AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yabanci para muhasebe kaydi hangi kur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yabancı para muhasebe kaydı hangi kur?​

Döviz Cinsinden Düzenlenmiş Faturalarda Değerleme, Eğer taraflar arasında döviz kuru belirlenmemiş ise esas alınacak kur Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurudur. Döviz kuru fatura üzerine yazılmış ise bu kur esas alınarak fatura tutarı belirlenmekte ve kayıtlara alınmaktadır.
Yabancı para değerlemesi nasıl yapılır?
217 Seri nolu GVK Genel Tebliği ve 283 Seri nolu VUK Genel Tebliği uyarınca; Kasadaki mevcut yabancı paralar efektif alış kuru ile; Yabancı para cinsinden her türlü alacak ve borçlar ile yurt içi veya yurt dışındaki banka hesaplarında yer alan yabancı paralar döviz alış kuru ile değerlenecektir.

Kur değerlemesi hangi durumlarda yapılır?​

Yabancı paranın borsada rayici yoksa, değerlemeye uygulanacak kur Maliye Bakanlığınca tespit olunur. Bu madde hükmü yabancı para ile olan senetli veya senetsiz alacaklar ve borçlar hakkında da caridir. Bunlardan vadesi gelmemiş senede bağlı alacak ve borçları bu Kanunun 281.
Kur farkı değerlemesi hangi kur?
“Kur farkı hangi kurdan hesaplanır?” diyenler için de açıklık getirelim. Esas alınacak kur, taraflar arasında belirlenen döviz kurudur. Eğer taraflar arasında döviz kuru belirlenmemiş ise esas alınacak kur Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurudur.

İhracat faturası işlenirken hangi kur alınır?​

Hasılatın kayıt işleminde kullanılması gereken kur ise fatura düzenleme tarihindeki kur değil, gümrük çıkış beyannamesinin kapanma tarihindeki (fiili ihraç tarihi) T.C. Merkez Bankası döviz alış kurunun kullanılması gerekmektedir.
İhracat faturalarında hangi kur baz alınır?
İhracat faturalarında döviz kurunu gümrük beyannamesinin kapanış tarihinde geçerli olan merkez bankası döviz alış kurunu alıyoruz.

Geçici vergi Dönemlerinde kur değerlemesi zorunlu mu?​

Bilindiği üzere işletmelerin üçer aylık geçici vergi dönemlerinde dönem kâr veya zararları hesaplanırken kayıtlarında yer alan yabancı para cinsinden değerlerin Vergi Usul Kanunu uyarınca dönem sonu değerlemesine tabi tutulması gerekmektedir.
Kur değerleme kaydı nedir?
Dönem Sonu İşlemlerinde Kur Değerleme. Değerleme, Vergi Usul Kanununda, vergi matrahlarının hesaplanmasıyla ilgili iktisadi kıymetlerin takdir ve tespiti olarak tanımlanmaktadır. Değerlemede, iktisadi kıymetlerin vergi kanunlarında gösterilen gün ve zamanlarda haiz oldukları kıymetler esas alınmaktadır.
 
Geri
Üst