AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

X teorisi kime ait?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

X teorisi kime ait?​

Teori X ve Teori Y olarak adlandırılan ikili yaklaşım, 1960’lı yıllarda Douglas McGregor tarafından MIT’nin yönetim okulu olan Sloan’da geliştirilmiştir (McGregor 1960).

X teorisi ne demek?​

x teorisinde insanın çalışmayı sevmediği, sorumluluk almaktan kaçtığı, işleri doğru ve zamanında yapabilmesi için sıkı bir şekilde denetlenmesi ve gerekirse ceza verilmesinin doğruluğu savunulur. y teorisi ise çalışmanın insan için dinlenmek kadar doğal olduğunu, gerekli ortam ve imkanlar sağlanırsa insanın sorumluluk …
X teorisi hangi yönetim düşüncesinin yansımasıdır?
Örneğin X teorisine uygun birey tiplerinin bulunduğu bir organizasyonda, daha otoriter bir yönetim anlayışı benimsenirken; Y teorisine uygun birey tiplerinin bulunduğu bir organizasyonda daha esnek ve katılımcı bir yönetim anlayışını benimsenmelidir.
X kuramı varsayımları nedir?
McGregor’a göre X Kuramı’nın varsayımları şunlardır: İnsan işi sevmez ve işten kaçmaya meyillidir. İnsan yönetilmeyi tercih eder, sorumluluktan kaçar, hırslı değildir, güvenliğe olan tutkusu fazladır. İnsan bencildir, kendi arzu ve amaçlarını, örgüt amalarına tercih eder.

Z tipi insan nedir?​

Z teorisinin insan davranışları hakkındaki varsayımları şöyledir: İnsan tembel veya çalışkan değildir; düşünme, karar verme ve azmetme yeteneklerine sahiptir. İnsanı iyimser veya kötümser olarak değil, tarafsız olarak değerlendirmek gerekir.

Z tipi yönetim nedir?​

Klasik Yönetim anlayışında Emir-Komuta Birliği ve Hiyerarşik Yapı ilkelerinin aksine Z Tipi örgütlerde Ortak karar verme söz konusudur. Yüzyılın ortalarında itibaren ortaya çıkan ve “Aşırı Uzmanlaşma” olarak da bilinen problemin çözümünü Z Tipi yönetim anlayışının kendi bünyesinde doğal olarak taşıdığı görülmektedir.
Z kuramı kim tarafından ne amaçla geliştirilmiştir?
Yönetimde insan boyutunu ele alan çalışmalardan birisi de William G. Ouchi’ nin Z Teorisi’ dir. Ouchi, 1981 yılında yayınlanan Z Teorisi adlı eserinde insanların verimli çalışabilmeleri için nasıl yönetilmeleri gerektiği konusunu araştırmıştır.
Adams hakkaniyet teorisi nedir?
adams’ın hakkaniyet ya da bir çok kaynakta bahsedilene göre eşitlik teorisi, kişilerin elde ettiği kazanımların adil olmasından söz eder. adams’a göre kişiler kendi çabaları ve katkılarıyla diğerlerinin çabalarını ve aynı zamanda bu çabalar sonucu elde ettikleriyle diğerlerinin elde ettiklerini karşılaştırır. bu …

Geri