar. Yalın haldeki isimler cümlede özne, belirtisiz nesne veya yüklem görevinde bulunabilir.
Yönelme yaklaşma hali nedir?
Yönelme yaklaşma hali nedir?İsimlere getirilen “-e, -a” ekleriyle yapılır ve buna yönelme hali denir. Yönelme halinin diğer bir ismi de “e hali”dir. Cümledeki ismin “neye, nereye, kime” doğru yöneldiğini söyler. Adın belirttiği kavrama yöneliş, dönme söz konusudur.