AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yaka kelime anlami nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.971
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yaka kelime anlamı nedir?​

Yaka kelimesi Türkçe’de “yaklaşmak, bitişmek” anlamına gelir. Eski Türkçe yak-1 “yaklaşmak, bitişmek” fiilinden +A sonekiyle türetilmiştir. Eski Türkçe fiil Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *ya-1 “yakın olmak, yanında olmak, bitişmek” fiilinden +Ik- sonekiyle türetilmiştir.

Kanıksama TDK ne demek?​

Kanıksama TDK ne demek?
Sorusunun yanıtını Türk Dil Kurumu TDK; çok tekrarlama sebebiyle etkilenmez olmak, alışmak anlamında olarak açıklamaktadır. Bir diğer anlamını da; bıkkınlık getirmek, usanmak olarak açıklanmıştır. Kanıksama kelimesinin anlamı, “sık tekrar edilen şeylere alışma” olarak açıklayabiliriz.

Yaka kelimesinin kökü nedir?​

Eski Türkçe yak-1 “yaklaşmak, bitişmek” fiilinden +A sonekiyle türetilmiştir. Eski Türkçe fiil Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *ya-1 “yakın olmak, yanında olmak, bitişmek” fiilinden +Ik- sonekiyle türetilmiştir. yakın maddesine bakınız.

Yaka Türkçe mi?​

Yaka Türkçe mi?
yaka – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaka “yan, kıyı, sınır” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yak- “yaklaşmak, yanına gelmek” fiilinden Eski Türkçe +A ekiyle türetilmiştir.
Tavsamak ne anlama gelir?​
(nsz) Bir iş, bir durum vb. gücünü, hızını kaybetmek, yavaşlamak, gevşemek: “Bütün galeyanı, bu taş gibi karşısında oturan, her an fırlayacak adam önünde tavsadı.” -N. Hikmet. Hızı, tezliği, gücü azalmak, sönmeye başlamak. tavsamak, 8 karakter ile yazılır.

Mahalle nasıl oluşur?​

Mahalle nasıl oluşur?
Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. Belediye sınırları içinde mahalle kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, bölünmesi, adlarıyla sınırlarının tespiti ve değiştirilmesi, belediye meclisinin kararı ve kaymakamın görüşü üzerine valinin onayı ile olur.

Istanbul ismi Yunanca mı?​

“istanbul” sözü yunanca “polis”ten oluşmuştur. “surlarla çevrili tarihî yarımada”nın adı “stin poli”ydi, yani “şehir içi/şehire doğru” anlamında. “islambol” adı sadece bir yakıştırma.
 
Yaka kelimesi Türkçe kökenli bir kelimedir. Eski Türkçe "yak-1" fiilinden "+A" sonekiyle türetilmiştir. Bu fiil, eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan "*ya-1" fiilinden "+Ik-" sonekiyle türetilmiştir. Yani "yaka" kelimesi aslen "yaklaşmak, bitişmek" anlamına gelmektedir.

Kanıksama kelimesi ise Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından "çok tekrarlama sebebiyle etkilenmez olmak, alışmak" anlamında açıklanmaktadır. Ayrıca "bıkkınlık getirmek, usanmak" şeklinde de açıklanmaktadır. Yani kanıksama kelimesi genel olarak "sık tekrar edilen şeylere alışma" anlamına gelmektedir.

Mahalleler ise muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. Belediye sınırları içinde mahalle kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, bölünmesi, adlarıyla sınırlarının tespiti ve değiştirilmesi, belediye meclisinin kararı ve kaymakamın görüşü üzerine valinin onayı ile oluşur.

Son olarak, "İstanbul" kelimesinin Yunanca kökenli olduğu yanlış bir bilgidir. İstanbul kelimesi "Islambol" veya "Islambul" kelimesinin zamanla değişerek Türkçeleşmiş halidir. Bu kelimenin "islam" ve "bol/bul" kelimelerinden türediği ve "Islambol"un "İslam şehri" anlamına geldiği düşünülmektedir. Dolayısıyla İstanbul kelimesinin kökeni Yunanca değil, Türkçedir.
 
Geri
Üst