AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yagmur ormanlari nedir kisa bilgi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yağmur ormanları nedir kısa bilgi?​

Yağmur ormanları, yüksek düzeyde yağış alan ormanlarla kaplı biyomlardır. Tropikal yağmur ormanları olduğu gibi ılıman yağmur ormanları da vardır. Yağmur ormanlarının en önemli özellikleri flora ve faunasındaki inanılmaz biyoçeşitlilik ve çok sayıda türü barındırmasıdır.

Yağmur ormanlarında neler vardır?​

Tipik olarak yağmur ormanları; ekvator çevresinde bulunan, uzun geniş yapraklı, yaprak dökmeyen ağaçlarla kaplı, gür, nemli ve sıcak alanlardır. Ansiklopedik bilgiye göre bu ormanlar yıl içinde çok fazla yağış alır. Muson ormanları, mangrov ormanları ve ılıman ormanlar yağmur ormanı olarak kabul edilir.

Ekvatoral yağmur ormanları nedir kısaca?​

Ekvatoral yağmur ormanları nedir kısaca?
Tropikal yağmur ormanı iklimi ve ekvatoral iklim, genellikle ekvator boyunca yer alan bir tropikal iklimdir. Bu iklime sahip bölgelerde genellikle tropikal yağmur ormanları bulunmaktadır ve Köppen iklim sınıflandırmasında Af ile belirlenmiştir.

Yağmur ormanları özellikleri nedir?​

Yağmur ormanları özellikleri nedir?
Bir yağmur ormanı, yapraklarını hiç dökmeyen birçok büyük yaprak dökmeyen ağaç içermesi ve aldığı yüksek miktarda yağış ile tanımlanır. Spesifik olarak, bir yağmur ormanı olarak sınıflandırılmak için, alanın yılda 98 ila 177 inç arasında değişen sürekli ve yoğun yağış alması gerekir.

Yağmur ormanları hangi ülkede?​

Brezilya, Peru, Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Bolivya, Guyana, Surinam ve Fransız Guyanası olmak üzere dokuz ülkenin sınırları içerisinde bulunur. Ormanların %60’ı Brezilya, %13’ü Peru sınırları içerisindedir.

Insanlar yağmur ormanlarına neden ihtiyaç duyar?​

Yağmur ormanlarındaki milyonlarca ağaç atmosferden büyük miktarda karbondioksiti alır ve insanların ve hayvanların ihtiyaç duyduğu oksijenin çoğunu üretir. Karbondioksit alarak, yağmur ormanları dünyadaki iklim değişikliğinin etkilerini azaltmaya yardımcı olur.

Yağmur ormanları hangi hayvanlar yaşar?​

Yağmur ormanları hangi hayvanlar yaşar?
Brezilya’nın Amazon Yağmur Ormanı’nda Bulunan 10 En İnanılmaz Hayvan
- Anakonda.
- İsa Mesih Kertenkele.
- Dev su samuru.
- Amazon Nehri Yunusu.
- Cam Kurbağalar.
- Fıstık Kafa Böceği.
- Goliath Birdeater Örümceği.
- Piranha. Piranhalar Amazon’da en çok korkulan balıklardan bazılarıdır.

Yağmur ormanları bitki örtüsü mü?​

Yağmur ormanları bitki örtüsü mü?
Yağmur ormanları; ilk görünüşte çok kesif bir bitki örtüsüne sahip olup, liana ve epifit bitkiler bakımından son derece varsıldır. Bu gür flora içinden güneş ışınlarının toprağa ulaşması çoğu yerde mümkün değildir.

Yağmur ormanları dünya için neden önemlidir?​

Dünyadaki canlı türlerinin yarısına yuva sağlayan yağmur ormanları, soluduğumuz oksijenin ve günlük hayatta kullandığımız birçok ürünün (örneğin kakao, kahve, orkide, kauçuk) kaynağıdır. Dünya üzerindeki bitki türlerinin yaklaşık üçte ikisi yağmur ormanlarında bulunur.

Türkiye yağmur ormanları Nerede?​

Yağmur ormanları olma potansiyele sahip bölgelerimiz Karadeniz kıyılarımızın baştan sona her yeri, Marmara bölgemizin çoğu yeri ve Muğla cıvarları yağmur ormanlarının oluşmasına son derecede elverişlidir. Buralarda pek geniş orman arazileri olmasa bile potansiyel olarak yağmur ormanı bölgeleridir.
 
Yağmur ormanları, dünyanın çeşitli bölgelerinde bulunan yüksek yağış alan ormanlardır. Tropikal yağmur ormanları ve ılıman yağmur ormanları olmak üzere farklı türleri vardır. Bu ormanlar, biyoçeşitlilik açısından oldukça zengindir ve birçok farklı türü barındırır.

Yağmur ormanları genellikle ekvator çevresinde bulunan, uzun geniş yapraklı, yaprak dökmeyen ağaçlarla kaplı ve nemli bölgelerdir. Muson ormanları, mangrov ormanları ve ılıman ormanlar da yağmur ormanı olarak kabul edilir.

Ekvatoral yağmur ormanları, tropikal yağmur ormanı iklimine sahip bölgelerdir ve genellikle ekvator çevresinde yer alırlar. Bu ormanlar Köppen iklim sınıflandırmasında Af ile belirlenirler.

Yağmur ormanlarının önemli özellikleri arasında yapraklarını dökmeyen büyük ağaçlardan oluşmaları ve yüksek yağış miktarını alarak sürekli yeşil olmaları sayılabilir. Bu ormanların bulunduğu bölgeler, dünyadaki karbondioksit döngüsünde önemli rol oynar ve oksijen üretimine katkıda bulunur.

Yağmur ormanları dünyada Brezilya, Peru, Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Bolivya, Guyana, Surinam ve Fransız Guyanası gibi ülkelerde bulunur. Bu ormanların %60'ı Brezilya sınırları içinde yer alırken, %13'ü de Peru'da bulunmaktadır.

Yağmur ormanları, dünyadaki biyolojik çeşitliliğin devamı açısından büyük öneme sahiptir. Atmosferden karbondioksit emerek oksijen üretirler ve pek çok canlı türüne ev sahipliği yaparlar. Ayrıca, insanlar ve hayvanlar için temel bir ekosistem oluştururlar ve çeşitli endüstriyel ürünlerin kaynağıdırlar. Ayrıca, dünya üzerindeki bitki türlerinin büyük bir kısmı da yağmur ormanlarında bulunmaktadır.

Türkiye'de ise yağmur ormanlarına benzeyen ekosistemler Karadeniz kıyıları, Marmara bölgesi ve Muğla çevresinde potansiyel olarak bulunmaktadır. Bu bölgeler, yağış miktarı ve sıcaklık gibi faktörler açısından yağmur ormanlarının oluşumuna uygun niteliklere sahiptir.
 
Geri
Üst