Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yagmurlama sulama yonteminin uygulanmasini kisitlayan faktorler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yağmurlama sulama yönteminin uygulanmasını kısıtlayan faktörler nelerdir?​

Yüksek rüzgar hızı ve esme süresinin fazla olması suyun dağılımını olumsuz yönde etkiler. Sulamanın, rüzgar hızının düşük olduğu saatlerde yapılması ya da lateral boru hatlarının etken rüzgar yönüne dik olacak biçimde yerleştirilmesi yoluyla bu sorun belirli oranda azaltılabilir.
Su kaynağı cinsi (yer altı-yer üstü) Su kaynağı kapasitesi, pompa kapasitesi. Kirlilik derecesi.

Sulama projesi nasıl hazırlanır?​

Doğru bir sulama projesi hazırlarken nelere dikkat edilmeli?
- Arazinin sınırlarının, parsel ve yol durumunun önceden bilinmesi.
- Dikim bilgileri, aralıkları ve yönlerinin hazırlanması
- Su kaynaklarının türü, yeri ve debisinin raporlanması
- Toprak ve su analizi.
- Yetiştirilecek bitkinin bölgede kabul edilen su tüketimi.

Sulamalı tarım ilk defa nerede başladı?​

Sulamalı tarım ilk defa nerede başladı?
Antik Çağda Mısır Teb Kentinde Tarım Eldeki bilgilere göre ilk sulama günümüzden 7000 yıl önce Mezopotamya’da, 5000 yıl önce de Mısır’ da ancak ilkel anlamda yapılmıştır.

Karık sulama nasıl yapılır?​

Karık sulama nasıl yapılır?
Karık sulama yönteminde, bitki sıraları arasına karık adı verilen küçük yüzlek kanallar açılır ve yüzlek kanallara su verilir. Su karık boyunca ilerlerken bir yandan da infiltrasyonla toprak içerisine sızar ve bitki kök bölgesinde depolanır. Sulama sırasında çok sayıda karığa su verilir.

Sızdırma sulama yöntemi nedir?​

Sızdırma sulama yöntemi, bahçe tesisinde veya sera işletmelerinde uygulanan sulama tekniğidir. Dikkat etmeniz gereken nokta, toprağın bünyesi ve üretilen bitkinin türüdür. Sızdırma sulama sistemi arazinin enine ve boyuna yerleştirilir. Açılan çukurun derinliği 0,40-0,60 m, genişliği ise 0,5-2 m’dir.

Sulama yöntemi nedir?​

SULAMA YÖNTEMLERİ Sulama yöntemi suyun toprağa bitki kök bölgesine veriliş biçimi olarak tanımlanır. Sulama sistemi ise suyun kaynağından alınarak tarla başına kadar getirilmesi ve arazi içerisinde dağıtılması işlemlerinin tümünü kapsar.

Sulama zamanının geldiğini nasıl anlarız?​

Sulama zamanının geldiğini nasıl anlarız?
Tansiyometre denilen aletler toprak neminin ölçüleceği çukurlara yerleştirilerek, üzerinde bulunan sarı, kırmızı ve yeşil göstergelerden toprak nemi kolayca belirlenir ve sulama zamanının gelip gelmediği tespit edilir.

Damlama hortumu fiyatları ne kadar?​

Damlama hortumu fiyatları ne kadar?
16 mm Kendinden Delikli Damlama Sulama Borusu 20cm Aralıklı 400m. (24) 479,99 TL. HASUCEL.

Sulamanın faydaları nelerdir?​

SULAMANIN FAYDALARI NELERDİR
- Sulama ile birim alandan elde edilen ürün miktarı artar.
- Sulama ile bir yılda birden fazla ürün alınabilmektedir.
- Sulama ile geliri daha fazla olan bitki yetiştirilebilmektedir.
- Sulama üretim ve gelirlerdeki dalgalanmaları önlemektedir.
- Sulama ağaçlandırmayı sağlamaktadır.
 
Yağmurlama sulama yönteminin uygulanmasını kısıtlayan faktörler arasında yüksek rüzgar hızı ve uzun süreli esen rüzgarlar yer almaktadır. Yüksek rüzgar hızı suyun dağılımını olumsuz etkileyerek sulamanın etkinliğini azaltabilir. Bu sorunu azaltmanın yollarından biri sulamanın rüzgar hızının düşük olduğu saatlerde gerçekleştirilmesidir. Ayrıca lateral boru hatlarının etkin rüzgar yönüne dik olarak yerleştirilmesi de bu probleme çözüm olabilir.

Su kaynağı cinsi (yer altı veya yer üstü), su kaynağı kapasitesi, pompa kapasitesi ve kirlilik derecesi de yağmurlama sulama yönteminin uygulanmasını etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Bu faktörler sulama sistemlerinin tasarımında ve uygulanmasında dikkate alınmalıdır.

Sulama projesi hazırlanırken arazinin sınırları, parsel ve yol durumu gibi fiziksel özelliklerin önceden belirlenmesi önemlidir. Ayrıca dikim bilgileri, su kaynaklarının türü, yeri ve debisi, toprak ve su analizi gibi veriler de projenin doğru şekilde hazırlanmasında dikkate alınmalıdır. Arazinin yetiştirilecek bitki için uygun sulama miktarının belirlenmesi de projenin başarılı olması açısından önemlidir.

Sulamanın faydaları arasında birim alandan elde edilen ürün miktarının artması, bir yılda birden fazla ürün alınabilmesi, geliri daha fazla olan bitkilerin yetiştirilebilmesi, üretim ve gelirdeki dalgalanmaların önlenmesi gibi avantajlar bulunmaktadır. Sulama ayrıca ağaçlandırmayı destekleyerek tarımsal verimliliği artırabilir.
 
Geri
Üst