AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yabanci uyruklu dava acabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.592
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yabancı uyruklu dava açabilir mi?​

Şayet bir yabancı gerçek ya da tüzel kişi Türkiye’de dava açacak, HMK m. 66 ve devamı maddelerde düzenlenen fer’i müdahil olarak Türkiye’de devam etmekte olan bir davaya katılacak ise ya da icra takibinde bulunacak ise MÖHUK m. 48 uyarınca teminat göstermekle yükümlü olacaktır.

Türk vatandaşı olmayan birine dava açılır mı?​

Bu kapsamda, Türkiye’de dava açmak veya icra takibi yapmak isteyen bir yabancının teminat yatırması gerekmektedir. Gerçek kişiler için yabancılık statüsü, Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca Türk vatandaşları olmayan kişileri ifade etmektedir.

Savcılar yurtdışında çalışabilir mi?​

Savcılar yurtdışında çalışabilir mi?
Hukuk fakültesinden mezun öğrenciler günümüzde avukat, diplomat, savcı, hakim ve uluslararası şirketlerde danışmanlık gibi pozisyonlarda çalışabilirken, yurtdışında hukuk eğitimi almak öğrencilere sıradışı bir deneyim, kusursuz bir İngilizce ve uluslararası geçerli bir diploma sunar.

Yabancılık teminatı nedir?​

Yabancılık teminatı nedir?
Karşılıklılıktan amaç, davacı, davaya katılanı (müdahil) veya icra takibini yapan yabancının mensup olduğu devlette Türk vatandaşları için de aynı muafiyetin tanınabilmesidir. Karşılıklılık, Türk Milletlerarası Özel Hukuku kapsamında akdi, kanuni ve fiili olmak üzere üç ayrı şekilde sağlanabilmektedir.

Birine dava açmak için ne gerekir?​

Mahkemenin görevli olması gerekir. Yetkinin kesin olduğu hal var ise mahkemenin yetkili bulunması gerekir. Davadaki tarafların taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları gerekir, bununla birlikte Kanuni temsil söz konusu ise Temsilcinin gerekli niteliklere sahip bulunması gerekir. Dava takip yetkisine sahip olmak gerekir.

Türkiyede hukuk okuyanlar biri yurt dışında çalışabilir mi?​

Merhabalar, Hukuk fakültesi mezunlarının yurtdışında çalışabilme imkanları diğer bölümlere göre daha sınırlıdır. Ancak kaliteli bir okulda belirli bir alana yönelik yapılan yüksek lisans ve İngilizce başta olmak üzere farklı dillerde yeterlilik kazanabilmek çok önemlidir.

Amerikada dava nasıl açılır?​

Amerikada dava nasıl açılır?
ABD federal mahkemesinde dava açmak isteyenler, avukat ücretini ödemek suretiyle avukat tutabilir ve dava açabilir. Dava açma ücreti yaklaşık olarak 200 ile 400 dolardır. Dava ücretlerinin yanında davacılar, avukat ücretlerini de ödemelidir. Avukat ücretleri ise hukuk bürolarına göre değişiklik gösterebilir.

Yabancılar icra takibi yapabilir mi?​

Yabancılar icra takibi yapabilir mi?
Türk hukukunda kural olarak Türk veya yabancı gerçek ve tüzel kişiler bakımından Türk mahkemelerinde dava açmak,davaya katılmak veya icra takibinde bulunmak teminat yatırma şartına bağlı değildir.

Yurtdışından Türkiye’ye dava açılır mı?​

Devlet kurumları tarafından yapılan bir işlemle ilgili, dava dilekçesi ve savunma dilekçesi ile davalara ilişkin her türlü evrak, yabancı ülkelerde Türk konsolosluklarına verilebilmektedir. Bu sayede Türkiye’ye gelmeden dış temsilciliklerimiz aracılığı ile idari yargıda dava açılabilmekte ve takip yapılabilmektedir.

Devlet dokunulmazlığı nedir?​

Hükümetler arasında, diplomatların karşılıklı olarak serbestçe seyahatini ve görevli olduğu ülkenin yasalarına göre dava edilmemesini ve yargılanmamasını teminat altına alan bir anlaşmadır.
 
Yabancı uyruklu bir kişi Türkiye'de dava açacak, davaya katılacak ya da icra takibi yapacaksa Muhtelif Hukuki Konularda Uluslararası Sözleşmelerde Norm Koyucu Devletlerin Taraf Devletlerin Konsolosluklar Kanunu'na göre teminat göstermekle yükümlüdür. Bu durum, yabancıların Türkiye'de hukuki süreçlere katılırken belirli prosedürlere uymalarını zorunlu kılar.

Türk vatandaşı olmayan birine karşı Türkiye'de dava açılabilir ancak bu durumda yabancı kişinin yabancı teminatı olarak teminat göstermesi gerekecektir. Yani yabancı bir kişiye karşı dava açmak için belirli yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekmektedir.

Savcılar yurtdışında çalışabilirler ancak dikkate alınması gereken bazı hususlar vardır. Örneğin, yurtdışında hukuk eğitimi almak, yabancı dil bilgisine sahip olmak ve uluslararası alanda deneyim kazanmak savcılar için faydalı olabilir. Ancak yurtdışında savcı olarak çalışabilmek için o ülkenin mevzuatına uygun hareket etmek önemlidir.

Yabancılık teminatı, Türkiye'de davacı ya da davalının yabancı uyruklu olması durumunda bu kişilerin, Türk vatandaşları için tanınan aynı haklardan yararlanabilmesini sağlayan bir güvencedir. Karşılıklılık ilkesi gereği, Türk vatandaşları için tanınan muafiyetlerin yabancı uyruklu kişilere de tanınabilmesi için belirli koşulların sağlanması gerekmektedir.

Amerika'da dava açmak isteyen kişiler, federal mahkemelerde avukat tutarak dava açabilirler. Bunun için belirli bir ücret ödenmesi gerekmektedir. Ücret dışında davacılar, avukat ücretlerini de karşılamak zorundadır. Avukat ücretleri hukuk bürolarına göre değişebilir.

Yabancılar Türk hukukunda Türk mahkemelerinde dava açmak, davaya katılmak veya icra takibi yapmak için teminat yatırma zorunluluğuna tabi değildirler. Türkiye'de dava açmak veya icra takibi yapmak isteyen yabancılar belirli prosedürleri takip etmelidir ancak genel olarak teminat yatırma şartı bulunmamaktadır.

Yurtdışından Türkiye'ye dava açmak mümkündür. Devlet kurumları ile ilgili işlemlerde dava dilekçesi ve savunma dilekçesi ile ilgili evraklar yabancı ülkelerde Türk konsolosluklarına verilebilir. Bu şekilde Türkiye'ye gelmeden dış temsilcilikler aracılığıyla idari yargıda dava açılabilmekte ve takip edilebilmektedir.

Devlet dokunulmazlığı ise diplomatların serbest seyahatini ve görev yaptıkları ülkelerde yargılanmamalarını teminat altına alan bir anlaşmadır. Bu anlaşma diplomatların güvenliğini ve bağımsızlığını korumayı amaçlar. Bu sayede diplomatlar, görev yaptıkları ülkenin yargı sisteminden muaf tutulurlar.
 
Geri
Üst