AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Y unsuzunun daraltici etkisi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.468
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Y ünsüzünün daraltıcı etkisi nedir?​

Son sesi (a) ya da (e) ile biten fiil kök kelimeler için, şimdiki zaman (yor) eki getirildiğinde yaşanan daralmaya ünlü daralması denmektedir. Buradaki temel sebebi ise (y) harfinin daraltıcı etkisidir. O yüzden fiil kök kelimeye şimdiki zaman eki geldiğinde daralma yaşanır.

Bakıyor da ünlü daralması var mı?​

Bakıyor da ünlü daralması var mı?
NOT : Ünsüzle biten kelimelere –yor eki geldiğinde, kelimenin kökü ile ekin arasına ı, i, u, ü yardımcı sesleri gelir. Bu, ünlü daralması ile karıştırılmamalıdır. Buna göre, aşağıdaki kelimelerde ünlü daralması yoktur: Oturuyor, iniyor, bakıyor…

Yiyecek kelimesinde ünlü daralması var mı?​

Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.

Ünlü daralması nedir ve örnekleri?​

Ünlü daralması nedir ve örnekleri?
Ünlü daralması, Türkçedeki ses olaylarından biridir. a veya e ünlüleriyle biten bir fiile -yor eki getirildiğinde, fiilin son hecesindeki ünlü, ı, i, u, veya ü ünlülerinden birine dönüşür: sakla + yor > saklıyor. dile + yor > diliyor. kutla + yor > kutluyor.
Ünlü daralması nedir 5 sınıf?​
Ünlü daralması, Türkçedeki ses olaylarından biridir. a veya e ünlüleriyle biten bir fiile -yor eki getirildiğinde, fiilin son hecesindeki ünlü, ı, i, u, veya ü ünlülerinden birine dönüşür: sakla + yor > saklıyor. dile + yor > diliyor.

Diyor kelimesinde ünlü daralması var mı?​

Diyor kelimesinde ünlü daralması var mı?
Türkçede a, e ünlüleri ile biten fiillerin şimdiki zaman çekiminde, söyleyişte de yazımda da a ünlüsü ı, u; e ünlüsü i, ü olur: başlıyor (diyor (

Ünlü daralması nasıl bulunur?​

Ünsüz değişimi diğer adı nedir?​

Ünsüz değişimi diğer adı nedir?
Ünsüz yumuşaması diğer adıyla ünsüz değişimi olarak bilinir. Türkçedeki bir ses olayı olarak bilinen ünsüz değişimi, süreksiz sert ünsüzlerle biten sözcüklerin, ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında, sözcüklerin sonundaki ç, k, p, t ünsüzlerinin yumuşayarak – sırasıyla- c, g/ğ, b ve d’ye dönüşmesi olayıdır.
 
Ünlü daralması, Türkçedeki ses olaylarından biridir. A veya e ünlüleriyle biten bir fiile "-yor" eki getirildiğinde, fiilin son hecesindeki ünlü, ı, i, u veya ü ünlülerinden birine dönüşür. Bu durum genellikle "y" ünsüzünün daraltıcı etkisinden kaynaklanır.

Örnekler:
- sakla + yor > saklıyor
- dile + yor > diliyor
- kutla + yor > kutluyor

Ünlü daralması genellikle tek heceli olan fiil kök kelimelerinde görülür. Özellikle söylenişte "a" veya "e" ünlüsü ile biten bu fiil köklerine "-yor" eki eklendiğinde, daralmaya sebep olur.

Ünsüz değişimi diğer adıyla ünsüz yumuşaması olarak da bilinir. Türkçedeki bu ses olayı, süreksiz sert ünsüzlerle biten sözcüklerin ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında, sözcüklerin sonundaki ç, k, p, t ünsüzlerinin yumuşayarak sırasıyla c, g/ğ, b ve d'ye dönüşmesi şeklinde gerçekleşir. Bu ise ünlü daralmasından farklı bir ses olayıdır.
 
Geri
Üst