AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yagmur siiri ne anlatiyor?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.055
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yağmur şiiri ne anlatıyor?​

KONU : Yağmur. ANAFİKİR : Tevfik Fikret’in tabiat şiirleri içinde ‘Yağmur’, şiir estetiği açısından yağmurun sesini kelime musikisi, ritmi ve ahengi ile izlenimlerini en güzel yansıtan şiirdir. TEMA : Tabiat ve yağmurlu gündeki karamsarlık duygusu.

Yağmur Şiiri Hangi tür?​

“Manzum hikâye” türünde şiirleri vardır: Balıkçılar, Nesrin, Ramazan Sadakası, Hasta Çocuk. Şiirlerinde karamsarlık hâkimdir. Şiirlerinde yabancı sözcük ve tamlamalara çok yer vermiştir. Küçük, muttarid, muhteriz darbeler.

Yağmur şiiri kim yazdı?​

Yağmur şiiri kim yazdı?
Yağmur şiiri – Nurullah Genç

Açılmaz ne bir yüz ne bir pencere?​

Açılmaz ne bir yüz ne bir pencere?
Açılmaz ne bir yüz, ne bir pencere; Bakıldıkça vahşet çöker yerlere. Susarlar, uzaktan ulur bir köpek.

Yağmur şiiri nasıl yazıldı?​

Yağmur şiiri yazıldığı anda on yıllık bir geçmişe sahipti. Yani 1980-1990 arasında on yıl, niye benim bir naatım yok, niye ben bir naat yazamıyorum diye acı çekmiş bir adamım ben. Ve o acının, o ıstırabın sonucunda yazılmıştır.

Muttarid Muhteriz ne demek?​

küçük, muttarid, muhteriz darbeler… bir tevfik fikret şiirinin en esaslı bölümüne konu olan kelimedir. burada muttarid ve muhteriz kelimeleri küçük yağmur damlalarının düştükleri yerde yarattığı minik darbecikleri tasvir eder.

Bu yağmur şiiri hangi kitapta?​

Bu yağmur şiiri hangi kitapta?
Nurullah Genç, Yağmur′la Gelen Adam… Ona bu sıfatı kazandıran 1990 yılında yazdığı ve birincilik ödülü aldığı Yağmur isimli şiirdi. YAĞMUR′ Nurullah Genç′e 1990 Türkiye Diyanet Vakfı N′at-ı Şerif Büyük Ödülü′nü kazandıran ′Yağmur′ şiiriyle birlikte şairin diğer seçme şiirlerinin yer aldığı bir eserdir.

Bu yağmur şiiri ne zaman yazıldı?​

Bu yağmur şiiri ne zaman yazıldı?
Üniversitedeyken yüz gecesini Erzurum Tren Garının banklarında geçirdi. Şiirlerini burada yazdı. 1990 yılında Türkiye Diyanet Vakfı ‘N’at-ı Şerif Büyük Ödülü’nü kazandıran ‘Yağmur’ şiirini yazdı.

Geçer bu sokaktan hayalet gibi şiiri kime aittir?​

Tevfik Fikret Geçer boş sokaktan hayâlet gibi, Şitâbân ü pûşîde-ser bir sabî. O dem leyl-i yâdımda, solgun, tebâh, Sürur bir kadın bir ridâ-yı siyâh.

Küçük Muttarid Muhteriz darbeler ne demek?​

Rüveyda şiiri kime yazılmış?​

Rüveyda şiiri kime yazılmış?
nurullah genç’in 1993 aşkım isyandır benim, 1995 siyah gözlerine beni de götür, yine 1995 yanılgı saatleri adlı kitaplarından seçme şiirlerinin bulunduğu kitabı. kitabın en bilinen şiirleri tabi ki siyah gözlerine beni de götür ve rüveyda.

Muttarid olmak ne demek?​

Muttarid olmak ne demek?
Muntazaman devam eden. Bir düziye olan. Bir külli kaideye mümasil ve muvafık olan.

Yağmur şiiri kime ait?​

Süha ve Pervin şiiri ne anlatıyor?​

Tevfik Fikret’in kaleme aldığı bu şiir, konusu bakımından, kendi ben’ini ve kendi duyuş tarzını anlattığı şiirler sınıfında yer almaktadır.

Geçer boş sokaktan hayalet gibi şiiri kime aittir?​

Geçer boş sokaktan hayalet gibi şiiri kime aittir?

Pervin şiiri kimin?​

Pervin şiiri kimin?
Tevfik Fikret, 1897 yılında yayımlanan “Süha ve Pervin” adlı şiirinde tabiatın ortasında iki âşığı anlatır… Tevfik Fikret, 1897 yılında yayımlanan “Süha ve Pervin” adlı şiirinde tabiatın ortasında iki âşığı anlatır…

Süha ve Pervin nedir?​

Tevfik Fikret’in manzum hikayesi. küçük yıldız ve ülker yıldızı manasındadır.

