AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yalanci sahitlik cezasi ne?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.654
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yalanci sahitlik cezası ne?​

Yalan tanıklık suçu Türk Ceza Kanunu’nun 272. maddesinde düzenlenmiştir. Düzenlemeye göre; Hukuka aykırı bir fiil nedeniyle başlatılan bir soruşturma kapsamında tanık dinlemeye yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye, dört aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

Yalan tanıklık bizzat işlenen suç mudur?​

Tanık gerçeği söylemekle mükelleftir. Tanık dinlemeye yetkili olmayan kişi ya da kişiler önünde olaya dair gerçeğe aykırı olan beyanda bulunulması halinde suç teşkil etmeyecektir. Suçun faili ancak mahkeme huzurunda beyan verecek olan, olaya dair görgüsü olan tanıktır. Bu nedenle yalan tanıklık suçu özgü suçtur.

Yalancı şahitlik yapana dava açılır mı?​

Yalancı şahitlik yapana dava açılır mı?
Yalan tanıklık suçu, şikayete tabi suçlar arasında yer almadığından resen soruşturulur, bu nedenle herhangi bir şikayet süresi olmadığı gibi suçtan bireysel olarak mağdur olan kişi şikayetten vazgeçme hakkını kullansa bile kamu davası düşmez. Suçun dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.

Yalancı şahitlik yapmak kul hakkı mıdır?​

Yalancı şahitlik bir hakkın kaybolmasına ve hak etmeyen birine hak verilmesine sebep olur ki bu yönüyle kul hakkına girer.

Yalan ifade verirse ne olur?​

Resmi belgenin Düzenlenmesinde yalan beyan suçunun cezası, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır (TCK m.206). Kanun maddesinde, yaptırım hapis cezası veya adli para cezası şeklinde seçimlik ceza olarak düzenlendiğinden, faile ya hapis cezası ya da adli para cezası verilecektir.

Yalan tanıklık suçu veya yalancı şahitlik suçu?​

Yalan tanıklık suçu veya yalancı şahitlik suçu?
Suç, halk arasında daha çok “yalancı şahitlik” olarak tabir edilmektedir. Yalan tanıklık suçu, “adliyeye karşı suçlar” bölümünde düzenlenmiştir. Çünkü, yalancı şahitlik ile adaletin yerine gelmesinin engellendiği kabul edilmektedir.
Yalan tanıklık (şahitlik) suçu Yargıtay Kararları?​
Yalan Tanıklık (Şahitlik) Suçu Yargıtay Kararları 1 Cumhuriyet savcısı huzurunda verdiği ifadede “mağdurun kendilerine iğfal edildiğini söylediğini” beyan etmesine rağmen,… 2 Sanığın gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu kabul edilen jandarmanın tanık dinleme yetkisinin bulunmaması sebebiyle sanığın… 3 5271 sayılı yasada belirtilen zarar kavramının ölçülebilir, belirlenebilir… More
Yalancı Şahitlik suçu, hapis cezasına çevrilebilir?​
Yalancı şahitlik suçu nedeniyle hükmedilen hapis cezası, belli koşullarda adli para cezasına çevrilebilir.

Yalan tanıklık suçundan kurtulmak gerekir?​

Yalan tanıklık suçundan kurtulmak gerekir?
Yalan tanıklık suçu, şikayete tabi suçlar arasında yer almadığından resen soruşturulur, bu nedenle herhangi bir şikayet süresi olmadığı gibi suçtan bireysel olarak mağdur olan kişi şikayetten vazgeçme hakkını kullansa bile kamu davası düşmez. Bu suç nedeniyle dava zamanaşımı süresi içerisinde şikayet hakkı kullanılabilir.
 
Yalan tanıklık suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 272. maddesinde düzenlenmiştir ve bu suçu işleyen kişiye dört aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir. Yalan tanıklık suçu, hukuka aykırı bir fiil nedeniyle başlatılan bir soruşturma kapsamında gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapılması durumunda oluşur. Bu suçu işleyen kişi, resmi merciler önünde gerçeği söylemekle yükümlü olduğu halde gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu için cezalandırılır.

Yalancı şahitlik suçu ise bir kimsenin tanıklık yapması gereken bir durumda gerçeği söylemek yerine kasıtlı olarak yanlış ifadelerde bulunması durumunda gerçekleşir. Yalancı şahitlik suçu da adaletin sağlanmasını engelleyen ve hukuka zarar veren bir davranış olarak kabul edilir.

Yalancı şahitlik suçu Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenmiş olup, suçun işlenmesi durumunda mahkeme tarafından hapis cezası verilebilir. Bu suçu işleyen kişiye verilen hapis cezası belirli koşullarda adli para cezasına çevrilebilir. Yalancı şahitlik suçundan kurtulmak mümkün olmamakla birlikte, suçun işlenmesi durumunda yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalınabilir.

Yalancı şahitlik suçu, bir kişinin hak etmeyen birine hak verilmesine ve bir hakkın kaybolmasına sebep olduğu için kul hakkına girdiği düşünülebilir. Bu suçu işleyen kişi yargılanabilir ve cezalandırılabilir. Yalan ifade vermenin de resmi belgede düzenlenmesi durumunda suç oluşturduğu unutulmamalıdır. Yalan ifade veren kişi, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası ile cezalandırılabilir. Bu suçun cezası hapis cezası veya adli para cezası şeklinde seçenekli olarak verilebilir.

Yalan tanıklık suçu veya yalancı şahitlik suçu işlendiğinde, suçtan dolayı dava açılabilir ve soruşturma başlatılabilir. Suçun dava zamanaşımı süresi 8 yıldır ve şikayete tabi olmadığı için mağdurun şikayetinden bağımsız olarak resen soruşturulur.

Sonuç olarak, yalancı şahitlik suçu veya yalan tanıklık suçu işlemek ciddi hukuki sonuçlar doğurabileceği gibi hukuki süreçler de oldukça katı ve net bir şekilde uygulanmaktadır. Bu nedenle yasalara uygun davranmak ve gerçeği söylemek önemlidir.
 
Geri
Üst