Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

X isini nasil olusur Radyoloji?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

X ışını nasıl oluşur Radyoloji?​

X-ışınları, havası boşaltılmış bir tüp içinde, yüksek gerilim altında, ısıtılan filamandan salınan elektron bulutunun hızlandırılarak anota çarptırılması ile elde edilmektedir. Katottan fırlatılan elektronlar anota çarptıklarında aniden dururlar/ yavaşlarlar ve kinetik enerjileri başka enerji şekillerine dönüşür.

X ışını hangi yörüngeden salınır?​

X ışını hangi yörüngeden salınır?
✓ Elektron bombardımanında kinetik enerjinin büyük bir kısmı ısı enerjisine dönüşmektedir. Elektronlar, hedefin dış yörünge elektronlarına aynı yörüngede daha yüksek enerji düzeyine uyarmakta ancak onları yörüngeden koparamamaktadır. ✓ Anottan, X-ışınları elektron geliş yoluna 90 derece açıyla salınır.

X Işınlarının kalite faktörü nedir?​

X-ışını miktarına direkt olarak etkili bir faktördür. Akım şiddeti ile üretilen X-ışını miktarı arasında doğru orantı mevcuttur. Yani mAs iki katına çıkarıldığında X-ışını miktarı da 2 katına çıkar. X-ışınlarının miktarına etkili bir diğer faktör olan tüp potansı veya gerilimi kV olarak ifade edilmektedir.

Penetrasyon özelliği nedir?​

Penetrasyon özelliği nedir?
Penetrasyon genellikle tıpta virüs penetrasyonu olarak kullanılır. Virüsün vücuda girme stratejisinin ikinci adımıdır, yani virüs öncelikle bir konak canlı bulur ve ona yapışır(tutunur). İkinci adım olarak da penetrasyon aşaması gerçekleşir. Penetrasyon: bir şekilde virüsün hücre içine girmesi demektir.

Fotografik özellik nedir?​

Fotoğrafın en önemli özelliği ise yaşanan bir anın veya olayın bir yüzey üzerine aktarılarak ölümsüzleştirilmesidir. Fotoğraf çeken kişi olayda yer alan nesneleri ve kişileri aslında sonsuzlaştırmaktadır. Ayrıca şu da var ki bazen duygularda buna dâhil olur.

Iyonizasyon nasıl yapılır?​

Iyonizasyon nasıl yapılır?
Atonda bulunan proton ile elektron sayısının eşit olmaması halinde bu atom iyon ismi ile adlandırılmaktadır. İyon yapısı çok kararsızdır. Yüksek bir enerjileri olduğu için bundan kurtulmak adına atomlar ile elektron alış verişine girmektedirler. Bu durum iyonizasyon olarak isimlendirilmektedir.
 
X ışınlarının oluşumu, radyolojide oldukça önemli bir konudur. Burada verilen açıklamaya göre, X ışınları havası boşaltılmış bir tüp içinde yüksek gerilim altında ısıtılan bir filamandan salınan elektron bulutunun hızlandırılarak anota çarpmasıyla elde edilmektedir. Bu süreçte katottan fırlatılan elektronlar anota çarptıklarında durarak ya da yavaşlayarak kinetik enerjilerini diğer enerji çeşitlerine dönüştürmektedirler.

X ışınları hangi yörüngeden salındığı sorusu da önemlidir. Elektron bombardımanı sırasında, elektronların kinetik enerjisinin büyük bir kısmı ısı enerjisine dönüştüğü belirtilmiştir. Elektronlar, hedefin dışındaki yüksek enerji düzeyindeki elektronları aynı yörüngede uyarabilir, ancak bunları yörüngeden koparamazlar. Anottan, X ışınları elektron geliş yoluyla 90 derece açıyla salınır.

X ışınlarının kalite faktörü, X ışını miktarına etki eden bir faktördür. Akım şiddeti ile üretilen X ışını miktarı arasında doğru orantılı bir ilişki vardır; mAs iki kat arttığında X ışını miktarı da iki kat artar. X ışınlarının miktarına etki eden diğer bir faktör ise tüp potansı ya da gerilimi olan kV'dir.

Penetrasyon özellikleri, genellikle tıpta virüs penetrasyonunu ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Penetrasyon, virüsün hücre içine girmesi anlamına gelir. Fotoğrafik özellik ise bir olayın veya anın yüzey üzerine aktarılıp ölümsüzleştirilmesini ifade eder.

Son olarak, iyonizasyonun nasıl gerçekleştiğine dair verilen açıklamaya göre, atomda bulunan proton ile elektron sayısının eşit olmaması durumunda atom iyon ismiyle anılır. İyonlar oldukça kararsızdır ve yüksek enerjileri nedeniyle atomlar arası elektron alışverişi yaparak iyonlaşma sürecini gerçekleştirirler. Bu süreç iyonizasyon olarak adlandırılır.
 
Geri
Üst