Yagmur nedir cografya?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.967
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yağmur nedir coğrafya?​

Yağış, hava kütlelerinin soğuk bir hava tabakası ile karşılaşarak, soğuk bir yerden geçerek ya da yükselerek soğuması sonucunda içerisindeki su buharının yoğuşarak sıvı veya katı halde yeryüzüne inmesi olayıdır. Plüvyometre adı verilen bir âletle ölçülür.
Bulutluluk oranı nedir?
Bulutluluk – ilgili yerde gözemlenen bulut miktarıdır. Yüzde olarak ölçülür. Sıfır bulutluluk gökyüzünün bulutsuz olduğunu ifade eder. 0 bulutluluk gökyüzünün bulutlarla kaplı olduğunu gösterir. 0 bulutluluk gökyüzünün 0’unun bulutlarla kaplı olduğunu ifade eder.
Nemlilik ve yağış nedir?
Yoğunlaşmanın ve yağışın başlaması havanın nem bakımından doymasına bağlıdır. Havadaki nem miktarı 0’e ulaştığında doyma noktasına ulaşmıştır. Doyma noktası aşıldığı anda nem yeryüzüne katı veya sıvı halde düşer buna da yağış denir.

Nem nedir kaça ayrılır?​

Nem üç şekilde ifade edilir.
- Mutlak Nem. 1 m3 hava içerisinde bulunan su buharı miktarıdır.
- Maksimum Nem (Doyma noktası) 1 metreküp havanın belli sıcaklıkta taşıyabileceği en fazla nem miktarına maksimum nem denir.
- Bağıl (Oransal – Nisbi – Özgül) Nem.
Yağmur nedir 9 sınıf coğrafya?
Sıvı halde yere ulaşan bütün yağışlar yağmur olarak adlandırılır. Hava sıcaklığı 0° C’nin altında olduğunda sıvı zerrecikler katı buz kristalleri halini alırlar. Katı buz kristallerine kar adı verilmektedir.
Orografik yağışlar ne demek?
Orografik yağış türü, yüksek ve alçak kesimlerde farklı olarak görülebiliyor. Bir yamaçta yükselişe geçen nem hava kütlelerin soğuma sonucunda ortaya çıkan yağış türleridir.
Bulutlar yağmur, kar, su buharının vb. yoğuşmasından meydana gelir. Havadaki su buharı buharlaşma ile oluşup, havadaki oranı genellikle sıcaklık değişmeleriyle ilgilidir. Yağışların miktarları ile mevsimlere dağılışı üzerinde, buharlaşma ve nem oranları önemli rol oynar.

Havada bulunan nemin doyma noktasını aşıp, katı veya sıvı halde yeryüzüne ulaşmasına yağış adı verilmektedir.
Yamaç yağışları Türkiye’de en çok nerede görülür?
Orografik Yağışlar (Yamaç Yağışları): Ülkemizde yeryüzü şekillerinin fazla engebeli olması, dağlar gibi yükseltilerin önemli yer tutması nedeniyle orografik yağışlar, cephe yağışları kadar olmasa da oldukça yaygındır. Özellikle Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinin kıyı kesimlerinde Orografik yağışlar çok fazla yer tutar.
Metrekareye düşen yağmur miktarı nasıl hesaplanır?
Yağış ölçümleri meteoroloji istasyonlarında noktasal olarak yapılmaktadır. En basit yolla bir bölgenin yağış ortalaması hesaplanırken, o bölgeye giren istasyonların yağışlarının aritmetik ortalaması alınır.

1 mm yağış ne kadar?​

Plüviyometrede yağmurun yüksekliği milimetre yahut santimetre ile ifade edilir, 1 m² yüzey üzerinde 1 mm yüksekliğindeki yağış, 1 cm² ye düşen 1 kg yağışa eşittir.
Grezil ne demek?
Kırç: Atmosferdeki su buharının çok soğumuş ağaç dalları, tel, saçak gibi cisimler üzerinde yoğunlaşarak buz tabakası haline gelme olayına kırç adı verilir. Kırcın kırağıdan farkı kristallerin üst üste yığılarak buz tabakası haline gelmesidir. Grezil: Karın kristal yapıda olmayan şekline grezil adı verilir.
Yamaç yağışı dünyada en çok nerede görülür?
Dünya üzerinden orografik yağışlar, dağların denize bakan kesimlerinde çok fazla görülüyor. Dağ olan bölgelerde orografik yağışlar daha yaygın olarak görülüyor. Muson Asya bölgesinde, orografik yağışların görülme oranı oldukça fazladır.

Yamaç yağışları hangi illerde var?​

Orografik yağışlar ülkemizde Akdeniz ve Karadeniz kıyılarındaki dağların denize bakan yamaçlarında sıkça görülür. Konveksiyonel yağışlar dünyada ekvator iklimi ve savan ikliminin olduğu yerlerde, Türkiye’de ise iç anadolu ve doğu anadoluda görülür.
50 mm yağış neyi ifade eder?
1 m2’ye 1 kg.lık yağış, 1mm yükseklik tutar. diyorlar. O zaman 50 mm dediğimiz zaman 1 metre karede 5 cm yükseklikte su var demek ve bu da 50 kg su anlamına geliyor. 500 mm dediğimiz zaman 1 metre kare alanda 50 cm yükseklikte su var demek 500 kg su anlamına geliyor.
Yağmur miktarı nasıl hesaplanır?
Plüviyometre. Plüviyometre yıllık yağış miktarı mm,cm ve m olarak, günlük yağış miktarı ise m2/ kg ile ifade edilir (1 m2’ye 1 kg.lık yağış, 1mm yükseklik tutar). Yer yüzünde aynı miktarda yağış alan noktaların birleştirilmesiyle eş yağış eğrileri (izoyet) elde edilir.
Yapılan işlemlerde bu oran esas alınmalıdır. 1 mililitre litrenin binde biri olan bir ölçü birimidir. Bu durumda 1 ml 0,001 litreye eşit olarak kullanılır.
Orografik yağış hangi mevsimde?
En fazla yağış, frontal faaliyetlerin kuvvetli olduğu sonbahar ve kış mevsimlerine rastlar. Kuzeyden güneye doğru sürekli bir hava akımının meydana geldiği yaz döneminde kıyı dağları boyunca orografik-siklonik yağışlar oluşur.
Cephesel yağış neden olur?
Cephe yağışları veya Frontal yağış, yoğunluk ve sıcaklığı farklı olan iki hava kütlesinin karşılaşması ile oluşur. Özellikleri farklı hava kütlelerinin karşılaşma alanlarına cephe denir. Geniş alanlarda düşük şiddette ve uzun süreli yağış dar alanlarda ise kısa süreli ve şiddetli yağış görülür.
 
Geri
Üst