Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

World Wide Web nedir? WWW Ne demek?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
World Wibe Web kısaltılmış haliyle hepimizin WWWolarak bildiğin ve kullandığı bu terim, kullanıcıların yerel bilgisayar ve diğer aygıtlarındaki internet üzerinden, ulaşabildiklerim tüm web sitelerini ifade etmektedir. Kullanıcıların bilgiye erişmek için tıkladığı, metin, resim, ses ve video gibi farklı formatlar içeren bu sayfa ve belgeler, köprüler aracılığıyla birbirine bağlıdır.

World Wibe Web’in kurucusuİngiliz mühendis ve bilgisayar bilimi profesörü Tim Berners-Lee’dir. CERN’de diğer arkadaşlarıyla birlikte 1989 yılından beri çalışan Tim Berners-Lee’nin ve arkadaşlarının amacı, evrensel bir iletişim sağlamak için kullanıcı dostu bir sistem oluşturmaktı. Bu sayede, mevcut teknolojileri ve veri ağlarını birleştirerek, bilgi paylaşımı sağlanabilecekti. Bunun ile ilgili yapmış oldukları çalışmada httpd adını verdikleri ilk WWW sunucusu üzerinde çalışmaya başladılar.

Başlangıçta, WWW, NextStep ortamında çalışan bir köprü metin tarayıcısı/düzenleyicisiydi. 1990 yılına gelindiğinde yapılan çalışmaların sonucu olarak Tim Berners-Lee, CERN’de ilk web sunucusu ve tarayıcısını gösterdi. Daha sonra 1991 yılında hiper metin geliştiren Tim Berners-Lee, alt.hypertext haber grubuna kendi yaratımını duyurmasıyla, dikkatleri üzerine çekti. Tim Berners-Lee, 2022 yılı itibariyle hale faaliyetini sürdüren, WWW projesi ve web sunucuları hakkında bilgi ve linkler içeren, Dünyan ilk web sayfasını oluşturdu. CERN, 1993 yılında, WWW teknolojisinin telifini ücretsiz bir şekilde halka açık hale getirdi.


Günümüz internet terimiyle sıkça karıştırılan ve onun yerine kullanılan bir terim olan World Wide Web terimi, internet ile eş anlamlı değildir. Aksine, World Wide Web internetin bir parçasıdır. WWW ne demek?Daha iyi anlamak için nasıl çalıştığını ve internet terimiyle olan farklarını inceleyelim.

World Wide Web (WWW) Nasıl Çalışır?
İnternet devriminin önüne açan ve Dünyayı değiştiren World Wide Web, kullanıcıların internet üzerinden çeşitli kaynak, belge ve web sayfalarına erişmesini sağlayan birden çok bileşenden meydana gelmektedir. Bu yüzden WWW, sayfaları Dünya çapında farklı sunucularda depolanan ve yer alan geniş bir elektronik kitap gibidir.

WWW’in birincil bileşeni veya yapı taşları olan bu sayfalar, bir köprü metin veya hiper ortam belgesindeki belirli bir noktadan, o belgedeki başka bir noktaya veya farklı bir noktaya erişim sağlayan köprüler aracılığıyla birbirine bağlanır. WWW’in kavramının önemli bileşeninden olan köprüler, birbirine bağlı belgeler topluluğu olarak adlandırılabilir.

Köprü metni, web üzerindeki iletişimi destekleyen anlık bilgi çapraz referansı için bir yöntemdir. Köprü metni, bir web sayfasındaki içeriği başka bir web sayfasındaki içeriğe bağlamayı kolaylaştırır. Köprü metni ve HTTP, insanların WWW’de aktif olan milyonlarca web sitesine erişmesini sağlar.

Köprü Metni Aktarım Protokolü ( HTTP ), WWW’nin bir başka önemli bileşenidir. HTTP, internet sunucuları ve istemcileri arasındaki iletişimi ve veri aktarımını standartlaştırır. Bu sayede, kullanıcıların web sayfalarına erişmelerini sağlar.

Çoğu web sayfası, bir HTML dosyasındaki içeriğin nasıl yapılandırıldığını açıklamanın bir yolu olan Köprü Metin Biçimlendirme Dili (HTML) kullanılarak oluşturulur. HTML, öğeleri, kullanan web sayfalarının yapısını ifade eder. Bu sayfaların içeriğini bir web tarayıcısı aracılığıyla görüntülenir.

Bu sayfalardan birine ulaşmak için, kullanıcı ve istemci makinesi arasında bir bağlantı kurulur. Tarayıcı aracılığıyla web sunucusuna, evrensel bir tanımlayıcı olan, tek tip kaynak bulucu (URL) veya tek tip kaynak tanımlayıcı (URI) sağlar. Bu, her web sayfasına özeldir. Bir URL’ye ait web sayfalarının birleşimi sonucu web sitesi oluşur. İkisine birer örnek verelim.

