AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yagmur ormanlarinda hangi bitkiler yasar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yağmur ormanlarında hangi bitkiler yaşar?​

Kauçuk ağaçları, dev Shorea ağaçları, muz ağaçları, çekropya ağaçları ve dev kırmızı sedirler gibi ağaçlar etkileyici yağmur ormanı ağaçlarıdır. Yağmur ormanı bitkileri de hayvan yaşamında önemli bir role sahiptir.

Tropikal Yağmur Ormanları hangi iklimde görülür?​

Tropikal yağmur ormanı iklimi ve ekvatoral iklim, genellikle ekvator boyunca yer alan bir tropikal iklimdir. Bu iklime sahip bölgelerde genellikle tropikal yağmur ormanları bulunmaktadır ve Köppen iklim sınıflandırmasında Af ile belirlenmiştir.

Tropikal ormanlarda hangi ağaçlar vardır?​

Tropikal ormanlarda hangi ağaçlar vardır?
İğne Yapraklı Tropikal Ormanlar İğne yapraklı ormanlara sahip diğer tropikal ülkeler arasında Filipinler, Hindistan, Pakistan, Nepal, Nikaragua ve Belize bulunur. Bu ormanlar çoğunlukla sıcak nemli iklime adapte olmuş çam ağaçları (Pinus) ve kozalaklı ağaçlar içerir.

Tropikal Yağmur Ormanları Biyomu bitki örtüsü nedir?​

Tropikal yağmur ormanları biyomu yıl boyunca yağışlı ve sıcaktır. Ekvator’un 10° kuzey ve güneyinde yer alan bu bölge, biyoçeşitlilik bakımından çok zengindir. Karakteristik Bitki Türleri: Geniş yapraklı yüksek boylu ve yıl boyunca yeşil kalan ağaç toplulukları, bu biyomun başlıca bitki örtüsüdür.

Tropikal yağmurlu iklim tipi nedir?​

Tropikal iklim bol yağışlı ve sıcak bir iklim kuşağıdır. Köppen iklim sınıflandırmasına göre yılın 12 ayı boyunca 18 °C (64 °F)’in altında bir sıcaklık gerçekleşmez. Günlerce yağmur yağabilir ve bu yüzden ciddi derecede seller oluşabilir. Bu iklim tipinde yıllık ve günlük sıcaklık farkı Ekvatoral iklime göre fazladır.

Tropikal iklim nerede görülür?​

Tropikal iklim nerede görülür?
Tropikal iklim, Sudan, Çad, Nijerya, Mali, Moritanya, Brezilya, Venezuela, Kolombiya, Peru ve Bolivya gibi ülkelerde etkili olmaktadır. 10˚-30˚ kuzey ve güney enlemlerinde görülür. Sıcaklık ortalaması bütün yıl 20 °C’nin üstündedir. Bu iklim bölgesinde güneş ışınları yılda iki kez dik açıyla düşer.
Tropikal ormanlar neden oluşur?​
Tropikal yağmur ormanlarının konumu Ekvator, güney ve kuzey kutup noktalarının tam ortasından geçen hayali bir dairedir. Ekvator’da sıcaklık yüksektir. Bu yüksek sıcaklıklar, tropiklerdeki orman alanlarında sıkça yağmura neden olan aşırı su buharı oluştururlar.
Tropikal ormanlar nerede?​
Tropikal bölgelerde bulunan ve çok yüksek yağış alan ormanlar. Latin Amerika, Orta Afrika, ve Güneydoğu Asya’da geniş alan kaplarlar. Milyonlarca yıl önce ortaya çıkan ve yeryüzünde yaşayan hayvanların yüzde 80’ini barındıran tropik yağmur ormanları günümüzde yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Maki bitki örtüsünde hangi bitkiler yetişir?​

Maki bitki örtüsünde hangi bitkiler yetişir?
Makiliklerde rastlanan pek çok ağaç türü arasında başlıca yabani zeytin, funda, katran ardıcı, keçiboynuzu, sakız ağacı, laden, böğürtlen, zakkum, sandal ağacı, Akdeniz defnesi, menengiç, mersin (bitki), koca yemiş (dağ çileği), kermes meşesi, pırnal meşesi sayılabilir.

Tropikal yağmur ormanları biyomu nelerdir?​

 
Tropikal yağmur ormanları biyomu, dünyanın en zengin biyoçeşitliliklerine ev sahipliği yapan ve genellikle ekvator çevresinde bulunan bir ekosistemdir. Bu biyom, yıl boyunca yüksek nem ve sıcaklık ile karakterizedir ve geniş yapraklı, yüksek boylu ağaçların hakim olduğu bir bitki örtüsüne sahiptir.

Tropikal yağmur ormanları biyomunda bulunan bitki türleri genellikle geniş yapraklı ağaçlardır ve geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Bunlar arasında kauçuk ağaçları, dev Shorea ağaçları, muz ağaçları, çekropya ağaçları ve dev kırmızı sedirler gibi göz alıcı ve dev ağaçlar yer alır. Bu bitkiler, biyolojik çeşitliliklerini koruyarak, hem bitki hem de hayvan türlerinin yaşam alanı olarak hizmet etmektedir.

Tropikal yağmur ormanları biyomu, dünya üzerinde çok büyük bir alana yayılmıştır ve iklimi bol yağışlı, nemli ve sıcak bir yapıdadır. Bu nedenle, bu biyomda bulunan bitki türleri nem ve yağışa ihtiyaç duyarlar ve buna göre adaptasyon gösterirler. Bu biyom, ekosistemler arasında en zengin bitki örtüsüne ve biyoçeşitliliğe sahip olanlardan biridir.
 
Geri
Üst