AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yabancilar Turkiyede ev kiralayabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.403
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yabancılar Türkiyede ev kiralayabilir mi?​

Ülkemizde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişiler, belli şartları karşılamaları durumunda kiracı olarak ikamet edebilmektedir. En başta Türkiye’de yabancılara ev kiralamak için kira sözleşmesi imzalanması gerekir.

Yabancıya ev kiralarken nelere dikkat edilmeli?​

‘KİRA SÖZLEŞMESİ NOTER HUZURUNDA YAPILMALI’ Bunun için de pasaport tercümesi gerekli olacaktır. Kira sözleşmesine mutlaka pasaport numarası yazılması, pasaport örneği de alınmalıdır. Türkçe bilmeyen taraf varsa, yeminli tercüman eşliğinde bu kira sözleşmesinin yapılması gerekiyor.

Oturma izni olmadan ev kiralanır mı?​

Oturma izni olmadan ev kiralanır mı?
Yabancıların ev kiralamak için Türkiye’de ikamet izni olması gerekir. Ancak mülk satın almak için ikamet izni gerekmez.

Ev kira kontratı nereye verilir?​

Kira sözleşmesinin bir yere bildirilmesi ve onaylatılması şartı bulunmaz. Tarafların kendi aralarında imzaladıkları kira sözleşmeleri geçerli sayılacaktır. Tarafların talebi doğrultusunda kira sözleşmesi noter huzurunda imzalanabilir. Bu şekilde sözleşme şartları garanti altına alınmış olur.

Yabancı uyruklular ev alabilir mi?​

Yabancı uyruklu kişilerin, Türkiye’den taşınmaz satın alabilmesi 2644 sayılı Tapu Kanununun 35. ve 36. maddelerinde düzenlenmiştir. Taşınmaz mülk alabilmeniz için, Türkiye’de ikamet izninizin olması şartı aranmamaktadır. Yani ikamet izniniz olmasa bile taşınmaz mülk satın alabilirsiniz.

Yabancı Kiracı nasıl tahliye edilir?​

Yabancı Kiracı nasıl tahliye edilir?
Kira kontratına ek olarak, kiracı tahliye taahhütnamesi imzalamanız istenebilir. Bu belge doğrultusunda, anlaşmanın üzerinde yazan tarihte evi tahliye edeceğinizi belirtirsiniz. Kontratı imzaladıktan sonra noter onaylı kontrat ile oturma izni almayı ya da izin sürenizi uzatmayı unutmamalısınız.

Yabancı evini kiraya verebilir mi?​

Yabancıların Taşınmazlarını Kiralanması Türkiye’de ikamet izni almış yabancı uyruklu kişiler ev kiralama hakkına sahiptir. Türk Borçlar Kanunu’nda bir taşınmazın nasıl kiralanacağı açık bir şekilde düzenlenmiştir. Öncelikle taşınmaz için kiraya veren ve yabancı uyruklu vatandaşın kira sözleşmesi yapması gerekmektedir.

Kira sözleşmesinin noter ücreti ne kadar?​

Kira sözleşmesinin noterde imzalanması durumunda belli oranlarda noter harcı ödenmesi gerekiyor. Peki, kira sözleşmesi noter ücreti ne kadar? Kira sözleşmesi noter harcı ne kadar? 1.Muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için (Binde 1,13).
 
Türkiye'de yabancılar için ev kiralamak veya kiraya vermek konusunda detaylı bilgiler verilmiş. Genel olarak yabancılar Türkiye'de kiralık ev sahibi olabilirler ancak belirli şartları yerine getirmeleri gerekmektedir.

Yabancı bir kişi ev kiralamak istediğinde kira sözleşmesi imzalaması gerekmektedir. Kira sözleşmesine tarafların pasaport numaralarının yazılması, pasaport örneğinin alınması önemlidir. Eğer taraflardan biri Türkçe bilmiyorsa, yeminli tercüman eşliğinde kira sözleşmesinin yapılması gerekmektedir.

Oturma izni olmadan ev kiralamak mümkün değildir. Yabancıların Türkiye'de ikamet izni bulunması ev kiralamaları için gereklidir. Ancak taşınmaz satın almak için ikamet izni gerekli değildir.

Kira sözleşmesi noter huzurunda yapılabileceği gibi tarafların kendi aralarında imzaladıkları sözleşmeler de geçerli sayılmaktadır. Ancak noter onaylı kira sözleşmeleri sözleşme şartlarını garanti altına alabilir.

Yabancı uyruklu kişiler Türkiye'den taşınmaz satın alabilirler ve bunun için ikamet iznine ihtiyaçları yoktur. Ancak ev kiralamak için ikamet izni gerekmektedir.

Kiracı tahliye işlemleri için kira kontratına ek olarak kiracı tahliye taahhütnamesi imzalanabilir. Evin tahliye tarihi kontratta belirtildiği gibi olmalı ve kontrat noter onaylı olmalıdır.

Son olarak, yabancı uyruklu kişiler Türkiye'de ikamet izni almışlarsa taşınmazlarını kiralayabilirler. Türk Borçlar Kanunu'na göre bir taşınmaz nasıl kiralanacağı açık bir şekilde düzenlenmiştir.

Kira sözleşmesinin noter ücreti ise noterde imzalandığında belirli oranlarda noter harcı ödenmesi gerektiğini belirtmişsiniz. Buna göre, kira sözleşmesi noter ücreti binde 1,13 oranındadır.
 
Geri
Üst