AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yagmur damlasi kac metreden duser?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yağmur damlası kaç metreden düşer?​

Her yağmur damlası yeryüzüne rahatsızlık vermeyecek bir hızda iner. Oysa yağmur damlası büyüklüğünde ve ağırlığında herhangi bir cisim, 1200 metreden bırakıldığında giderek hızlanır ve yere yaklaşık saatte 558 km. hızla düşer. Ancak yağmur damlasının yeryüzüne iniş sürati saatte 8 ile 10 km. arasındadır.
Yağmur damlaları neden sabit hızla yere düşerler?
Yağmur damlaları kütleçekim etkisiyle yere doğru düşerken, üzerlerine etki eden kütleçekim kuvveti ile hava moleküllerinin oluşturduğu sürtünme kuvveti dengelendiğinde yağmur damları sabit bir hızla hareket etmeye başlar. Bu hız damlanın büyüklüğüne, şekline, kütlesine ve havanın yoğunluğuna bağlıdır.
Yağmur damlalarının yeryüzüne yavaş düşmesini ne sağlar?
Damla, yer çekiminin etkisiyle aşağı doğru hızlanırken bir yandan da havanın sürtünme kuvveti damlaya yukarı yönde etki eder. Bu aşağı ve yukarı yönde olan iki kuvvet birbirlerine eşitlendikten sonra damlanın hızı sabitlenir ve yolculuğuna sabit hızla devam eder. O yüzden damlalar bize zarar verecek bir hızla düşmez.

Yağmurlar neden damla damla yağar?​

Bulutlar yukarıya doğru belirli bir hızla hareket ederlerken, damlacıklar yükseldikçe yoğunlukları da artıyor. Bunun sonucunda daha da büyüyor ve küre şeklindeki yapılarına kavuşuyorlar. Havanın artık onları yukarıya taşıyamayacağı kadar genişlediklerinde, yağmur olarak aşağıya düşmeye başlıyorlar.
Saniyede kaç yağmur damlası düşer?
Çapı yaklaşık 5 milimetre olan bir yağmur damlası saniyede yaklaşık 10 metre (yani saatte 36 kilometre) hızla hareket eder. Daha küçük yağmur damlalarının hızı ise daha düşüktür.
Yağmur damlaları neden birbirine değmeden yere düşer?
Çarpışabilir veya birleşebilir. Ancak bulutta oluşan kar veya yağmur taneleri, bulut içerisinde yükselme ve alçalma hareketleri yaparken genellikle elektriksel olarak yükelnirler ve aynı buluttan gelenler aynı yükle yüklenir. Bu yüzden havadayken birbirlerine elektrositatik kuvvet uygulayarak uzak kalabilirler.
Yağmur damlaları yere düşerken hangi enerji dönüşümleri gerçekleştirir?
Yağmur damlaları yere düşerken hangi enerji dönüşümleri gerçekleşir? Cevap: Damla, yer çekiminin etkisiyle aşağı doğru hızlanırken bir yandan da havanın sürtünme kuvveti damlaya yukarı yönde etki eder.
Yağmur damlaları neden birbirine değmez?

Kar taneleri neden birbirine değmez dinen?​

kar nedir bilmeyen zihniyetin merakı. kar tanelerinin yağış esnasında birbirine değmemesi karın doğası gereğidir. yağış işi bitince, yerde biryerlerde değerler ancak birbirlerine kar taneleri. insanoğlu kar yağışını daha çok sevsin diye allah baba kar tanelerine birbirlerine değmeden yağmalarını bir vahiy olarak baştan …
Yağmur neden zarar vermez?
 
Geri
Üst