Yalanci ayak kimde var?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
126.191
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Yalancı ayak kimde var?​

Yalancı ayak veya psödopod (İngilizce: pseudopod); akyuvar ve amip gibi bir hücreli canlılar ile fagositoz yapabilen hücrelerde hareketi veya beslenmeyi sağlayan hücre çıkıntılarına verilen addır.

Pinositozu kim yapar?​

Fagositozun aksine hücre çeperine sahip canlılar da pinositoz yapabilir. Bir hücre şu şekilde pinositoz yapmaktadır: Hücre organik besinin etrafını sarar ve hücre zarı içine doğru çökerek organik besinle beraber hücre zarından içeri girer.
Pinositoz cebi nedir?
Pinositoz (Eski Yunanca pino içmek, sito hücre anlamında), hayvansal hücrelerin sıvı haldeki maddeleri, vezikül oluşturarak, sitoplazmalarına almalarına verilen ad. Hücre zarının içeri doğru çökmesi ile oluşan küçük cepler, daha sonra zarın kapanmasıyla birlikte içi sıvı dolu pinositotik vakuollere dönüşür.

Paramesyumdaki siller ne işe yarar?​

– Paramesyumlar tatlı sularda yaşayan canlılardır. – Paramesyumlar hücre çeperi taşımazlar. – Vücutlarının dış yüzeylerinde siller bulunur. Bu siller hareket etmeye ve besinleri yakalaya yaramaktadır.

Endositozu hangi canlılar yapar?​

Hücre zarı canlı olan hücreler endositoz işlemi yapabilmektedir. Bakteri ve mantarlar endositoz yapamaz. Bunun sebebi bu canlılarda hücre zarı bulunmaması bunun yerine hücre çeperi bulunmasıdır. Hücre çeperinde endositoz olayı gerçekleşmez.
Pinositoz çift yönlü gerçekleşebilir mi?
Hücre dışından içine doğru tek yönlüdür. Sadece canlı hücrelerde gerçekleşir. Alınan maddenin sıvı ya da katı oluşuna göre; pinositoz ve fagositoz olarak iki şekilde gerçekleşir.

Öğlena nerede yaşar?​

Öglenalar (Euglena), bataklıklar ve gölcükler gibi birçok su kaynağında bulunabilirler. Özellikle çok miktarlarda bulunduklarında suyun renginin yeşile çalmasına sebep olurlar. Boyutları 15-500 mikrometre arasında değiştiğinden, bu canlıları mikroskop altında incelemek gerekir.

Bütün bakterilerde kamçı bulunur mu?​

✓ Gr+ bakterilerde peptidoglikan ve sitoplazmik zar arasında, Gr- bakterilerde ise dış membran ve sitoplazmik zar arasında yer alır. Bakterilerin hemen hemen yarısı kamçı adı verilen bir organ yardımıyla hareket edebilir.
Kamçı Mikrotübül yapılı mıdır?
Mikrotübüller, hücre iskeletini oluşturan yapılardan olup, reseptörleri tutarlar veya serbest bırakırlar. Protein yapıda olup, uzun, içi boş silindirik yapılardır. Ökaryot kamçısı (flagella) içerisinde mikrotübüller bulunduğu halde prokaryot kamçısında bulunmaz.
 
Geri
Üst