AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

X teorisini benimseyen yoneticilerin davranislari nelerdir?

Editör

Yeni Üye

X teorisini benimseyen yöneticilerin davranışları nelerdir?​

Teori X yaklaşımında yöneticinin otoriter olması söz konusudur. Buna göre otoriter bir yönetici aşağıdaki davranışları sergiler: Sonuç odaklı yönetim ve proje tarihlerine ve bitirilen işlere odaklı yönetim. Sinirli ve soğuk yönetim sergiler, örneğin çalışanlarına bağırabilir.

X kuramının çalışanlar için öne sürdüğü temel düşünceler nelerdir?​

X kuramının çalışanlar için öne sürdüğü temel düşünceler nelerdir?
X Teorisine göre ortalama bir insan; Çalışmayı sevmez, sürekli olarak işten kaçmanın yollarını arar. Bu nedenle yönetim gerekli tedbirleri alarak ve çalışanları çeşitli cezalarla korkutarak disiplini sağlamak zorundadır.

X kuramının varsayımları nelerdir?​

McGregor’a göre X Kuramı’nın varsayımları şunlardır: İnsan işi sevmez ve işten kaçmaya meyillidir. İnsan yönetilmeyi tercih eder, sorumluluktan kaçar, hırslı değildir, güvenliğe olan tutkusu fazladır. İnsan bencildir, kendi arzu ve amaçlarını, örgüt amalarına tercih eder.

Y teorisi ilkeleri nelerdir?​

Y teorisi ilkeleri nelerdir?
McGregor’un Y Kuramı Nedir? Y Kuramı kapsamına giren yöneticiler ise, çalışanların doğru beklentilere sahip olduklarında, doğru bir şekilde motive edildiklerinde her zaman ellerinden gelenin en iyisini vermeye hazır olduklarını savunmaktadırlar.
Adams ın eşitlik kuramı nedir?​
Adams’ın eşitlik kuramında çalışanların iş doyumu girdi olarak tanımlanan çalışanların işi için ortaya koyduğu emek, enerji ve fedakârlık ile çıktı olarak tanımlanan elde ettiği değerler arasındaki dengedir.

Z yaklaşımı nedir?​

Z yaklaşımı nedir?
Z Teorisi klasik görüşlerin insanı neredeyse hiç dikkate almayan örgüt odaklı yaklaşımlarının aksine bireyin önemsendiği hatta Yönetim sürecine aktif olarak dahil edildiği bir bakış açısı geliştirmektedir. Bu açıdan bakıldığında Neoklasik Teorilere daha yakın bir anlayış sergilemektedir.

Z kuramına göre örgütlerin temel özellikleri nelerdir?​

Z Teorisine esas teşkil eden Japon yönetim sisteminin özellikleri ise şunlardır:
- Ömür Boyu İstihdam / İş Güvencesi.
- Uzmanlaşmamış (Yarı Uzmanlaşmış) Mesleki Gelişme.
- Yavaş Değerleme Ve Terfi.
- Ortak Karar Verme / Katılımcılık.
- Ortak Sorumluluk.
- İşletme İçi Örtülü Denetim Mekanizmaları
- Rotasyon / İşletme İçi Yer Değiştirme.

Adams eşitlik teorisi nedir?​

Adams eşitlik teorisi nedir?

Eşitlik teorisinin aşamaları nelerdir?​

Eşitlik Teorisi Nedir?
- Vakit (Time)
- Emek (Effort)
- İş yerine olan sadakat , bağlılık (Loyalty)
- Yoğun çalışma (Hard Work)
- Sözünde durma (Commitment)
- Yeterlilik (Ability)
- İş yerine uyum (Adaptability)
- Esneklik (Flexibility)

Z teorisi neyi savunur?​

Z teorisi neyi savunur?
Z teorisinin insan davranışları hakkındaki varsayımları şöyledir: İnsan tembel veya çalışkan değildir; düşünme, karar verme ve azmetme yeteneklerine sahiptir. İnsanı motive eden çalıştığı ortam ve çevresel koşullardır. Motivasyon iç veya dış zorlamayla sağlanamaz, insan ancak mantık yoluyla ve ikna edilebilir.

X teorisini benimseyen yöneticilerin davranışları şu şekilde özetlenebilir:

1. Otoriter Olma: X Teorisi'ne göre yöneticiler, otoriter bir tutum sergileyebilirler. Buna bağlı olarak çalışanlarına karşı baskıcı ve otoriter yönetim tarzını tercih edebilirler.

2. Sonuç Odaklılık: X Teorisi'ne göre yöneticiler, sonuç odaklı bir yaklaşım benimseyebilirler. Bu durumda, işlerin tamamlanması ve projelerin belirlenen tarihlerde bitirilmesi üzerine odaklanabilirler.

3. Soğuk ve Sinirli Davranışlar: X Teorisine göre, yöneticiler sinirli ve soğuk davranışlar sergileyebilirler. Sık sık çalışanlarına bağırma veya eleştiri yöneltebilirler.

4. Disiplin Odaklı Yönetim: X Teorisine göre, çalışanları disiplin altında tutmanın önemli olduğu düşünülür. Yöneticiler cezalarla korkutarak ve baskı kurarak disiplini sağlamaya çalışabilirler.

Bu davranışlar X Teorisini benimseyen yöneticilerin genel yaklaşımlarını yansıtabilir. Bu teoriye göre insanların genelde işten kaçınma eğiliminde oldukları ve yöneticilerin baskıcı bir tutumla bu durumu kontrol altında tutması gerektiği düşünülmektedir.

Geri