Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yagli boya icin hangi malzemeler gerekir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
48.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yağlı boya için hangi malzemeler gerekir?​

Bitki yağı gibi özel sıvılar ile pigmentlerin karıştırılması sonucu elde edilen, oldukça kaliteli olan boya türüne yağlı boya denir. Kalitesinden dolayı çok sık tercih edilen yağlı boya; pigment, terebentin, yağ ve bağlayıcılardan meydana gelir. Ayrıca yoğun macunumsu kıvamdadır ve kuruyunca çekme yapmaz.

Yağlı boya nedir nasıl kullanılır?​

Yağlı boya, pigmentlerle kuruyan yağları (keten tohumu veya haşhaş tohumu yağı) birleştirerek yavaş kuruyan bir macun elde edilerek oluşturulur. Boyaların kuruma süresinin uzun olması resmi yapan sanatçıya resme daha uzun süre müdahale ederek renkler ve şekiller üzerinde rahatça çalışabilme imkanı sunar.

Yağlı boya ne için kullanılır?​

Yağlı boya ne için kullanılır?
Yağlı boya yani sentetik boyalar nerelerde kullanılır? Taş, tuğla, kiremit, plastik, alçı, metal, alüminyum, ahşap çeşitleri ve başka birçok yüzeye yağlı boya uygulanabilir. Hobi ve sanat işlerinde, duvar boyamada da yağlı boyalar kullanılabilir. Yağlı boyaların hemen hemen her rengi bulunur.

Yağlı boya tekniği nedir?​

Yağlı boya resim, resim sanatında yaygın olarak kullanılan boyama tekniği. Bağlayıcı madde olarak bitki yağıyla pigmentlerin karışımından elde edilen yağlı boya, kalitesi nedeniyle en çok tercih edilen resim malzemelerinden biridir. Son yıllarda, suyla karışabilen sentetik yağlı boyalar üretiliyor.

Yağlı boya yaparken tuvale ne sürülür?​

Benim size kişisel tecrübelerimden aktaracağım yöntem: tuval astarı için beyaz plastik boya ile tutkal karışımını sulandırarak ayran kıvamına geitirib öyle sürmenizdir. Ben genelde 3 – 4 kat astar atarım. Son iki kat kuruduktan sonra ince zımpara ile zımparalarım. Bezin arkasına da 1 kat boya atmakta fayda var.

Kanvas baskı ne demek?​

Kanvas baskı ne demek?
Kanvas (canvas) veya tuale baskı diye de adlandırılan tablolar, 1. sınıf Canvas kumaş üzerine dijital baskı yapılarak üretilir. Baskıda kullanılan kumaş; dijital baskı için üretilmiş kanvas kumaştır. Bu kumaşın özelliği 400gr açık beyaz ve %100 pamuk astarlı olmasıdır.
Yağlı boya su ile inceltilir mi?​
Yağlı boyaya ne kadar su katılır sorusunun cevabı = Yağlı boyaya su katılmaz. Yağlı boya solvent ile inceltilerek uygulamaya hazır hale getirilir. Yağlı boyaya su konulması boyanın neredeyse işlevsiz hale gelmesine ve uygulama hatalarına sebebiyet verdiği unutulmamalıdır.
Bir kilo yağlı boyaya ne kadar tiner katılır?​
Yağlı boyanın içine yaklaşık olarak %10 tiner konur. Yağlı boya tiner karışım oranı ambalajının arkasında yazar. Yağlı boya, boya tabancası ile uygulanacaksa %20 tiner ilave edilebilir.
 
Yağlı boya türü, özel sıvılar ile pigmentlerin karışımıyla elde edilen ve oldukça kaliteli bir boyadır. Yağlı boya genellikle pigment, terebentin, yağ ve bağlayıcı maddelerden oluşur. Bu boyanın kullanımı için bazı malzemelere ihtiyaç vardır. Bu malzemeler şunlardır:

1. Pigmentler: Renk verici özelliği olan pigmentler yağlı boya için temel malzemelerdendir. Farklı renk tonlarında pigmentler kullanarak geniş bir renk yelpazesi elde edebilirsiniz.

2. Yağlar: Yağlı boyaların kalitesini artıran ve boyayı incelten yağlar genellikle keten tohumu yağı veya haşhaş tohumu yağı gibi doğal yağlardır. Bu yağlar boyanın kurumasını da yavaşlatır.

3. Bağlayıcılar: Bağlayıcı maddeler, pigmentleri tutarak resmin tutarlı ve sağlam olmasını sağlar. Genellikle reçine veya tutkallar bağlayıcı olarak kullanılır.

4. Terebentin: Yağlı boya çalışmalarında fırçaları temizlemek ve boya kıvamını ayarlamak için terebentin kullanılır.

5. Tuval: Yağlı boya çalışmaları genellikle tuval üzerine yapılır. Tuval, yağlı boyanın üzerinde güzel bir yüzey oluşturur ve uzun ömürlü bir resim için ideal bir zemin oluşturur.

6. Boya fırçaları ve spatula: Farklı boyutlarda ve şekillerde fırçalar kullanarak detaylı çalışmalar yapabilirsiniz. Ayrıca spatula ile boya uygulaması yaparak farklı dokular yaratabilirsiniz.

Bu malzemeleri kullanarak yağlı boya eserlerinizi yaratmaya başlayabilir ve kendinizi ifade etmek için bu muhteşem boya türünü keşfedebilirsiniz.
 
Geri
Üst