AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yağ Camisi Hakkında Bilgi ve Resimleri Seyhan Adana

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Adana eski camii-Yağ Camisi
Adana Yağ Camisi tarihi
Yağ Camisi hakkında bilgi


Yağ camii Seyhan -Adana



Ramazanoğulları döneminde XV.yüzyılda şehrin merkezinde, eski Belediye Caddesi’nde Büyük Çarşı denilen semttedir. Bertrandon da la Brokiel bu caminin olduğu yerde St.Jean Kilisesi’nin bulunduğunu belirtmiştir. Evliya Çelebi de bu camiden söz ederken aynı yerde eski bir kilisenin olduğunu yazmıştır. Bugünkü cami Selçuklu mimarisi özelliğini göstermektedir. Eski kilisenin temelleri ve kalıntıları üzerine oturtulan bu caminin mihrabının eski apsisden kaldığı sanılmaktadır. Selçuklu üslubunu yansıtan sarı taştan son derece görkemli bir giriş kapısı bulunmaktadır.

Caminin medrese kapısındaki yazıta göre Ramazanoğlu Halil Bey’in isteği ile 1501’de, kiliseden camiye dönüştürüldüğü, 1525’te minaresi, 1558’de Piri Mehmet paşa tarafından medresesinin yaptırıldığı öğrenilmektedir. Selçuklu Ulu Cami plân düzeninde olup, ibadet mekânı dikdörtgen biçiminde dört sıra sütunla beş nefe ayrılmıştır.
 
Yağ Camisi, Adana'nın Seyhan ilçesinde bulunan tarihi ve önemli bir camidir. Yağ Camisi, XV. Yüzyıl döneminde Ramazanoğulları tarafından inşa edilmiştir. Şehrin merkezinde, eski Belediye Caddesi'nde bulunan bu cami, Selçuklu mimarisi özelliklerini taşımaktadır.

Bertrandon de la Brokiel'in belirttiğine göre, Yağ Camisi'nin bulunduğu yerde önceden St. Jean Kilisesi bulunmaktaydı. Evliya Çelebi de camiden bahsederken aynı yerde eski bir kilisenin olduğundan bahsetmiştir. Bu sebeple caminin yapımında eski kilisenin bazı kalıntıları ve temelleri kullanılmış olabilir.

Yağ Camisi'nin giriş kapısı, Selçuklu mimarisini yansıtan sarı taştan yapılmış olup oldukça görkemli bir görünüme sahiptir. Caminin minaresi 1525 yılında eklenmiş ve aynı zamanda 1558 yılında Piri Mehmet Paşa tarafından medresesi inşa edilmiştir. Cami, Selçuklu Ulu Cami plan düzenine sahip olup ibadet mekanı dikdörtgen biçiminde dört sıra sütunla beş bölüme ayrılmıştır.

Adana Yağ Camisi, tarihi ve mimari özellikleriyle ziyaretçilerini etkileyen önemli bir yapıdır. Caminin içerisindeki detayları ve mimari özellikleriyle ziyaretçilerine farklı bir atmosfer sunmaktadır.
 
Geri
Üst