AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yabancı Okullar Sorunu

haberci

Yeni Üye
Tanıdık Olmayan Okullar Sorunu
Tanıdık Olmayan Okullar Sorunu Nedir
Yabancı Okullar Sorunu Nasıl Olur
Lozan Antlaşması ’na tarafından, Türkiye ’de tanıdık olmayan okullar Türk yasalarına ve öteki okulların yan bulunduğu tüzük ve mevzuat hükümlerine uyacaktı
1925 yılında çıkarılan yasa ile;
o Yabancı okullarda Türk dili, Türk Tarihi ve Coğrafya dersleri ile Yurttaşlık Bilgisi Türk öğretmenleri tarafından okutulacak
o Tanıdık Olmayan okullar, Milli Eğitim Bakanlığı ’na yan olacaklar ve Türk müfettişler tarafından denetleneceklerdi
Türkiye ’deki bazı yabancı okulların temsilcileri bu esaslara adapte etmek istemediler, elçilikleri vasıtasıyla devletlerini işe karıştırmak istediler Türk Hükümeti bunu bir iç sorun sayarak görüşme konusu yapmayı reddetti Bu esaslara uymayan okullar kapatıldı, uyanlar eğitimlerini devam ettirdiler *

Yabancı Okullar Sorunu, Lozan Antlaşması'na tarafından belirlenen ve Türkiye'de yabancı okulların uyması gereken kuralları içeren bir konudur. Bu sorun, 1925 yılında çıkarılan bir yasayla daha da belirgin hale gelmiştir. Bu yasaya göre, yabancı okullarda Türk dili, Türk Tarihi ve Coğrafya dersleri ile Yurttaşlık Bilgisi gibi derslerin Türk öğretmenler tarafından verilmesi zorunlu hale getirilmiştir.

Ayrıca, tanıdık olmayan okulların Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olması ve Türk müfettişler tarafından denetlenmesi gerekmektedir. Ancak, bazı yabancı okullar bu kurallara uymak istemeyerek, elçilikleri aracılığıyla kendi devletlerini işe karıştırmaya çalışmışlardır. Türk Hükümeti ise bu durumu iç bir sorun olarak görmüş ve konuyu görüşmeye açmamıştır.

Bu esaslara uymayan yabancı okullar kapatılmış, uyum sağlayanlar ise eğitimlerine devam etmişlerdir. Yabancı okullar sorunu, Türkiye'nin egitim politikaları ve yabancı okullar arasındaki denetim ve uyum konularını ele alarak önemli bir tartışma ve uygulama alanı olmuştur.

Geri