AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yakalama cesitleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yakalama çeşitleri nelerdir?​

Adli Yakalamanın iki ana türü vardır: “Herkes Tarafından Yapılabilen Yakalama” (CMK 90/1) ve “Kolluk Görevlilerince Yapılabilen Yakalama” (CMK 90/2).

Yakalama ne demek?​

Mahkeme kararı olmadan hakkında suç şüphesi bulunan kişilerin özgürlüklerinin kısıtlanmasına yakalama denir.
Yakalama kararı ne zaman çıkar?​
Hâkim veya mahkeme tarafından verilen yakalama emri üzerine soruşturma veya kovuşturma evresinde yakalanan kişi, en geç yirmi dört saat içinde yetkili hâkim veya mahkeme önüne çıkarılır.

Yakalama emrinde ne olur?​

Yakalama emrinde ne olur?
Yakalama emrinde, kişinin açık eşkâli, bilindiğinde kimliği ve yüklenen suç ile yakalandığında nereye gönderileceği gösterilir. · Soruşturma evresinde çağrı üzerine gelmeyen veya çağrı yapılamayan kişi hakkında C. Savcısının istemi üzerine sulh ceza hâkimi tarafından yakalama emri düzenlenebilir.

Yakalamanın hangi koşullarda yapıldığı?​

Yakalamanın hangi koşullarda yapıldığı?
1. Herkes Tarafından Yapılan Yakalama: Adli yakalama, suç işlemesinden sonra kişinin yakalanmasıdır.
- a) Kişiye suçu işlerken rastlanması,
- b) Suçüstü bir fiilden dolayı izlenen kişinin kaçması olasılığının bulunması veya hemen kimliğini belirleme olanağının bulunmaması.

CMK kapsami nedir?​

Kanunun kapsamı (1) Bu Kanun, ceza muhakemesinin nasıl yapılacağı hususundaki kurallar ile bu sürece katılan kişilerin hak, yetki ve yükümlülüklerini düzenler.

Yakalama ne zaman başlar?​

Yakalama, kişinin bir suç işlediği şüphesi ile kolluk veya vatandaşlar tarafından ele geçirilmesi ile başlar. Kişinin yakalanmasından sonra kolluk (polis,jandarma) durumu derhal savcıya bildirmek zorundadır. Bu arada kolluk yakalanan kişinin kaçması ve kendisine zarar vermesini önlemek için gerekli tedbirleri alır.
Yakalama emri kaç günde çıkar?​

Yakalama emrinin infaz edilmesi ne demek?​

Yakalama emrinin infaz edilmesi ne demek?
(1) Hükümlü, hapis cezası veya güvenlik tedbirinin infazı için gönderilen çağrı kâğıdının tebliği üzerine on gün içinde gelmez, kaçar ya da kaçacağına dair şüphe uyandırırsa, Cumhuriyet savcısı yakalama emri çıkarır.

Yakalama kararı Uyapta görünür mü?​

Yakalama kararı Uyapta görünür mü?
Yakalama kararları, GBT’de gözükür. Uyap sistemine işlendiği için sanık veya şüphelinin hakkında yakalama kararı oldupunu tüm kolluk birimleri tarafından görülebilir.

Sorgu kim yapar?​

Sorgu, şüpheli veya sanığın hakim veya mahkeme tarafından soruşturma veya kovuşturma konusu suçla ilgili olarak dinlenmesi anlamına gelmektedir. Sorgu, hem soruşturma aşamasında Sulh Ceza Hakimliği tarafından hem de kovuşturma aşamasında ceza davasının açıldığı yetkili ve görevli mahkeme tarafından yapılmaktadır.

CMK avukatı ifadede ne yapar?​

İfade verme veya sorgu işlemi sırasında şüpheli ve sanığa şüpheden kurtulması için somut delillerin toplanmasını isteyebileceği hatırlatılır ve kendisi aleyhine var olan şüphe nedenlerini ortadan kaldırmak ve lehine olan hususları ileri sürmek olanağı tanınır (CMK m.147/1-f).
CMK görevinde cübbe giyilir mi?​
Hakim bu sorgu sonunda savcı ile aynı fikirde olup tutuklama kararı verebileceği gibi tutuklama kararı vermeyip şüphelinin serbest bırakılmasına veya adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına da karar verebilir. Sulh ceza hakimliğindeki sorgu sırasında cübbe giymeniz gerektiğinden cübbenizi yanınızda taşımanızı öneririm.

Yakalama emri kimlere çıkar?​

Yakalama emri kimlere çıkar?
Savcılık veya Kolluğun Yakalama Emri: Yakalanmış iken kolluk görevlisinin elinden kaçan şüpheli veya sanık ya da tutukevi veya ceza infaz kurumundan kaçan tutuklu veya hükümlü hakkında Cumhuriyet savcıları ve kolluk kuvvetleri de yakalama emri düzenleyebilirler.

Herkes tarafından yapılan yakalamaya ne denir?​

Herkes tarafından yapılan yakalamaya ne denir?
Herkes Tarafından Yapılan Yakalama: Adli yakalama, suç işlemesinden sonra kişinin yakalanmasıdır. Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre resmi görevi olsun olmasın aşağıdaki koşullardan biri varsa herkes (her vatandaş) adli yakalama yapabilir (CMK md. 90/1):

Zorla getirme kararı ne demek?​

Zorla getirme kararı; soruşturma veya kovuşturma aşamasında bazı işlemlerin yapılabilmesi için müşteki (şikayetçi), mağdur, şüpheli, sanık, tanık veya bilirkişi gibi suje ve ispat araçlarının gerektiğinde zor kullanılarak savcılık, hakimlik veya mahkeme önüne çıkarılmasıdır.

