AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

YAG lazer kapsulotomi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

YAG lazer kapsülotomi nedir?​

Kapsül kalınlaşması (“katarakt sonrası” olarak da adlandırılır), katarakt ameliyatınızdan birkaç ay ila yıllar sonra herhangi bir zamanda olabilir. Bu lazer prosedürünün amacı, kalınlaşmış lens kapsülünde bir delik açmaktır.

Lazer nedeniyle oluşan göz hasarının nedeni nedir?​

Lazer retinadaki yırtığı yapıştırarak retinanın kabarmasını engeller. Işık çakmaları zamanla yok olur, lekeler ve sinek uçuşmaları ise zamanla azalır. Retina damar tıkanıklığı: Retinal damar tıkanıklığı kanama ve sıvı sızdırması sonucu gözde ciddi görme kaybı yaratır.
Excimer Laser, argon-florid gaz karışımının elektrikle uyarılması sonucu elde edilen ve 193 nm dalga boyuna sahip UV lazerdir. Tüm dünyada 30 yıla yakın bir zamandır Miyop, astigmat ve hipermetrop gibi gözde kırma kusurlarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Doktorlar neden lazer göz ameliyatı olmaz?
Bunun sebebi lazerin güvenilir olmaması değil meslektaşlarımın gözünün bu operasyon için uygun olmaması. Peki hastamız gözlük ve lens kullanmak istemiyorsa göz yapısı da lazere uygun değilse onu gözlüğe ve lense mi mahkum ediyoruz.
Ikinci kez katarakt ameliyatı olur mu?
Katarakt alındığı için ikinci kez katarakt ameliyatın olmaz. Kirlenen arka zar ya da ikincil katarakt YAG lazer kapsülotomi denilen, poliklinikte oturarak yapılan 1-2 dakikalık bir işlemle temizlenir.

Argon lazer nasıl yapılır?​

Argon lazer ile fotokoagülasyon tedavisi muayenehane koşullarında uygulanır. Göz damlası uygulanıp hastanın önce göz bebekleri büyütülür. Biyomikroskop masasına oturan hastaya korneası üzerine bir kontakt lens yerleştirilir. Böylece tedavi edilecek retina bölgesine laser ışığı fokuslanır.

Göz sıvısı akarsa ne olur?​

Sıvı göz dışına kolay atılamayınca göz içi basıncı yükselir ve bu yüksek basınç yıllar içinde genellikle belirti vermeden retina sinir liflerini ezerek onların tahribatına neden olur. Hasar genellikle yavaş geliştiği ve gözlerden birinde daha erken başladığı için teşhis gecikir.
Santral Seröz Retinopati’nin kesin nedeni belirlenememiştir. Hastalığın retinanın dış kısmını besleyen damarları içeren koroid tabakasındaki basınç artışına ikincil retina pigment epitelinde bozulmaya bağlı oluştuğu düşünülmektedir. Retina pigment epitelindeki bozulma retina altında sıvı birikimine yol açar.
Excimer lazer nedir riskleri var mı?
Bu hastalarda ileriki yıllarda şeker hastalığına bağlı olarak göz arkasında kanama, katarakt veya göz tansiyonu gelişebilmektedir. Excimer laser bu hastalıkları doğrudan etkilemese de tedavilerinde bazı zorluklar çıkartabilmektedir. Bu sebeple tercih edilmemesi gereken bir tedavidir.
Göz doktoru ameliyat yapmak zorunda mı?
Göz hastalıkları uzmanı, göz ve görme sistemi hastalıklarının teşhis ve tedavisini yapan veya bu alandaki rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olan tıp doktorudur. Rutin göz muayenelerinden ileri cerrahi prosedürlere kadar farklı tıbbi işlemleri gerçekleştirmekle sorumludur.

Cerrahlar gözlük takabilir mi?​

Dijital gözlüğün, tüm cerrahi branşlarda kullanılabileceğini belirten Demiryürek, “Örneğin, riskli bir akciğer tümörü ameliyatında, hastanın ilk olarak radyolojik, bilgisayar tomografi ve MR’a ait görüntüleri alınacak.

Katarakt ameliyatı 2 göze aynı anda yapılır mı?​

Eğer hastanın iki gözünde de katarakt varsa aynı anda mı ameliyat edilmeli yoksa arada bir bekleme süresi olmalımı? Katarakt görmeyi farklı düzeyde etkilesede genellikle her iki gözde birden olur. Her iki gözde de ameliyatlık düzeyde katarakt olsa dahi aynı anda yapılmamalıdır.
Bu durumda eski görmenin kazanılabilmesinin tek yolu katarakt ameliyatı olmaktır. Katarakt ameliyatı sırasında bulanık olan doğal göz merceği intraoküler lens olarak adlandırılan yapay göz merceği ile değiştirilir.
Argon lazer sonrası ne yapılmalı?
Argon laser tedavisi sonrasında hastanede kalınmasına gerek yoktur, Doktorun belirttiği aralıklarla kontrole gelinmesi tedavi açısından önemlidir, Tedavi sonrasında birkaç saat kadar görüşte bulanıklık yaşanabilmektedir, Araç kullanıp kullanmamanız konusunda göz doktorunuz sizi bilgilendirecektir.
 
Geri
Üst