AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yalanci Tanikligin tespiti nasil oluyor?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.637
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yalanci Tanikligin tespiti nasil oluyor?​

Yalan tanıklık suçu, tanığın dosyaya konu olan olaya dair kasıtlı olarak gerçeğe aykırı beyanda bulunmasıyla oluşacaktır. Yalan tanıklık suçu ancak kast ile işlenebilmektedir, fail bilerek ve isteyerek davaya ilişkin gerçeğe aykırı beyanda bulunabilecektir. Yalan tanıklık suçu taksirle işlenemeyecektir.

Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu şikayete tabi mi?​

Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu şikayete tabi suçlardandır. Şikayetçi, şikayet hakkını fail ve fiili öğrenmesinden itibaren 6 ay içinde kullanmalıdır. Suçun dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Fail, daha sonra öğrenilse bile suçun soruşturulması için en geç 8 yıl içinde şikayet edilmesi gerekir.

Türk Ceza Kanunu Madde 272 nedir?​

Türk Ceza Kanunu Madde 272 nedir?
işlenen suçlar arasında düzenlenmiştir. 5237 sayılı TCK’nın 272. maddesine göre “(1) Hukuka aykırı bir fiil nedeniyle başlatılan bir soruşturma kapsamında tanık dinlemeye yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye, dört aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

Yalancı şahitlik para cezasına çevrilir mi?​

Yalancı şahitlik para cezasına çevrilir mi?
Yalancı şahitlik suçu nedeniyle hükmedilen hapis cezası, belli koşullarda adli para cezasına çevrilebilir.

Iftiraya uğrayan kişi hukuken ne yapmalı?​

İftira suçuna maruz kalan kişi, iftiraya uğradığını kanıtlayacak delillerle birlikte Cumhuryet Basavcılığı’na dilekçe yazmalı, dilekçesinde incelenmesi gereken konuları açıkça ifade etmelidir. İftiraya uğrayan taraf, iftira suçu işleyen tarafa tazminat davası açma hakkına sahiptir.

Yalan ifade vermenin para cezası ne kadar?​

Resmi belgenin Düzenlenmesinde yalan beyan suçunun cezası, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır (TCK m.206). Kanun maddesinde, yaptırım hapis cezası veya adli para cezası şeklinde seçimlik ceza olarak düzenlendiğinden, faile ya hapis cezası ya da adli para cezası verilecektir.

Yalancı şahitlik yapana dava açılır mı?​

Yalancı şahitlik yapana dava açılır mı?
Yalan tanıklık suçu uzlaşma kapsamında olan suçlardan değildir. Yalan tanıklık suçu, şikayete tabi suçlar arasında yer almadığından resen soruşturulur, bu nedenle herhangi bir şikayet süresi olmadığı gibi suçtan bireysel olarak mağdur olan kişi şikayetten vazgeçme hakkını kullansa bile kamu davası düşmez.

Yalancı şahitlik para cezası ne kadar?​

Yalancı şahitlik para cezası ne kadar?
Yalan Tanıklık Suçunun Cezası (TCK 272) Mahkeme huzurunda ya da yemin ettirerek tanık dinlemeye kanunen yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir.
 
Yalancı tanıklığın tespiti genellikle delil ve beyanlar üzerinden yapılır. Tanığın ifadesi ve iddialarla dosyadaki diğer kanıtlar arasında çelişki varsa, bu durumda yalan tanıklık suçu olabileceği düşünülür. Ayrıca, tanığın ifadelerinin tutarsızlık göstermesi, olayın gerçekleşme sürecine ilişkin ayrıntıları hatırlayamaması veya başka tanıkların ifadeleriyle uyuşmaması gibi durumlar da yalancı tanıklığın tespiti için önemli ipuçları olabilir.

Yalancı tanıklığın kasten yapıldığının tespiti gerekmektedir. Yani tanık, kasıtlı olarak gerçeğe aykırı beyanda bulunmuş olmalıdır. Kazara veya dikkatsizlikle yapılan yanlış beyanlar yalancı tanıklık suçu kapsamına girmemektedir. Uzmanlar, yalancı tanıklığın tespiti için detaylı bir değerlendirme yaparlar ve çelişkili ifadelerin, delillerin ve bağlamın incelenmesi sonucunda karar verirler.

Yalancı tanıklık suçu ciddi sonuçları olan bir suç olduğundan, adaletin doğru ve tarafsız bir şekilde işlemesi için bu tür suçların tespiti ve önlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple yalancı tanıklığın tespiti, titizlikle ele alınmalı ve adaletin tecellisi için gerekli adımlar atılmalıdır.
 
Geri
Üst