AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yaglarin bozulmasina neden olan maddeler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yağların bozulmasına neden olan maddeler?​

Yağların Diğer Bozulma (Ransidite) Nedenleri;

Yağların oksidasyonu sonucu ne oluşur?​

Yağlarda hidroliz ya da oksidasyon sonucu oluşan değişimlere ransidite=acılaşma denir.
Yağın Acılaşmasını ne önler?
Antioksidantlar, gıda sanayiinde, bitkisel ve hayvansal yağlar ve yağ içeren gıda maddelerinin üretimi, depolanması, taşınması ve pazarlanması sırasında, normal sıcaklıklarda atmosfer oksijeninin etkisini geciktirerek, gıdanın bozulması ve acılaşmasını belli bir süre engelleyen en etkili maddelerdir.
Yağların Acılaşmasına ne denir?
Yağların Acılaşması Nedir? Yağların Acılaşması, özellikle doymamış yağ asitlerinin çevre sıcaklığı ve ışık yoğunluğunun etkisiyle okside olması ve hidroperoksitlerin oluşması daha sonra aldehit ve ketonlara parçalanması olayına denir.

Yağların kimyasal özellikleri nelerdir?​

Kısaca yağlar, kimyasal olarak gliserin ve yağ asitlerinin esterleridirler yani yapı taşları gliserol ve yağ asitleridir. Yağın çeşitliliği gliserolden değil de yağ asitlerinin farklılığından kaynaklanır. ➢ Gliserol üç OH grubu içeren bir tri alkoldür. ➢ Kapalı formülü C3H8O3= C3H5(OH)3’tür.

Yağlar nedir kaça ayrılır?​

Lipitler, doymuş ve doymamış yağlar olarak ayrılır. Doymamış yağlar, oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan lipitler; doymuş yağlar ise oda sıcaklığında katı hâlde bulunan lipitlerdir. Biyolojik önemi olan lipitler için yağ asitleri, nötr lipitler (trigliserit), fosfolipitler ve steroitler örnek gösterilebilir.
Yağlar Nasıl hidroliz olur?
Yağların hidrolizi kimyasal ya da enzimatik yolla gerçekleşir. Kimyasal hidrolizde ortamdaki suyun sıcaklığı, ortamdaki serbest yağ asidi konsantrasyonu ve suyun yağda çözünme oranı önemlidir.
Yağın oksitlenmesi nedir?
Oksidasyon Nedir? Aktif olarak kullanılan bir yağlayıcının en baskın reaksiyonudur. Yağdaki viskozite artışı, vernik, çamur ve tortu oluşumu, katkı maddesinin tükenmesi, baz yağının bozulması, filtre tıkanması, köpük kontrolünde kayıplara neden olur.
 
Geri
Üst