AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Y kromozomu bitiyor mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Y kromozomu bitiyor mu?​

Bunun yanı sıra, Y kromozomu, bir embriyonun erkek (XY) mi yoksa dişi mi (XX) olacağını belirleyen SRY isimli “ana şalter” genini de bulundurmasına rağmen, çok az sayıda başka genler de içerir ve yaşam için gerekli olmayan tek kromozomdur. …

Y kromozomu ne zaman bitecek?​

Uzmanlar, aynı dejenerasyonun devam edeceğini ve muhtemelen 4.6 milyon yıl içinde Y kromozomunun tamamen yok olacağını söylüyorlar. Bu ilk bakışta uzun bir süre gibi gelebilir, ancak yaşamın 3.5 milyar yaşında olduğunu düşününce aslında pek de değil.
Y kromozomu ne kadar yaşar?
Cinsiyet seçimi ise işte bu X ve Y özelliklerine göre olur. ❤ Yumurtaların ömrü çok kısadır ve sadece 24 saat yaşarken, spermler kadın vücudunda, iyi ve kaliteli bir sperm ise ilişkiden sonra 48 ila 72 saat kadar yaşar.

2 adet cinsiyet kromozomu bulunur?​

Memeli hayvanlar da 2 adet cinsiyet kromozomu bulunur: X ve Y. Cinsiyet açısından bakıldığında, dişilerde iki adet X kromozomu, erkeklerde ise bir adet X, bir adet Y kromozomu bulunur. Bu kromozomlar, “otozom” adı verilen, cinsiyetlere ait olmayan kromozomlardan evrim leşmişlerdir. Bu evrim, yaklaşık 300 milyon yıl önce gerçekleşmiştir.

Cinsiyet açısından baktığımızda 2 adet cinsiyet kromozomu vardır.?​

Memeli hayvanlar da 2 adet cinsiyet kromozomu bulunur: X ve Y. Cinsiyet açısından bakıldığında, dişilerde iki adet X kromozomu, erkeklerde ise bir adet X, bir adet Y kromozomu bulunur. Bu kromozomlar, “otozom” adı verilen, cinsiyetlere ait olmayan kromozomlardan evrim leşmişlerdir.
Neticesinde y kromozomlarındaki genlerin %97’si yitirmiştir?
Bu kromozomlar, “otozom” adı verilen, cinsiyetlere ait olmayan kromozomlardan evrim leşmişlerdir. Bu evrim, yaklaşık 300 milyon yıl önce gerçekleşmiştir. Bu süreçte Y kromozomu şaşırtıcı bir şekilde özelliklerini kaybederek nihayetinde üzerindeki tüm genlerin %97’sini yitirmiş, geriye sadece 100 genden biraz az sayıda gen kalmıştır.
X kromozomu ise bu süreçte atasal genlerinin sadece %2’sini kaybetmiştir ve günümüzde cinsiyet kromozomlarının atasından kalan genlerin %98’ini korumaktadır. Şu anda X kromozomu üzerinde 2000 civarında gen vardır. Ancak geride bıraktığımız 25 milyon yılda, Y kromozomunun küçülmesi kelimenin tam anlamıyla “durmuştur”.
 
Geri
Üst