Web sitesi: Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.

Web sayfası: Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.

Tarayıcı, kullanıcı tarafından istenen URL veya URI’yi alıp, bu isteği web sunucusuna iletir. Sunucu, URL veya URI ile ilişkili web sayfasını alıp, bunu istemci makinesinin tarayıcı penceresine ileterek, kullanıcıya sunar.

World Wide Web vs İnternet
World Wide Web, farklı terimler olmasına rağmen internet terimiyle sıkça karıştırılır. İkisi karmaşık şekilde birbirine bağlı olsa da, web, çok sayıda küçük ağdan oluşan geniş, küresel bir ağ olan internetin üzerine inşa edilmiş birçok uygulamadan sadece biridir. İnternet, ağları, web sitelerini ve kullanıcıları birbirine bağlayan altyapı ve teknolojiyi içerir. Web ise, HTTP aracılığıyla internetten bilgi alınmasını sağlayan bir iletişim modelidir. WWW aracılığıyla, kullanıcılar, bir dizi HTTP bağlantısından sonra internet üzerindeki web sayfalarına erişirler. Bu sayfalardan gelen bilgileri görüntülemek için, Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox vb. tarayıcılara ihtiyaç vardır.

Hem internetin hem de web, istemci – sunucu modeli ile çalışırlar. Sunucu, belgeleri depolamak ve iletmek için ağdaki istemcilerden gelen talepleri karşılayan bir sistemdir. İstemci, kullanıcının taleplerini yerine getirmek için sunucudan belge isteyen ve gelen sonuçları kullanıcının ekranında görüntüleyen bir sistemdir.

İstemci cihazlar, HTTP kullanarak web sayfalarına erişmek için sunucularla iletişim kurar.

Dünyanın ilk web sunucusu, 1991 yılında, ABD’de aktif oldu, aynı yılın sonuna kadar bu sayı 10’a çıktı. İki yıl sonra, 500 web sunucuya ulaşılırken, 2016 yılına gelindiğinde ise bu sayı hızla katlanarak, 100 milyonu aşmıştı.

CERN’in ilk web tarayıcısını piyasaya gürmesinden bu yana, WWW, web siteleri ve kullanıcılar arasında devasa bir ekosistem oluştu. 2022 yılı itibariyle, Dünya nüfusunun yaklaşık %63’ünün yani yaklaşık 5 milyar insan, yaklaşık 1.88 milyar web sitesi içerdiğine inanılan web’i kullanıyor.

Web Tarayıcı Evrimi ve World Wide Web’in Büyümesi
Tim Berners-Lee ve ekibi, 1992 yılının başlarında, metin tabanlı bir web tarayıcısı geliştirdi. Bu tarayıcı, çok basit gözüküyor ve pek çekici gözükmüyordu. Bu yüzden WWW’nin çabuk benimsenmesini ve hızlı yayılmasını sağlamak için 1993 yılında, daha kullanıcı dostu olan “Mosaic” adlı bir tarayıcı piyasa sürüldü. Bu tarayıcı sayesinde, insanlar, internet gezintilerinde bir tıkla, grafik arayüzlü web sayfası görüntüleri elde etmeye başladı. Kullanıcıların WWW’e olan ilgisinin artması hedefi gerçekleşmiş oldu ve tüm Dünyada hızlı bir büyümeye yol açtı.

Mosaic adlı tarayıcıyı yazan Marc Andreessen ve ekibi, Amerika Birleşik Devletlerinde bu tarayıcıyı geliştirmeye devam etti. 1994 yılına gelindiğinde, Netscape Navigator adlı tarayıcı geliştirdiler. Kullanıcıların büyük bir çoğunluğu Netscape kullanmaya başlamışken, 1995 yılında piyasaya sürülen Microsoft’un Internet Explorer adlı tarayıcısı, Netscape’i tahtından etti. Internet Explorer’ın piyasa hâkimiyeti 2008 yılına kadar devam etti.2008 yılında Google, Google Chrome adlı tarayıcıyla kullanıcıların en çok tercih ettiği tarayıcı oldu. 2015 yılında Microsoft, Internet Explorer tarayıcısını durdurarak, Microsoft Edge adlı tarayıcıyı geliştirmeye başladı.

1995-2015 arasında Windows’ta bulunan Internet Explorer tarayıcısı, Windows 10’da Microsoft Edge ile değiştirildi.

Günümüzde de Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge gibi farklı tarayıcılar üzerinden kullanıcılar, internete erişmektedir.
 
Geri
Üst