Amentü şiiri ne zaman yazıldı?​

Ataol Behramoğlu’yla birlikte Halkın Dostları dergisini kurdu ve yönetti. 1963’ten itibaren şiirleri yayımlanmaya başladı. 1974’te Sezai Karakoç’un çıkarttığı Diriliş Dergisinde “Amentü“ şiirini yayınladı ve kendi iç dünyasında ruhsal bir değişim yaşayarak yazı hayatına İslami düşünce çerçevesinde devam etti.

Hangi umut Cicegidir bilmem ellerin?​

Hangi umut Cicegidir bilmem ellerin?
Hangi umut çiçeğidir bilmem, ellerin Uzanır da gönlüme Rüveyda Derinden bir ok saplanır bağrıma Beynimi çağıran bir sese doğru Alaca bir at koşar içimde Zamansız, mekansız nefese doğru..
 
Yağmur şiiri, Tevfik Fikret'in tabiat şiirleri içinde önemli bir yere sahiptir. Şiirinde yağmurun sesini kelime musikisi, ritmi ve ahengi ile başarılı bir şekilde yansıtmıştır. Teması tabiat ve yağmurlu gündeki karamsarlık duygusunu ifade etmektedir. Şiir, yağmurun etkileyici ve hüzünlü atmosferini ustaca aktarmaktadır.

"Yağmur" şiiri "manzum hikaye" türünde olan Tevfik Fikret'in eserlerinden farklı bir şiirin adıdır. Şairin diğer eserlerinde de karamsarlık hakimdir ve dil olarak yabancı sözcükleri ve tamlamaları sıkça kullanmıştır. Ayrıca küçük, muttarid ve muhteriz darbeler şeklinde tarif edilen özelliklere sahip şiirler yazmıştır.

"Yağmur" şiiri ise Nurullah Genç'e ait bir eserdir. 1990 yılında Türkiye Diyanet Vakfı N'at-ı Şerif Büyük Ödülü'nü kazandırmıştır. Şiir, karamsar bir hava ve derin duyguları başarılı bir şekilde yansıtmaktadır.

Şairin ifadesine göre, "Yağmur" şiiri yazıldığı anda on yıllık bir acının ve ıstırabın sonucunda ortaya çıkmıştır. Şiir, 1980-1990 arasında yaşanan bir dönemin izlerini taşımaktadır.

"Muttarid" ve "muhteriz" kelimeleri küçük yağmur damlacıklarının düştükleri yerde yarattığı minik darbecikleri tasvir etmektedir. Bu kelimeler, Tevfik Fikret'in şiirlerinde önemli bir yere sahip olan detayları ifade etmektedir.

"Yağmur" şiiri, Nurullah Genç'in "Yağmur'la Gelen Adam" adlı eserinde yer almaktadır. Şiir, şairin diğer seçme eserlerinin yanı sıra bu kitapta bulunmaktadır.

"Geçer boş sokaktan hayalet gibi" şiiri ise Tevfik Fikret'e aittir. Şiir, karamsar bir atmosferi ve içsel düşünceleri başarılı bir şekilde işlemektedir.

"Muttarid" olmak, muntazaman devam eden, bir düziye olan ve bir külli kaideye mümasil ve muvafık olan anlamlarına gelmektedir. Bu kelime, Tevfik Fikret'in şiirlerinde detaylara ve ritim unsurlarına vurgu yapmak için kullanılmıştır.

"Süha ve Pervin" adlı şiir, Tevfik Fikret'in tabiatın ortasında iki âşığı anlattığı bir eserdir. Şiirde doğaya duyulan hayranlık ve aşk konu edilmektedir.

"Rüveyda" şiiri ise Nurullah Genç'in eserlerinden biridir. Şiirlerinde genellikle aşk ve duygusal temaları işleyen şairin eserlerinden biridir.

"Amentü" şiiri, Ataol Behramoğlu'nun yazdığı ve İslami düşünce çerçevesinde ruhsal bir değişim yaşadığı dönemde kaleme aldığı önemli bir eser olarak bilinmektedir.

"Geçer boş sokaktan hayalet gibi" şiiri Tevfik Fikret'e ait bir eserdir. Şairin karamsarlık ve melankoliyi başarılı bir şekilde işlediği şiirlerinden biridir.

"Pervin" şiiri, Tevfik Fikret'in 1897 yılında yayımlanan "Süha ve Pervin" adlı eserinde yer almıştır. Şiir, tabiatın güzelliklerini ve aşkı anlatmaktadır.

"Süha ve Pervin" ifadesi Tevfik Fikret'in manzum hikayesinde geçen küçük yıldız ve ülker yıldızı manasına gelmektedir.

Son olarak, "Hangi umut çiçeğidir bilmem, ellerin" dizelerine sahip olan şiirde, aşk ve duygusal bir iç çekişme anlatılmaktadır. Şairin iç dünyasındaki karmaşayı, umutsuzluğu ve özlemleri başarılı bir şekilde ifade etmektedir.
 
Geri
Üst