AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yakalama karari ne kadar surede cikar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.258
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yakalama kararı ne kadar sürede çıkar?​

Yakalanan Kişinin Mahkemeye Götürülme Süresi ve Serbest Bırakılması (CMK 94) Hâkim veya mahkeme tarafından verilen yakalama emri üzerine soruşturma veya kovuşturma evresinde yakalanan kişi, en geç yirmi dört saat içinde yetkili hâkim veya mahkeme önüne çıkarılır.

Göz altına alma kararını kim verir?​

Gözaltı kararını vermeye yetkili merci Cumhuriyet Savcısıdır. Cumhuriyet Savcısı, gözaltına alma emrini kural olarak yazılı şekilde kolluk birimlerine verir; fakat gecikmesinde sakınca bulunan hallerde anılan emri, daha sonra yazılı olarak iletmek koşulu ile sözlü olarak da verebilir.

Yakalama kararı nasıl uygulanır?​

Yakalama kararı nasıl uygulanır?
Yakalama işlemi bir tutanağa bağlanır. Bu tutanağa yakalananın, hangi suç nedeniyle, hangi koşullarda, hangi yer ve zamanda yakalandığı, yakalamayı kimlerin yaptığı, hangi kolluk mensubunca tespit edildiği, haklarının tam olarak anlatıldığı açıkça yazılır, bu tutanağın bir sureti yakalanan kişiye verilir.

Yakalama kararında ev aranır mı?​

Yakalama kararında ev aranır mı?
Kural olarak arama kararı olmaksızın bir arama yapılamaz ancak istisna olarak hakkında bir yakalama kararı verilmiş olan kişiye ait olduğu biliniyorsa arama kararı gerekmeksizin evi ve işyeri aranabilir.

Yakalama kararı Uyapta görünür mü?​

Yakalama kararları, GBT’de gözükür. Uyap sistemine işlendiği için sanık veya şüphelinin hakkında yakalama kararı oldupunu tüm kolluk birimleri tarafından görülebilir.

Göz altı kararı ne demek?​

Gözaltı, suç şüphesi üzerine yakalanan kişinin, suçu işlediğine ilişkin emarelerin varlığı halinde, Cumhuriyet Savcısının kararıyla, soruşturmanın tamamlanması amacıyla, soruşturmanın yürütülmesi açısından zorunlu olması halinde kolluk tarafından belirli bir süre alıkonulması işlemidir.

Hakkında yakalama kararı nasıl öğrenilir?​

Hakkında yakalama kararı nasıl öğrenilir?
Yakalama kararı, e-devlette görünmez. Ancak, e-devlet şifresiyle girilen UYAP vatandaş portalında mahkeme dosyalarının içine girilerek yargılanan kişi hakkında yakalama kararı olup olmadığı görülebilir.

Yakalama kararı olan kişi notere gidebilir mi?​

Yakalama kararı olan kişi notere gidebilir mi?
Son dönemde İçişleri Bakanlığının, hakkında yakalama kararı çıkan kişilerin tespiti ile ilgili yeni bir karar aldığı öğrenildi. Artık işlem yaptırmak amacıyla noterliklere giden hakkında yakalama kararı çıkan kişiler Emniyet Müdürlükleri tarafından tespit edilip yakalanabiliyor.
Yakalama kararı Ev arama yetkisi verir mi?​
Kolluğun yakalama görev ve yetkisini kullanabilmesi için kapalı yerlere girmesi ve/veya oralarda arama yapması; 1-) Hem yakalamanın; 2-) Hem de buralara girmenin/buraları aramanın; Ayrı ayrı hukuka uygun dayanaklarının bulunmasına bağlıdır.
 
Yakalama kararı, bir kişinin suç şüphesiyle yetkili merciler tarafından yakalanmasını sağlayan resmi bir emirdir. Türk Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre, yakalama kararı gerektiren durumlarda yakalanan kişi en geç yirmi dört saat içinde yetkili hâkim veya mahkeme önüne çıkarılmalıdır.

Gözaltına alma kararı ise Cumhuriyet Savcısı tarafından verilir ve genellikle yazılı olarak kolluk birimlerine iletilir. Ancak bazı durumlarda gecikmesinde sakınca bulunan hallerde sözlü olarak da verilebilir.

Yakalama kararında ev araması yapılabilmesi için genellikle ayrı bir arama kararının olması gerekmektedir. Ancak hakkında yakalama kararı verilen kişinin evi veya işyeri aranabilir.

Yakalama kararları Genel Bilgi Tarama'da (GBT) görülebilir olup, UYAP sistemine işlendiği için tüm kolluk birimleri tarafından görülebilir. Gözaltı ise suç şüphesiyle yakalanan kişinin belirli bir süre alıkonulması işlemidir.

Hakkında yakalama kararı olan bir kişi, e-devlet üzerinden bu bilgiyi öğrenemez ancak UYAP vatandaş portalı üzerinde mahkeme dosyalarını inceleyerek böyle bir kararın olup olmadığını öğrenebilir.

Son dönemde İçişleri Bakanlığı'nın aldığı karara göre, hakkında yakalama kararı olan kişilerin notere giderek işlem yaptırmaları durumunda Emniyet Müdürlükleri tarafından tespit edilip yakalanabileceği belirtilmektedir.

Yakalama kararının ev arama yetkisi verip vermediği konusunda kolluğun bu görevi yerine getirebilmesi için hukuka uygun dayanakların bulunması gerekmektedir. Hem yakalama işlemi hem de ev arama işlemi için ayrı ayrı hukuka uygun dayanakların olması gerekmektedir.
 
Geri
Üst