Şüpheli ve sanık Hakları Nelerdir?​

İFADE ALMA VEYA SORGUDA ŞÜPHELİ VEYA SANIĞIN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
- 1-İsnadı Öğrenme Hakkı
- 2-Müdafiin Hukuki Yardımından Yararlanma Hakkı
- 3-Yakınlarına Haber Verme Hakkı
- 4-Susma Hakkı
- 5-Delil Toplanmasını İsteme Hakkı
CMK 94 3 maddesi nedir?​
(3) (Ek:8/7/2021-7331/12 md.) İfadesi alınmak amacıyla düzenlenen yakalama emri üzerine mesai saatleri dışında yakalanan ve belirlenen tarihte yargı mercii önünde hazır bulunmayı taahhüt eden kişinin serbest bırakılması, Cumhuriyet savcısı tarafından emredilebilir.

Yakalanma nedir?​

Yakalanma nedir?
konusuna geçmeden önce tanımını yapalım; Yakalama, suç şüphesi altında bulunan şahısların özgürlüklerinin yargı kararı olmaksızın geçici olarak kısıtlanmasını ifade etmektedir. Yakalama işlemi, gecikmesinde sakınca bulunan haller ile suçüstü hallerinde söz konusu olmaktadır.

Zorla getirme kararı hangi hallerde verilir?​

Zorla getirme kararı hangi hallerde verilir?
Zorla getirme kararı soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı veya sulh ceza hakimi, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından verilir. Zorla getirme kararı verilmesi hususunda kolluk görevlilerine yetki tanınmamıştır. Kolluk yalnızca zorla getirme kararının uygulanmasında etkili bir süjedir.

Şüpheli hakları nelerdir?​

Sanık hakları ne demek?​

Sanık hakları ; Sanık savunmasını özgür iradesiyle yazılı veya sözlü olarak yapabilir veya susma hakkını kullanabilir. Sanığın avukat tutma hakkı vardır. İsterse özel bir avukat tutabilir isterse de barodan ücretsiz bir avukat görevlendirilebilir. Sanık dava sonrasında verilen kararı temyiz etme hakkına sahiptir.
CMK 94 madde ne demek?​
CMK m.94’te yapılan son değişikliklere göre, “Hakim veya mahkeme tarafından verilen yakalama emri üzerine soruşturma veya kovuşturma evresinde yakalanan kişi, en geç yirmidört saat içinde yetkili hakim veya mahkeme önüne çıkarılır.
 
Adli Yakalama'nın farklı türleri ve bu süreçlerdeki detaylar hakkında bilgi vermek için forumdaki mesajları inceledim. İşte detaylı açıklamalar:

1. **Adli Yakalamanın Türleri**:
- **Herkes Tarafından Yapılabilen Yakalama**: Suç işlendikten sonra kişinin yakalanması durumudur.
- **Kolluk Görevlilerince Yapılabilen Yakalama**: Kolluk görevlileri tarafından yapılan yakalamadır.

2. **Yakalama Nedir?**:
Yakalama, suç şüphesi bulunan bir kişinin özgürlüğünün geçici olarak kısıtlanmasıdır ve mahkeme kararı olmadan gerçekleşebilir.

3. **Yakalama Kararı**:
- Yakalanan kişi en geç yirmi dört saat içinde yetkili hâkim veya mahkeme önüne çıkarılır.
- Yakalama emrinde kişinin açık eşkâli, kimliği, suçu ve nereye gönderileceği yer gösterilir.

4. **Yakalamanın Koşulları**:
- *Herkes Tarafından Yapılan Yakalama* durumunda, kişiye suçu işlerken rastlanması veya suçüstü bir fiilin işlenmesi gibi durumlar söz konusudur.

5. **CMK Kapsamı**:
Ceza Muhakemesi Kanunu, ceza muhakemesi sürecini düzenleyen kuralları ve bu süreçte yer alan kişilerin hak, yetki ve yükümlülüklerini belirler.

6. **Yakalama Zamanı**:
Kişinin suç işlediği şüphesiyle ele geçirilmesiyle yakalama süreci başlar ve kolluk durumu savcıya derhal bildirmelidir.

7. **Yakalama Emrinin İnfazı**:
Yakalama emrinin gönderilen çağrı kâğıdının gereğinin yerine getirilmemesi durumunda Cumhuriyet savcısı tarafından yakalama emri çıkarılabilir.

8. **Başka kişilere Çıkarılan Yakalama Emri**:
Kolluk görevlileri ve Cumhuriyet savcıları yakalama emri düzenleyebilirler.

9. **Herkes Tarafından Yapılan Yakalamaya Örnek**:
Herkes tarafından yapılan yakalama, suç işlenmesinden sonra kişinin yakalanması durumudur.

10. **Sorgulama**:
- Sulh Ceza Hakimliği veya mahkeme tarafından sorgulama yapılır.
- Avukatın, şüpheli veya sanık lehine delillerin toplanmasını ya da şüpheden kurtulmasını isteme hakkı vardır.

11. **Zorla Getirme Kararı**:
Zorla getirme kararı, suje ve ispat araçlarının savcılık, hakimlik veya mahkeme önüne çıkarılması için zorlayıcı tedbirlerin uygulanması anlamına gelir.

12. **Şüpheli ve Sanık Hakları**:
- Isnadı öğrenme, müdafii hukuki yardımından yararlanma, yakınlarına haber verme, susma, delil toplanmasını isteme gibi haklara sahiptirler.

Bu bilgiler ışığında, adli süreçlerdeki yakalama ve ilgili konular hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst