AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

X sendromu hastaligi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

X sendromu hastalığı nedir?​

Frajil X Sendromu, zeka geriliğinin ve öğrenme güçlüklerinin en sık kalıtsal sebebidir. Frajil X sendromuna neden olan gene FMR1 adı verilir. X kromozomu üzerinde bulunan FMR1 genindeki mutasyon sonucu oluşur. Hastalığı bulunan kişilerin dörtte birine, epilepsi(sara) de eşlik eder.

Kırılgan X sendromu kaç kromozom?​

Kadınlarda 23’üncü kromozom çifti X X iken erkeklerde ise X Y’dir. Frajil- X sendromu, X-kromozomu üzerinde bulunan FMR-1 adındaki gende oluşan ‘değişiklik’ (mutasyon) sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Fragile X sendromunun özellikleri nelerdir?​
Frajil X Sendromu (FXS) kalıtsal zeka geriliğinin bilinen en sık nedenidir….Sık görülen davranışsal özellikler:
- Dikkat eksikliği- hiperaktivite.
- Dokunulmaya tepki.
- Göz teması kuramama.
- Sinirlilik, hırçınlık.
- El sallama.
- El ısırma.
- Otistik davranış bulguları

Frajil X sendromu genetik midir?​

Frajil X sendromu genetik midir?
Dünyada yaklaşık 4 bin erkek çocuktan birinde görülen Frajil X sendromu genetik bir hastalıktır. Nesilden nesile geçebilen bu rahatsızlık zihinsel engele ve otizme neden olur.

Bloom sendromu ne demek?​

Bloom sendromu ne demek?
Bloom sendromu, BLM genindeki anormal bir DNA helikaz proteini oluşumuna neden olan mutasyonlardan kaynaklanmaktadır. En belirgin özellikleri doğum öncesi başlangıçlı büyüme eksikliği, hafif immün yetmezlik, yüz lupus benzeri cilt lezyonları ile aşırı ışığa duyarlılık, tip 2 diabetes mellitus ve hipogonadizmi içerir.

Treacher Collins hastalığı nedir?​

Treacher Collins sendromu (TCS), baş ve yüzdeki belirgin anormalliklerle karakterize nadir görülen bir genetik bozukluktur. Kraniyofasiyal anormallikler, zigomatik kompleksin, elmacık kemiklerinin, çenelerin, damak ve ağzın az gelişmişliğini içerir ve bu da solunum ve beslenme güçlüklerine yol açabilir.

Turner sendromu adet görür mü?​

Erişkinlerde Turner Sendromu Tanısı Adet görememe ve hamile kalamama gibi sorunlar vardır. Ender olarak kendiliğinden başlayan adet kanamaları (tedavisiz) olabilir ve bunlar doğal yollardan hamile kalabilirler. Bu kadınlardaki düşük düzeydeki cinsiyet hormonları ise erken menopoza neden olabilir.
Bloom nasıl bir hastalık?​

Werner sendromu nasıl anlaşılır?​

Werner sendromu nasıl anlaşılır?
Ortalama 20-25 yaşlarında kişinin saçları beyazlamaya ve dökülmeye başlar. Hastalık ilerledikçe derinin altındaki yağ dokusunun kaybı, vücudun belirli bölgelerinde kas dokusunun ciddi şekilde körelmesi ve özellikle yüz, üst kol, el, alt bacak, ayaklarda dejeneratif bir cilt görünmesi ek anormallikler arasındadır.
 
Frajil X sendromu, X kromozomu üzerinde bulunan FMR1 genindeki mutasyon sonucu oluşan zeka geriliği ve öğrenme güçlüklerine sebep olan kalıtsal bir hastalıktır. Bu sendromun belirtileri arasında dikkat eksikliği-hiperaktivite, dokunulmaya tepki, göz teması kuramama, sinirlilik, hırçınlık, el sallama, el ısırma ve otistik davranış bulguları bulunur. Hastalığın neden olduğu genetik bir bozukluktur ve dünyada yaklaşık 4 bin erkek çocuktan birinde görülür.

Bloom sendromu ise, BLM genindeki anormal bir DNA helikaz proteini oluşumuna neden olan mutasyonlar sonucunda ortaya çıkar. Bu sendromun belirtileri arasında doğum öncesi başlangıçlı büyüme eksikliği, hafif immün yetmezlik, yüz lupus benzeri cilt lezyonlarıyla aşırı ışığa duyarlılık, tip 2 diyabet ve hipogonadizm bulunur.

Treacher Collins sendromu ise baş ve yüzde belirgin anormalliklerle karakterize nadir görülen bir genetik bozukluktur. Bu sendrom kraniyofasiyal anormalliklerle karakterizedir ve zigomatik kompleksin, elmacık kemiklerinin, çenelerin, damak ve ağzın az gelişmişliğini içerir. Bu durum solunum ve beslenme güçlüklerine neden olabilir.

Turner sendromu ise kadınlarda görülen genetik bir bozukluktur ve belirtileri arasında adet görememe ve hamile kalamama gibi sorunlar yer alır. Nadiren kendiliğinden başlayan adet kanamaları olabilir ve doğal yollardan hamile kalabilirler ancak düşük düzeydeki cinsiyet hormonları erken menopoza neden olabilir.

Son olarak Werner sendromu, saçların beyazlaması ve dökülmeye başlaması gibi belirtilerle ortaya çıkar. Hastalık ilerledikçe deri altındaki yağ dokusunun kaybı, kas dokusunun körelmesi ve dejeneratif bir cilt görünümü gibi ek anormallikler ortaya çıkabilir.
 
Geri
Üst