Yag sanayinin ham maddesini olusturan bitki nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.063
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yağ sanayinin ham maddesini oluşturan bitki nedir?​

Bitkisel yağ üretiminde temel ham madde, zeytin, ayçiçeği, kolza, susam, soya, mısır, haşhaş, aspir ve palm gibi bitkiler. Bunlara ait yağlı tohumlardan küspe ve ham yağ elde ediliyor.

Yağların ana maddesi nedir?​

Yağ kimyasal olarak trigliserit adıyla bilinip gliserin ve üç yağ asidinden oluşan bir esterdir.
Bitkisel yağlar nasıl üretilir?
Bitkisel yağ üretiminin temel hammaddesi yağlı tohumlardır. Yağlı tohumlar kırma aşamasının ardından kabuklarından ayrıldıktan sonra çeşitli işlemlerden geçirilerek ham yağ ve küspe olarak ikiye ayrılmaktadır. Küspe, hayvan yemi olarak kullanılırken; ham yağ, rafine edilerek sofralık bitkisel yağa dönüştürülmektedir.
DNA eşlenmesi tüm canlılar için ortak mıdır?
DNA replikasyonu ya da DNA eşlenmesi, bütün organizmalarda ortaya çıkan ve DNA kopyalama işlemini gerçekleştirerek kalıtımın temelini meydana getiren biyolojik bir süreci ifade eder. Bu süreç, bir tane çift iplikli olan DNA molekülü ile başlar ve iki özdeş yapıdaki DNA’nın oluşumu ile sona erer.

Mayoz Bölünme tüm canlılar için ortak mı?​

Mayoz bölünme eşeyli üreme için gereklidir ve bu yüzden eşeyli üreyen tek hücreli organizmalar da dâhil tüm ökaryot hücrelerde görülür.

Yağın içinde ne var?​

Yağ, oda sıcaklığında yüksek viskoziteye sahip, yüksek miktarda karbon ve hidrojen içeren, suyla karışmayan ancak diğer yağlarla kolayca karışabilen maddelerdir. Yağlar yiyecek, yakıt, boya, makine sanayii dâhil birçok değişik amaçla kullanılırlar.
Yağlar nasil olusur?
Hayvanlarda depo edilen lipit çeşididir. Trigliseritler bir gliserol molekülü ile üç molekül yağ asidinin ester bağlarıyla bağlanması sonucu oluşur. Gliserol ile yağ asitleri arasında üç ester bağı kurulur. Doymuş, doymamış yağlar ve mumlar bu gruba girer.
Bitkilerden sıvı yağ eldesi nasıl elde edilir?
Genellikle yağ oranı %20’den daha düşük olan yağlı tohumların işlenmesinde mekanik presleme yöntemi kullanılabilmektedir. Mekanik presleme işlemi sonucu tohum içindeki yağın yaklaşık %50- 60’ı alınırken işlem sonunda esas ürün olarak ham yağ, yan ürün olarak yağı alınmış küspe elde edilmektedir.
 
Geri
Üst