AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Wilson ilkeleri hangi ulke parlamentosunda kabul edildi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.642
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Wilson ilkeleri hangi ülke parlamentosunda kabul edildi?​

Wilson İlkeleri, Wilson Prensipleri, On Dört Madde ya da On Dört Nokta olarak da bilinir (İngilizce: Fourteen Points) Amerika Birleşik Devletleri başkanı Woodrow Wilson’ın 8 Ocak 1918 günü ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmada bahsettiği ilkelerdir. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) I.

Wilson ilkeleri Cemiyeti ülkemizin ABD mandası altına girmesi için çalışmıştır doğru mu?​

Ayrıca cemiyet üyelerinin bir kısmı, barıştan sonra ülkenin Amerikan mandası altına girmesi için çalışıyor, Osmanlı Devleti’nin ancak Amerikan mandası altına girerse Milletler Cemiyeti içinde diğer devletler ile eşit hukuka sahip olabileceğini savunuyordu.

Mondros ateşkes anlaşmasını kim imzaladı?​

Mondros ateşkes anlaşmasını kim imzaladı?
Mondros Ateşkes Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu adına Bahriye Nazırı Rauf Bey ve İtilaf Devletleri ile yapılmıştır. Antlaşma Limni adasının Mondros Limanı’nda demirli olan Agamemnon zırhlısında 30 Ekim 1918 akşamı imzalanmış ve kayıtlara geçmiştir.

ABD mandası ne demek?​

Manda (Fransızca: Mandat, İngilizce: Mandate), I. Dünya Savaşı’ndan sonra bazı az gelişmiş kabul edilen ülkeleri, kendi kendilerini yönetecek bir düzeye eriştirip, bağımsızlığa kavuşturuncaya kadar Milletler Cemiyeti adına yönetmek için bazı büyük devletlere verilen yetkidir.

Milli cemiyetler nelerdir?​

Cemiyetlerin listesi
- Şarkî Anadolu Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti (Doğu Anadolu)
- İzmir Müdâfaa-i Hukuku Osmaniye Cemiyeti (İzmir)
- İstihlası Vatan Cemiyeti (Manisa)
- Trakya-Paşaeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti (Doğu Trakya)
- Trabzon Muhafaza-i Hukuku Milliye Cemiyeti (Trabzon)
- Kilikyalılar Cemiyeti (Adana-Mersin)

30 Ekim 1918 de ne oldu?​

30 Ekim 1918 de ne oldu?
Mondros Ateşkes Antlaşması (30 Ekim 1918)

Mondros Ateşkes Antlaşması kimler arasında imzalanmıştır?​

Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasından Limni Adası’nın Mondros Limanında imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması, iki taraf arasındaki savaşı sona erdirdi.
 
Wilson İlkeleri, Amerika Birleşik Devletleri başkanı Woodrow Wilson tarafından ABD Kongresi'nde 8 Ocak 1918 tarihinde açıklanan ilkelerdir. Bu ilkeler, I. Dünya Savaşı'nın sonrasında barışın sağlanması ve uluslararası ilişkilerin düzenlenmesi amacıyla ortaya konmuştur.

Wilson İlkeleri, Amerikan mandası altına bir ülkenin girmesi için çalışmamıştır. Aslında Wilson İlkeleri, uluslararası ilişkilerde demokrasi, serbest ticaret, savaş sonrası düzenlemeler ve barışçıl çözümler gibi prensipleri içeren bir manifesto niteliği taşımaktadır. Dolayısıyla, Wilson İlkeleri'nin ABD mandası altına bir ülkenin girmesi için bir çalışma amacı bulunmamaktadır.

Mondros Ateşkes Antlaşması ise 30 Ekim 1918 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu adına Bahriye Nazırı Rauf Bey ile İtilaf Devletleri arasında imzalanmıştır. Bu antlaşma, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasındaki savaşı sona erdirmek amacıyla imzalanmıştır.

ABD mandası ise, I. Dünya Savaşı sonrasında Milletler Cemiyeti tarafından bazı az gelişmiş kabul edilen ülkelerin kendi kendilerini yönetecek bir düzeye eriştirilip, bağımsızlığa kavuşturuncaya kadar büyük devletler tarafından yönetilmesine verilen yetkiyi ifade etmektedir.

Milli cemiyetler ise, I. Dünya Savaşı sırasında Türk ulusal mücadelesini örgütlemek amacıyla oluşturulan çeşitli cemiyetlerdir. Bu cemiyetler, Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde halkın direnişini ve ulusal haklarını savunmak için faaliyet göstermiştir. Örneğin, Trabzon Muhafaza-i Hukuku Milliye Cemiyeti Trabzon'da, Kilikyalılar Cemiyeti ise Adana-Mersin bölgesinde faaliyet göstermiştir. Bu cemiyetler, ulusal bağımsızlık mücadelesinde önemli roller üstlenmiştir.
 
Geri
Üst