AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yakalama emri nasil cikar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yakalama emri nasıl çıkar?​

Yakalama Nedir? -CMK 90 – CMK 98 maddeleri, CMK 98/1 uyarınca soruşturma aşamasında çağırılmasına rağmen gelmeyen şüpheli hakkında cumhuriyet savcılığı isteği ile sulh ceza hakimi yakalama emri çıkarır. Tutuklama isteğinin reddi kararına itiraz halinde de itiraz makamı tarafından yakalama emri çıkarılır.

Yakalama emri ev arama yetkisi verir mi?​

Yakalama emri ev arama yetkisi verir mi?
1-) Suçüstü halinde; 2-) Kolluk tarafından yakalanmış ya da gözaltına alınmışken; 3-) Diğer kanunların öngördüğü hukuka uygunluk sebepleri ve suçüstü hâlinde; Yapılan aramalarda, kapalı yerlere girmek için de karar ya da emir aranmayacaktır.

Yeniden yakalama kararını kim verir?​

· Kovuşturma evresinde kaçak sanık hakkında yakalama emri re’sen veya Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hâkim veya mahkeme tarafından düzenlenir. · Kovuşturma evresinde mahkeme, sanığın hazır bulunmasına ve zorla getirme kararı veya yakalama emriyle getirilmesine her zaman karar verebilir.

Polis arama kararı olmadan eve girebilir mi?​

Polis arama kararı olmadan eve girebilir mi?
Polis arama kararı olmadan arama yapabilir mi? Polis yada jandarma yürütmekte olduğu tahkikat kapsamında yada aldığı bir ihbar sonucunda ikametiniz, işyeriniz, aracınız yada üzerinizde arama yapabilir. Ceza Muhakeme kanunun 116 maddesi bu yetkiyi belli şartların oluşması halinde kolluk kuvvetine vermiştir.

Önleme Arama kararını kim verir?​

Kolluk tarafından önleme araması yapılabilmesi için, usulüne göre verilmiş arama kararı gerekmektedir. Bu karar, sulh ceza hakimince verilir. Ancak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde mülki amir tarafından yazılı olarak arama emri verilebilir.

Araba yakalama kararı nasıl kaldırılır?​

Araba yakalama kararı nasıl kaldırılır?
Borçlu taraf, araba yakalama emrini iptal ettirmek için öncelikle bütün borçlarını ödemesi gerekir. Bütün borçlarını ödeyen kişi, icra dairesine giderek dosya masraflarını da ödedikten sonra arabasına koyulan yakalatma emrini kaldırma şansını elde eder.

Yakalama kararına itiraz nereye yapılır?​

Tutuklama kararına itirazın nasıl ve nereye yapılacağı CMK md. 268’de ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Tutuklama kararına itiraz, tutuklamaya itiraz dilekçesi verilerek veya tutuklama kararını veren mahkemeye beyanda bulunularak bu beyanın katip tarafından tutanağa geçirilmesi ile yapılabilir (CMK 101/5 ve 268/1).
 
Yakalama emri, bir şüphelinin adli süreçte belirli koşullar altında yakalanmasını amacıyla çıkarılan bir karardır. Bu emir, Cumhuriyet savcılığı isteğiyle sulh ceza hakimi tarafından verilebilir. Şüphelinin çağrılmasına rağmen gelmemesi durumunda veya tutuklama isteğinin reddedilmesine itiraz halinde, yakalama emri çıkarılabilir.

Yakalama emri genellikle ev arama yetkisi vermez. Ancak suçüstü hali, şüphelinin kolluk tarafından yakalanmış veya gözaltına alınmış olması gibi durumlar ev araması için gerekebilir. Bu durumlarda da hukuka uygunluk sebepleri ve suçüstü hali geçerli olacaktır. Kapalı yerlere girmek için ayrıca karar veya emir aranmaz.

Yeniden yakalama kararı ise kovuşturma evresinde kaçak sanık hakkında hâkim veya mahkeme tarafından düzenlenebilir. Kovuşturma evresinde hâkim, sanığın hazır bulunmasına ve zorla getirme kararı veya yakalama emriyle getirilmesine her zaman karar verebilir.

Polis ve jandarma, arama kararı olmadan belirli durumlarda arama yapabilir. Ceza Muhakeme Kanunu'nun 116. maddesi, belirli şartların oluşması halinde kolluk kuvvetlerine bu yetkiyi vermektedir.

Önleme arama kararı, kolluğun yapacağı aramalar için sulh ceza hakimi tarafından verilir. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise mülki amir yazılı olarak arama emri verebilir.

Araba yakalama kararının kaldırılması için borçlu tarafın bütün borçlarını ödemesi gerekmektedir. Bütün borçlarını ödeyen kişi, icra dairesine giderek dosya masraflarını da ödedikten sonra araba yakalama emrini kaldırabilir.

Yakalama kararına itiraz ise tutuklama kararına yapılan itirazla ilgili olarak Ceza Muhakeme Kanunu'nun ilgili maddelerinde ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Tutuklamaya itiraz dilekçesi verilerek veya tutuklama kararını veren mahkemeye beyanda bulunularak bu beyanın tutanağa geçirilmesiyle yapılabilir. Bu süreç CMK'nin ilgili maddelerine tabidir.
 
Geri
Üst